"1 Mayıs'ta Esnafın Zararı 20 Milyon Dolar" - Son Dakika
Ekonomi

"1 Mayıs'ta Esnafın Zararı 20 Milyon Dolar"

"1 Mayıs\'ta Esnafın Zararı 20 Milyon Dolar"

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (Esder) Genel Başkanı Mahmut Çelikus 1 Mayıs'ta İşçi, Esnaf ve Türkiye'nin Kaybettiğini Söyledi.

03.05.2008 14:45

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus 1 Mayıs'ta işçi, esnaf ve Türkiye'nin kaybettiğini söyledi.

ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, yaşananlardan ders alınması gerektiğini belirterek, "Bayramda çalışanların hakları konuşulmadı. Maalesef kaos ortamı 1 Mayıs'a damgasını vurdu. İstanbul'da Osmanbey, Taksim ve çevresindeki esnaflarımızın zararı 20 milyon doları buldu. Buna çevreye verilen zararlar da eklenince Türkiye'nin kaybı 1 milyar YTL oldu" dedi.

"İŞÇİLER HAKLARINI SAVUNAMADI" Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, 1 Mayıs'ta yaşanan olayların üzüntü verici olduğunu söyledi. "Bugün geldiğimiz noktada işçiler, esnaf ve sanatkarlarımız kaybetti. Kısacası Türkiye'miz kaybetti" diyen Çelikus, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çalışanların haklarının, özelleştirmelerin, işten çıkarmalarının, sosyal haklar ve ücret düşüklüğünün konuşulacağı, tartışılacağı ve çözüm bulunacağı platformlar olmalıdır. Maalesef bunlar gerçekleşmemiş, karşılıklı inatlaşmalardan dolayı kaos, şiddet, kavga ve benzeri gibi olumsuz olaylar cereyan etti. Dolayısıyla işçi kardeşlerimiz kaybetti." "ESNAFIN ZARARI 20 MİLYON DOLAR" Esnaf ve sanatkarların ekonominin iyiye gitmemesi nedeniyle zor günler geçirdiğine dikkat çeken Mahmut Çelikus, sözlerine şöyle devam etti:

"Osmanbey ve geniş çevresinde yaklaşık 4 bin esnaf bulunuyor. Bunların ortalama yıllık ciroları 5 milyar dolar. Yine Taksim İstiklal Caddesi ve çevresinde yaklaşık 5 bin esnaf iş yapıyor. Bunların yarısının dün işyerlerini hiç açmadığını gördük. Bu birinci zarar. Yine bunun yanında kırılan camlar, işyerlerinin zarar görmesi de ayrı bir maliyet olarak esnaf ve sanatkarlarımıza dönüyor. Toplama baktığımızda esnaf sanatkarlarımızın zararının 20 milyon doları geçtiğini görüyoruz. İstanbul'un genel zararı ise Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın belirttiği gibi 1 milyar YTL. Ekonomimiz zaten diken üstünde. Bir de bu zararlar eklenince işler iyice rayından çıkıyor".

"TÜRKİYE'NİN İMAJI ZEDELENDİ" İstisnalar dışında 1 Mayıs'ın dünyada bayram havasında geçtiğine dikkat çeken Çelikus, "Şiddet ve kaos içinde gelişen olaylar Türkiye'nin imajını zedeledi. Ekonomik faturası da 1 milyar YTL'yi geçmektedir. Bu para da milletin sırtına yük olarak binecektir" dedi. Çelikus, bayram kutlamalarının çevreye zarar vererek kutlanmayacağını vurgulayarak, "Bazı medya organlarının iddiasına göre, emniyet yetkilileri bir sendikanın içerisine kadar girerek, içeriye gaz bombası atmaları, hoş karşılanacak bir durum değildir. Demokrasinin gelişmesi açısından sivil toplum örgütlerine yönelik yapılan bu tür eylemleri kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bayram, eylemin gölgesinde kaldı. Oysa dünya geneline baktığımızda 1 Mayıs'ın bayram havasında geçtiğini gördük" açıklamasında bulundu.

(BGO-BGO-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi '1 Mayıs'ta Esnafın Zararı 20 Milyon Dolar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement