Rehine Sürecinin Uzaması Ne Anlama Geliyor? - Son Dakika
Dünya

Rehine Sürecinin Uzaması Ne Anlama Geliyor?

Rehine Sürecinin Uzaması Ne Anlama Geliyor?

Yazar Cengiz Çandar, IŞİD tarafından rehin alınan 49 konsolosluk çalışanının serbest bırakılması ile ilgili sürecin neden uzadığını anlattı.

16.06.2014 17:09  Güncelleme: 17:59

Haberler.com/ IŞİD, 5 gün önce Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'daki Türk Konsolosluğuna baskın düzenleyip, Başkonsolosumuz dahil konsolosluktaki görevlileri rehin almıştı. Dışişleri'nden yapılan son açıklamaya göre, rehinelerin durumları iyi, ancak serbest bırakılmalarıyla ilgili henüz yeni bir gelişme yok.

Ortadoğu'yu iyi bilen/izleyen gazeteci-yazar Cengiz Çandar, bugün CNN Türk ekranlarında Irak'taki gelişmeleri değerlendirdi.

Çandar "Pazarlık olmadığının söylenmesine rağmen rehine sürecinin uzuyor olması neyi gösteriyor?" sorusuna, "Selefi köklerden geldiği için son derece katı, doktriner bir örgüt. Son derece acımasız olduğu da biliniyor. Bu tip örgüte nüfuz etmek, laf anlatmak hatta pazarlığa ikna etmek zaman alabilir." yanıtını verdi.

İşte Çandar'ın açıklamaları:

"Şimdi orada dün Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun yaptığı açıklamalardan da anladığımız kadarıyla, Türkiye çeşitli aşiretlerle irtibat halinde.

"Aslında orada herkes herkesle irtibattadır. Yani Erbil'deki Kürt yöneticilerle oradaki Arap aşiretleri hatta IŞİD mensupları arasında doğrudan veya aracılar yoluyla temas vardır. Sunni aşiretlerle IŞİD arasında vardır. Eski Saddam unsurlarıyla IŞİD, eski Saddam unsurlarıyla Nuceyfi (Türkiye yanlısı ama özünde Arap milliyetçisi olan) arasında vardır. Dolayısıyla Türkiye çeşitli kanallardan rehinelerin serbest bırakılması için temas yürütüyor ama bahsettiğimiz geniş bir sünni alanı. Yani Arap Iraklı sünni alanının değişik aktörleri var. IŞİD bu aktörlerden en vurucusu gibi gözüküyor şu anda."

PAZARLIK OLMADIĞININ SÖYLENMESİNE RAĞMEN UZUYOR OLMASI NEYİ GÖSTERİYOR?

"Yani yetkililer tarafından öyle ifade ediliyor olması, doğrudan doğruya olmadığı anlamına gelmiyor. Öyle uygun görülmüş bir açıklama olarak anlamak gerekiyor. Belki de olmuyor, bilmiyoruz açıkçası. Ama aşiret kültüründe o bölgede Mezopotamya'da pazarlık diye bir şey var. Al-ver ilişkisi."

"Benim anladığım görebildiğim kadarıyla işin uzaması şunu ifade ediyor; IŞİD, çok iyi bildiğimiz bir örgüt değil. Selefi köklerden geldiği için son derece katı, doktriner bir örgüt. Son derece acımasız olduğu da biliniyor. Bu tip örgüte nüfuz etmek, laf anlatmak hatta pazarlığa ikna etmek zaman alabilir. Bütün bunları ifade ediyor."


Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Rehine Sürecinin Uzaması Ne Anlama Geliyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • dış güç: şu anlama geliyor, cumhur başkanlığı seçimleri yaklaştığında rehineler serbest bırakılacak, tayyip erdoğana da kahraman gazı verilecek. olay bu. 25 15 Yanıtla
    Mahmiid: Altina Imza Atiyom..AKPKK=ISID DINDAR ISLAM IMPARATORLUGU 0 0
  • MURAT GİRESUN: ZAMANINDA ABD YE LAF ANLATMAK MÜMKÜNMÜYDÜ. BÜTÜN DÜNYAYI KANDIRIP IRAKA SALDIRDILAR. SADDAM VE ADAMLARINI ASTILAR. ABD ACIMASIZ DEGİLMİYDİ. ABD VE BATI İŞİDDEN YUMUŞAKMI. HİÇ BATININ KORO HALİNDEKİ KATLİAMLARINDAN YETİM BIRAKTIGI DUL BIRAKTIGI İNSANLARDAN KONUŞMUYORUZ. HİÇKİMSE GÜÇLÜ DEVLETLERİN YAPTIGI KATLİAMLARDAN BAHSETMİYOR. 23 0 Yanıtla
  • BRAVO TAYYIP , ALLAH SORACAK: BRAVO TAYYIP 10 10 Yanıtla
  • BAŞIMIZ: ALEVİLER KARDEŞİMİZ-KÜRTLER KARDEŞİMİZ,ARAPLAR KARDEŞİMİZ BİZ BİRLİK OLALIM ,DİRLİK OLALIM.BAŞIMIZ O ZAMAN HİÇ AĞRIMAZ 4 0 Yanıtla
  • RODRİGEZ ZAZA MUSA: Tayip havuzundan 100 trilyon versin bukadar basit... 2 0 Yanıtla

Advertisement