IKBY'li Öğretmenler Maaşlarını İstiyor - Son Dakika
Eğitim

IKBY'li Öğretmenler Maaşlarını İstiyor

IKBY\'li Öğretmenler Maaşlarını İstiyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı okullarda hizmet veren öğretmenler, maaş alamadıkları için başkent Bağdat'ta gösteri düzenleyerek, merkezi yönetimden maaşlarının ödenmesini istedi.

26.11.2023 13:27  Güncelleme: 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı okullarda hizmet veren öğretmenler, maaş alamadıkları için başkent Bağdat'ta gösteri düzenleyerek, merkezi yönetimden maaşlarının ödenmesini istedi.

Bağdat'ın merkezi Tahrir Meydanı'nda toplanan IKBY'li öğretmenler, Erbil ile Bağdat arasında yaşanan bütçe sorunundan dolayı alamadıkları maaşlarının ödenmesi için Bağdat hükümetine çağrı yaptı.

Süleymaniye'ye bağlı Çemçemal bölgesinde bir okulda öğretmenlik yapan Muhammed Ahmed Resul, AA muhabirine, "Bağdat'a gelerek Irak hükümetinden maaş hakkımızın verilmesini talep ediyoruz. Bizler, bölgesel yönetimde yıllardır sözleşmeli öğretmenlik yapıyoruz ve kadroya geçirilmedik. Bağdat'tan bize kadro hakkının da tanınmasını istiyoruz." dedi.

IKBY'de kendilerine değer verilmediğini savunan Resul, merkezi hükümete bir an önce maaşlarını ödemesi ve haklarını vermesi çağrısında bulundu.

Kerkük'teki IKBY'ye bağlı okulda öğretmenlik yapan Muhammed Celil de 2014 yılından beri maaş kesintisine uğradıklarını ifade ederek merkezi yönetimin Eğitim Bakanlığına bağlanarak maaşlarını Bağdat'tan almak istediklerini söyledi.

Celil, Kerkük'te IKBY'ye bağlı 500 okulda 9 bin öğretmenin görev yaptığını dile getirdi.

"İkinci sınıf öğretmen muamelesi görüyoruz"

Diyala'daki IKBY'ye bağlı okullarda öğretmenlik yapanlar adına konuşan Emir İbrahim de şunları kaydetti:

"Eski rejim döneminde yerimizden edilmiştik. 2003'te evimize döndük ve Kürdistan Bölgesel hükümeti, bizlere kapılarını açarak, bölgelerimizdeki okullara atadı.

Ancak Erbil ve Süleymaniye'dekilerin çektiği maaş sıkıntısının yanında bir de idari sorunlarımız söz konusu. Bizler, Bağdat merkezi yönetimine bağlı bölgelerde hizmet veriyoruz fakat ikinci sınıf öğretmen muamelesi görüyoruz."

Irak merkezi hükümeti, 17 Eylül'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) 3 aylık memur maaşlarını borç olarak ödeme kararı almıştı.

Buna göre Maliye Bakanlığı, üç devlet bankasından alıp IKBY'ye borç olarak tahsis ettiği 2 trilyon 100 milyon dinardan 3 ay olmak üzere her ay 700 milyar dinar gönderecekti.

Bağdat tarafından yeterli bütçenin gönderilmediğini öne süren IKBY yetkilileri ise memur maaşlarını ödeyemiyor.

IKBY Hükümet Sözcüsü Peşava Horamani, 4 Eylül'de yaptığı açıklamada, Bağdat yönetiminin gönderdiği bütçenin memur maaşlarına yetmeyeceğini ve bu konuda yürütülen müzakerelerin sonuç vermediğini söylemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Eğitim IKBY'li Öğretmenler Maaşlarını İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement