Ortadoğu Uzmanı Robert Fisk: "Türkiye'yi Kızdırmayın" - Son Dakika
Dünya

Ortadoğu Uzmanı Robert Fisk: "Türkiye'yi Kızdırmayın"

Ortadoğu Uzmanı Robert Fisk: "Türkiye\'yi Kızdırmayın"

The İndependent yazarı Robert Fisk, Suriye'nin, Türk girişimlerine verdiği yanıtın "reel bir öfke" yarattığını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de, Türkiye'nin Şam'daki büyükelçiliğine yeni bir saldırı olursa tepkisinin çok farklı olacağını söylediğinde "muhtemelen ciddi" olduğunu vurgularken, "İsraillilerin, geçen yıl Mavi Marmara'da dokuz Türk öldürüldüğünde gördükleri gibi Türkiye kızdırılmaz Tanınmış Ortadoğu uzmanı The İndependent yazarı Robert Fisk, Suriye'nin, Türk girişimlerine verdiği yanıtın "reel bir öfke" yarattığını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de, Türkiye'nin Şam'daki büyükelçiliğine yeni bir saldırı olursa tepkisinin çok farklı olacağını söylediğinde "muhtemelen ciddi" olduğunu vurguladı.

18.11.2011 11:43

The İndependent yazarı Robert Fisk, Suriye'nin, Türk girişimlerine verdiği yanıtın "reel bir öfke" yarattığını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de, Türkiye'nin Şam'daki büyükelçiliğine yeni bir saldırı olursa tepkisinin çok farklı olacağını söylediğinde "muhtemelen ciddi" olduğunu vurgularken, "İsraillilerin, geçen yıl Mavi Marmara'da dokuz Türk öldürüldüğünde gördükleri gibi Türkiye kızdırılmaz Tanınmış Ortadoğu uzmanı The İndependent yazarı Robert Fisk, Suriye'nin, Türk girişimlerine verdiği yanıtın "reel bir öfke" yarattığını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de, Türkiye'nin Şam'daki büyükelçiliğine yeni bir saldırı olursa tepkisinin çok farklı olacağını söylediğinde "muhtemelen ciddi" olduğunu vurguladı. Fisk, "İsraillilerin, geçen yıl Mavi Marmara'da dokuz Türk öldürüldüğünde gördükleri gibi Türkiye kızdırılmaz. Özellikle, Arap uyanışının büyük bir destekçisi olan ve bayrağı yine tüm Arap dünyasında şerefle dalgalandığı, kendine güvenen bir Türkiye" dedi.

Robert Fisk, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımını, "Türkiye, Suriye'nin Türk büyükelçiliğine saldırıdan dolayı özür dilemediği için öfkeli" spotunu kullandığı bir yazısında değerlendirdi. İstanbul'dan yazan Fisk, Türk basınında Türkiye'nin Suriye ile ilgili eylem planlarının spekülasyona konu olduğunu, Suriye'nin topraklarının içerisinde bir güvenli bölgenin yaratılmasının "favori" eylemi gibi gözüktüğünü kaydetti.

Fisk "Osmanlı İmparatorluğu'nun eski başkentinde Körfez'in aslana dönüşen farelerine dinlerken bunların Esad'ın son günleri olduğuna adeta inanabilirsiniz. Ben şahsen şüpheliyim. Wall Street Journal, Esad'ın yakında olacak çöküşünü ilan ettiğinde bir süre daha güvende olduğu tahminini yaparım. İstanbul'daki Suriye Ulusal Konseyi, sadece yeni Libya'nın değersiz gücü tarafından tanınan oldukça tartışmacı bir faredir" ifadelerini kullandı.

-TÜRKİYE, SURİYE'DEN "TAM VE RESMİ BİR ÖZÜR İSTİYOR"-

Buna karşın Arap Birliği'nin Esad'a verdiği ültimatomun rejim için "ciddi bir konu" olduğunu belirten Fisk, çeşitli Arap ülkelerinin büyükelçilerinin Şam'ı terk ettiğine işaret ettikten sonra şöyle devam etti:

"Türkiye'de ise, Suriye'nin, Türk girişimlerine verdiği yanıtta reel bir öfke var. ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Şam'daki büyükelçiliğine yeni bir saldırı olursa tepkisinin çok farklı olacağını söylediğinde muhtemelen ciddidir. İsraillilerin, geçen yıl Mavi Marmara'da dokuz Türk öldürüldüğünde gördükleri gibi Türkiye kızdırılmaz. Özellikle, Arap uyanışının büyük bir destekçisi olan ve bayrağı yine tüm Arap dünyasında şerefle dalgalandığı, kendine güvenen bir Türkiye."

Robert Fisk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Esad'a yönelik sert ifadelerinin örneklerini verdiği yazısında Türkiye'nin, Suriye Dışişleri Bakanı Veli Muallin'in verdiği özürden çok fazlasını istediklerini belirterek "Nasıl ki Mavi Marmara'daki öldürmeler için İsrail'den tam ve resmi bir özür bekliyorlarsa, Suriye'den de tam ve resmi bir özrü istiyorlar" dedi.

-"ELEKTRİK KESİNTİSİ HALKI ETKİLER ESAD'IN JENERATÖRLERİ VAR ÇÜNKÜ"-

İstanbul'da Suriye ile petrol bağlarını, elektrik sevkiyatını kesmekten yoğun biçimde söz edildiğini, halbuki bunlardan Suriye'deki yoksulların etkileneceğini savunan Fisk, "Suriye hükümetinin jeneratörleri var değil mi" dedi. Fisk, Türkiye'nin geçen hafta sonunda Suriye'deki 60 diplomat yakını tahliye ederken ülkedeki tüm temsilciliklerinin tam operasyonel olmaya devam etmesini ise "ilginç" buldu.

İndependent yazarı, Türkiye'de muhalefetin Erdoğan ve arkadaşlarının Alevi oldukları için Esad ve ailesini sevmediklerini öne sürdüğünü, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ise, Esad'ın, Türkiye ile dost olduğu zaman da Alevi olduğu belirterek, Ankara'nın Suriye'ye mezhebi bir yaklaşımının olmadığını söylediğini aktardıktan sonra yine Türkiye'nin büyük ölçüde Sünni olduğuna dikkat çekti. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Ortadoğu Uzmanı Robert Fisk: 'Türkiye'yi Kızdırmayın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement