Suriye'de 'Türk Kardeşler' Savaşıyor - Son Dakika
Dünya

Suriye'de 'Türk Kardeşler' Savaşıyor

Suriye\'de \'Türk Kardeşler\' Savaşıyor

İngiliz The Independent gazetesi Suriye'de Esad'a karşı savaşanlar arasında Türkler'in de olduğunu söyledi.

25.09.2012 09:12

İngiliz The Independent gazetesi Suriye'de savaşan Türk, Çeçen, Tacik ve Suudi savaşçılara "Türk Kardeşler" adının takıldığını söyledi. Aralarında eski bir Türk askeri de var

Milliyet'in haberine göre, Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad rejimine karşı savaşan yabancıların başını Türkler mi çekiyor? İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesi, Suriye'de rejime karşı mücadele edenlerin sadece Suriyeliler olmadığını, muhaliflerin arasında yüzlerce Suudi, Türk, Çeçen, Tacik bulunduğunu yazdı.

Her ne kadar yabancılar kendi altlarında farklı gruplara ayrılsalar ve farklı amaçlar için Suriye'deki iç savaşa dahil olsalar da Suriyeliler yabancı savaşçıların hepsini "Türk Kardeşler" diye tanımlıyor.

İNGİLİZCE KONUŞUYORLAR

Suriye'de bulunan muhabir Ghaith Abdul-ahad, Halep'te rejim güçleri ile savaşan yabancılarla konuştu.Halep'te bir üniversite kampüsünün önünde Suriye ordusu ile çatışan yabancılar, keskin nişancıların hedefinden kaçmak için bir binanın girişinde saklanırken az ileride bir Türk'ün cansız bedeni duruyor. Diğerleri cesedi keskin nişancılara hedef olmamak için orada bırakıyor. Ekibin başında Ebu Ömer isimli bir Çeçen var.

Ömer birçok farklı milliyetten kişinin oluşturduğu ekibine Arapça emir veriyor. Emir anında Türkçe, Fransızca, Çeçenceye çevriliyor. Yabancıların çoğu kendi aralarında İngilizce konuşuyor.

MODERN EKİPMANLI ESKİ ASKER

Gazeteye konuşan Suriye'nin yabancı savaşçıları genellikle önce ülkelerinden Türkiye'ye uçakla gelmiş ardından da sınırdan Suriye'ye geçmişler.

Geçişlerde adı gizli tutulan bir cihat kampının başında bulunan bir Suriyeli yabancı savaşçılara yol gösteriyor. Önce 10 günlük bir eğitimden geçen yabancılardan bir kısmı sınırdan geçtikten sonra varolan cihat örgütlerine katılırken bazıları ise kendi gruplarını oluşturuyor. Zira Suriye'ye cihat için gelenlerin yanı sıra 'Suriye Devrimi'ne destek olmak için ülkeye gelen romantikler de var. Cihat için Suriye'ye gelenlerin büyük çoğunluğunu Iraklılar, Yemenliler ve Afganlar oluşturuyor. Fakat grup içerisinde kimin nereden geldiğini ayırt etmek pek de zor değil.

Ömer'in ekibindeki Çeçenler diğerlerine göre yaşça büyükler, daha uzunlar ve asker botları giyiyorlar. Aynı ekipte bir tane de Türk var. Eski bir asker olan Türk diğer yabancı savaşçılara oranla daha 'Batı tarzı' giyimi ve ekipmanı ile dikkat çekiyor.

KİMLİKLERİNİ SAKLIYORLAR

Yabancı savaşçılar son derece ketum davranıyorlar. Özellikle de Özgür Suriye Ordusu ile iletişime geçtiklerinde çoğu zaman kimliklerini saklıyorlar. Çeçenler kendilerini Türk, Tacikistan'dan gelenler ise Afgan olarak tanımlıyorlar.

Yabancı savaşçıların da Suriyeliler gibi en çok şikayetçi oldukları konuların başında silah bulmada yaşadıkları zorluklar oluyor. İçlerinden biri, "Bu çok fakir bir devrim" diyerek, savaşın hala devam etmesine de muhaliflerin çektikleri yoklukları neden gösteriyor.

MUHALİFLER İÇİN ÖRNEK ÜLKE

ABD merkezli Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitüsü'nün 1168 Suriyeli ile görüşerek yaptığı anketin sonucunda, Suriyelilerin ülkelerine model olarak Türkiye, Fransa ve ABD'yi gördükleri ortaya çıktı.

Anket sonucunda Suriyeliler Fransa'ya 7 üzerinden 5.45, ABD'ye 5.34, Türkiye'ye ise 5.33 puan verdi. En az puanı ise 1.65 ile Irak ve 1.25 puanla İran aldı. Suriyelilerin çoğu demokrasiyi savunduğunu söylese de İslami kanunlara dayanan bir hükümeti destekleyeceklerini belirtti. Muhaliflerin çoğu çoğunluğu din vurgusunun yer aldığı laik bir anayasa istediklerini söyledi.

Kaynak: Diğer

Son Dakika Dünya Suriye'de 'Türk Kardeşler' Savaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement