Doğuştan engelli çocuğun eğitim aşkı - Son Dakika
Son Dakika Logo
Eğitim

Doğuştan engelli çocuğun eğitim aşkı

Doğuştan engelli çocuğun eğitim aşkı
05.07.2023 11:14

Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar vilayetinde yaşayan doğuştan yürüme engelli 10 yaşındaki Abdullah Hogyanival'in eğitim aşkı her türlü zorluğun üstesinden geliyor. Hogyanival, her gün dikenli ve dar yollardan büyük güçlükle sürünerek okula gitmeye çalışıyor. Yardım kuruluşlarından tekerlekli sandalye talep eden Hogyanival, doktor olma hayaliyle zorluklara boyun eğmeyeceğini ve çabalarına devam edeceğini söyledi. Ailesi yoksul olan Hogyanival, ailesine de yardım etmek için çiftçilik yapan amcasının desteğini alıyor. Engelli olmasına rağmen zeki ve çalışkan olan Abdullah, diğer öğrencilere örnek oluyor.

SAYED KHODAİBERDİ SADAT/BİLAL GÜLER - Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar vilayetinde yaşayan doğuştan yürüme engelli 10 yaşındaki Abdullah Hogyanival'in eğitim aşkı her türlü zorluğun üstesinden geliyor.

Nangarhar'ın Hogyaney ilçesinde ailesiyle yaşayan doğuştan yürüme engelli Hogyanival, her gün dikenli ve dar yollardan büyük güçlükle sürünerek okula gitmeye çalışıyor.

Doktor olma hayaliyle her gün 3 kilometrelik yolda sürünmek zorunda kalan Hogyanival, yardım kuruluşlarından kendisine en azından tekerlekli sandalye verilmesini istiyor.

Eğitim aşkı için çektiği zorlukları AA muhabirine anlatan 10 yaşındaki Hogyanival, doktor olmanın en büyük hayali olduğunu söyledi.

Hogyanival, henüz birinci sınıfa gittiğini belirterek, "Her gün okula gittiğimde ellerime ve ayaklarıma dikenler giriyor, ellerim ağrıyor, çok yoruluyorum ama geleceğim için bu tür zorluklara boyun eğmeyeceğim ve çabalarıma devam edeceğim." dedi.

Kardeşlerin hiçbir engelinin olmadığını belirten Hogyanival, yardım kuruluşlarına kendisine tekerlekli sandalye temin etmeleri için çağrıda bulundu.

Kendisini her sabah okula annesinin hazırladığını anlatan Hogyanival, "Bazen yağmur yağdığında yol çamurlu oluyor ve çamurda sürünmek çok zor. Ayrıca çocuklar bazen benimle alay ediyor, bu duruma çok üzülüyorum." dedi.

Hogyanival, en azından tekerlekli sandalyesi olduğunda bu zorlukları çekmeyeceğini umduğunu vurguladı.

"Amacına ulaşmak için tüm engelleri aşmaya çalışıyor"

Abdullah'ın çiftçilik yapan 40 yaşındaki amcası Hamidullah Han da yeğeninin yoksul olmasına rağmen hayallerinin peşinden koştuğunu ve amacına ulaşmak için tüm engelleri aşmaya çalıştığını söyledi.

Han, "Abdullah'ın ailesi çok fakir, hatta oturacakları kendilerine ait bir evleri dahi yok. Babası Kabil'de tuğla fabrikasında çalışıyor, ekonomik durumları çok kötü." diyerek, Abdullah'ın eğitiminin yanı sıra ailesine de yardım ettiğini dile getirdi.

Abdullah'ın sınıf öğretmeni Hanifullah Heydari, "Abdullah, engelli olmasına rağmen diğer öğrencilerden daha zeki ve çalışkan." ifadesini kullandı. Heydari, Abdullah'ın hayaline kavuşması için öğretmenleri olarak kendilerinin de çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Hakimabad Ortaokulu Müdürü Liyakat Faridzey de Abdullah'ın verdiği mücadeleyle diğer öğrencilere örnek olduğunu vurguladı. Engelli olmanın hiçbir şeye mani olmayacağına işaret eden Faridzey, "Önemli olan insan mücadelesinden asla vazgeçmemelidir." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Eğitim Doğuştan engelli çocuğun eğitim aşkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement