Bakan Şimşek: Zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Şimşek: Zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024'ün 3. ve 4. çeyreğinde zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşündüklerini açıkladı. Bakan Şimşek, "Deprem sigortasının kapsamı çok dar. Sadece binaları kapsıyor, afet sigortası ise bütün diğer riskleri de kapsamış olacak." dedi.

07.03.2024 17:01  Güncelleme: 20:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu yıl içerisinde, 2024'ün 3. ve 4. çeyreğinde zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz. Deprem sigortasının kapsamı çok dar. Sadece binaları kapsıyor, afet sigortası ise bütün diğer riskleri de kapsamış olacak." dedi.

Şimşek, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde (HKÜ) düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması Ödül Töreni'ndeki konuşmasında, anlamlı bir yarışma düzenlendiğini belirterek, katılımcıları tebrik etti. Depreme dayanaklı binaların tasarımlarının oluşturulmasının önemine işaret eden Şimşek, "Türkiye büyük bir oranda deprem ülkesi. Depremle yaşamak dışında bir seçeneğimiz yok. Onun için de mutlaka dirençli yapıları inşa etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek: Zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz

ŞİMŞEK'TEN DASK AÇIKLAMASI: SİGORTALILIK DURUMU HALA DÜŞÜK

Şimşek, zorunlu deprem sigortasının 1999'daki depremin ardından hayata geçirildiğini hatırlatarak, Türkiye'nin deprem ülkesi olması nedeniyle sigortaların yapılması gerektiğini dile getirdi.

DASK bünyesindeki deprem teminat havuzuna finansal güvence sağlandığını dile getiren Şimşek, "2023 itibarıyla zorunlu deprem sigortası poliçe sayısı yaklaşık 11,7 milyon. Teminat tutarı ise yaklaşık 3,7 trilyon liraya ulaşmış durumda. Adı da zorunlu sigorta ama sigortalık durumu hala düşük. Bu zorunlu sigorta önemli bir temel taşı, bunun üzerine ilave adımlar atmamız gerekiyor." diye konuştu.

Türkiye'nin geçen sene depreme 1,1 trilyon liranın üzerinde kaynak harcadığını bildiren Şimşek, şöyle devam etti: "Bu deprem sigortası bir nebze de olsa bu yaraların sarılmasında faydalı oldu. Bölgedeki yaklaşık 500 bin hasar başvurusuna yaklaşık 35 milyar lira ödeme yapıldı. Dolayısıyla biz zorunlu deprem sigortasını, yaygınlaşmasını önemsiyoruz ve sadece depremle sınırlı olmasın istiyoruz. 2024 için bir reform programımız var. Bu reformun birleşenlerden bir tanesi de mevcut sigortanın kapsamını genişletmek. Şu an itibarıyla zorunlu deprem sigortası, bazı ülkeler açısından da örnek oluşturdu. Geçtiğimiz dönemde Azerbaycan, Arnavutluk gibi ülkelerin yetkilileri geldi, bu sistemi öğrenmek ve tecrübelerimizi paylaşmamızı istedi. Hakikaten örnek bir uygulama görüyoruz. Türkiye bir deprem bölgesi, bu bir gerçek."

Bakan Şimşek: Zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz

"2024'ÜN 3. VE 4. ÇEĞREĞİNDE ZORUNLU AFET SİGORTASI GETİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"

İklim değişikliğine ve yol açacağı afetlere karşı dirençli şehirlerin kaçınılmaz bir öneme sahip olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu: "İklim krizi bir realiteyse bizim ona bir hazırlık yapmamız lazım. Yeşil dönüşüm de hazırlığın bir parçası. Bu yıl içerisinde, 2024'ün 3. ve 4. çeyreğinde zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz. Deprem sigortasının kapsamı çok dar. Sadece binaları kapsıyor, afet sigortası ise bütün diğer riskleri de kapsamış olacak. 2000 yılında iyi bir reform yapılmış, zorunlu deprem sigortası getirilmiş, şimdi biz bir adım daha öteye geçip iklim değişikliğini de dikkate almamız lazım. Doğal afetlerin sıklığını artırma riskine karşı tedbir olarak, şimdi 'zorunlu afet sigortası yapacağız' diyoruz. 12. Kalkınma Planımızda bu düzenleme de yer alıyor. Ev eşyası dahil diğer bütün boyutlarıyla riskleri kapsamış olacak. Böylece ülkemizin sigortacılık oranı artmış olacak."

HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu ise depremin açacağı riskleri analiz ederek farkındalığına vurgu yapılacak yarışma düzenlediklerini ve gençlerin güvenli binaları inşa edeceklerine inandıklarını anlattı.

HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise uygulamalı eğitime önem verdiklerini ve bu misyonla eğitimlerini sürdürdüklerini belirtti.

Konuşmaların ardından yarışmalarda derece elde edenlere ödülleri verildi.

Bakan Şimşek: Zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakan Şimşek: Zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • murat ARI: DASK yaptırmıştım depremde evim hasar gördü, maalesef DASK paramı vermedi üstüne yattılar, bende bu yıl DASK yaptırmadım. Birde zorunlu olacakmış para lazım demiyor da 376 9 Yanıtla
    TC Tabak: dünyada olan tüm sigorta primleri yafidilerin elinden geçmekte 4 0
  • Özcan Kuvan: Zenginlerin ve yandaşların vergi borçlarını af etmeye devam edin siz. Halk öder nede olsa. 273 2 Yanıtla
    hüseyin şen: sen gel 20 yıl en iyi üniversitelerde oku belki daha fazla yıl ömrün eğitimle geçsin dünya ülkelerinde geçsin dön dolaş gel ülkene tek yeteneğin zam vergi olduğunu kanıtla :) 45 2
  • Özcan Kaya: Afetten yarım saat sonra sms ile yardım istemeyeceklerse onu da yapsınlar. 233 6 Yanıtla
    TC Tabak: yaptıkları mı. Benim düşüncem ile binaların üzerlerine vericiler konulmamalı. Bina yıkılınca vericiler iptal gördük tüm depremlerde olanı. 5 0
  • Hakan Şentürk: Yahu kardeşim nasıl bir çalışma millet de zaten para yok olmayan şey neyin sigortasını yaptıracaklar hadi diyelim ki ev sahipleri e bunun sigortası attığı zaman kiracılardan para almayacak mı kirayı artırmayacak mı böyle bir çalışma sistemi yok 202 5 Yanıtla
  • mehmet uyar: Demek isiyorki MTV de birdaha alamadık.Düşündük taşındık DASK adı altında alırsak sürekli alırız.Vallahi ben vermeye hazırım 3 ve 4 çeyreği bırak her ay vercem ama seçimden önce yasalaştırın 139 16 Yanıtla
  • osman şahin: DASK yetmiyor birde AFET sigortası çıkaracaklar yarın sokağa çıkma sigortası kısaca SOK sigortası kimbilir vatandaşı daha neler bekliyor 137 0 Yanıtla
    TC Tabak: sabah sabah güldüm osman kardeş. 4 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement