Türkiye'nin Sınırlarını Tanıyoruz - Son Dakika
Dünya

Türkiye'nin Sınırlarını Tanıyoruz

Türkiye\'nin Sınırlarını Tanıyoruz

Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, Ermenistan ve Türkiye Arasındaki Mevcut Sınır Hattını Tanıdıklarını Söyledi.

09.10.2009 01:35

Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, Ermenistan ve Türkiye arasındaki mevcut sınır hattını tanıdıklarını söyledi. Sarkisyan, “Ermenistan Cumhuriyeti’nin, Sovyet Ermenistan döneminden miras kalan sınırlarını fiilen ve hukuken tanıdığını” vurguladı, “Ancak Türkiye toprakları içinde yer alan ve 1915 öncesi Ermeni ahalinin mülkleri olan bölgeyle ilgili meseleyi protokollerin imzalanmasından sonra gündeme getireceğiz” dedi.

ERMENİSTAN Başbakanı Tigran Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın ardından bir açıklama yaparak, Ermenistan ile Türkiye arasında mevcut sınır hattının Erivan yönetimi tarafından tanındığını ifade etti. Başbakan Sarkisyan, sınırın Ankara ile yürütülen uzlaşı müzakerelerinde tartışma konusu yapılmadığı gibi ileride de yapılmayacağını açıkladı.

Hukuken ve fiilen sınırlar aynı

Tigran Sarkisyan, Ermenistan Parlamentosu, muhalefetteki Miras Partisi lideri Raffi Hovhannisyan’un sorusunu yanıtlarken “Ermenistan Cumhuriyeti’nin, Sovyet Ermenistan döneminden miras kalan sınırlarını fiilen ve hukuken tanıdığını” söyledi.

PanArmenian’a göre, Tigran Sarkisyan ayrıca, siyasi prakmatizmi dikkate alarak, Türkiye ile mevcut sınırları sorgulamanın “gerçekçi olmadığı”nı vurguladı ve “Bu tür tartışmalar elbette ki devam edecek ancak biz, bize (Sovyetler’den) miras kalan gerçeği tercih ediyoruz” diye konuştu.

Önce imza sonra tapu

Başbakan Sarkisyan, anlaşma sonrası planlarını da şöyle açıkladı: “Aramızdaki sınırı şimdiki haliyle tanıyor olmamız, Türkiye toprakları içinde yer alan ve 1915 öncesi Ermeni ahalinin mülkleri olan bölgeyle ilgili meseleyi bitirmiyor. Protokollerin imzalanmasından sonra, iki devlet arasındaki temaslarda konuyu muhakkak gündeme getireceğiz. Türk tarafından, arşivlerde bulunan tapu kütüklerini açmasını talep edeceğiz. Miras hakkına sahip Ermeniler’in davasının arkasında durulacak.”

Güvenlik Konseyi tamam

Cumartesi günü iki ülke yönetimleri tarafından resmen imzalanması beklenen uzlaşı protokolüne Ermenistan Ulusal Güvenlik Konseyi de yeşil ışık yaktı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan başkanlığında, Erivan’da Türkiye özel gündemli toplantısını gerçekleştiren Ermenistan Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bildirisinde “Ulusal Güvenlik Konseyi, Ermenistan ile Türkiye arasında yürütülen uzlaşı görüşmelerini ele aldı. Geniş katılımlı konsey toplantısı sonunda Türkiye ile ilişkileri normalleştirme sürecine oybirliği ile destek verilmesi kararı çıktı” dendi.

Sınır çizen Kars Antlaşması

Kars Antlaşması, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti’nin 1920 yılındaki işgali sonrasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne katılan Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan ile Kazım Karabekir’in temsil ettiği TBMM hükümeti arasında 13 Ekim 1921’de imzalandı. Bu antlaşma, Türkiye’nin Doğu sınırını kesinleştiren antlaşma olarak tarihe geçti. Anlaşmaya göre Türkiye’nin kuzey- doğu sınırı (Rus Genelkurmayı’nın 1/210.000 ölçekli haritasına göre) Karadeniz kıyısında bulunan Sarp Köyü’nden başlayarak Hedis Meta Dağı?Şavyet Dağı’nda suların bölündüğü çizgi-Kani Dağı ve oradan, sürekli olarak, Ardahan ve Kars Sancakları’nın eski yönetim sınırlarının kuzeyini ve Arpa Çay ile Aras Irmakları’nın talveğini, Nizni- Karasuyun döküldüğü yeri izleyen çizgi ile belirlenmiştir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Türkiye'nin Sınırlarını Tanıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement