İsrail'den Ankara'ya Sert Eleştiriler - Son Dakika
Dünya

İsrail'den Ankara'ya Sert Eleştiriler

İsrail\'den Ankara\'ya Sert Eleştiriler

İsrail'in Jerusalem Post gazetesinden AK Parti hükümetine ağır eleştiriler geldi.

09.04.2012 14:08  Güncelleme: 14:12

Jerusalem Post gazetesince yayımlanan bir makalede "Irak modeli tüm kusurlara rağmen Ortadoğu'da beklenebilecek en iyi modeldir" denilirken Obama Yönetimince "model" olarak gösterilen Türk rejiminin ise, "Amerika'nın en büyük düşmanları olan radikal İslamcı hareketleri ve hükümetleri güçlendirdiği", " İsrail'den nefret ettiği" ve "yurt içinde demokrasiyi kısıtladığı" iddialarına yer verildi.

Jerusalem Post gazetesinin, GLORİA olarak tanınan İsrail'deki Uluslararası Küresel Araştırmalar Merkezi Direktörü Barry Rubin imzası ile yayımladığı makalede "Irak modeli, tüm kusurlara rağmen Ortadoğu'da beklenebilecek en iyi modeldir" görüşü öne sürülürken Obama Yönetiminin ise genellikle model olarak "Türk rejimi"ni öne sürmesi şöyle eleştirildi:

"Tarihte, demokratik bir devletin, hemen hemen her konuda kendi çıkarlarına o kadar ters düşen bir yabancı hükümeti teşvik etmesi pek rastlanan bir şey değil."

ABD ile Türkiye arasında bazı ortak pozisyonlar olsa da iki sorunun bulunduğunu savunan Rubin, "İlk sorun, Türk rejiminin Amerika'nın en büyük düşmanları olan radikal İslamcı hareketleri ve hükümetleri güçlendirmesidir" savını dile getirdi. Rubin şöyle devam etti:

"Bunlar arasında İran, Gazze Şeridi (Hamas) ve Lübnan'daki mevcut hükümet (Hizbullah). Türk hükümeti, Müslüman Kardeşler'i desteklemeye çalıştı ancak geri çevrildi çünkü Kardeşler, Arap olmayan bir liderliği takip etmek istemiyorlar. ve Suriye'de Türk rejimi, Şam'da Amerika karşıtı bir rejim oluşturma niyetiyle muhalefetteki İslamcılara destek veriyor."

"ABD VE TÜRK ÇIKARLARI SADECE IRAK KONUSUNDA ÇAKIŞIYOR"

Barry Rubin, "Türk rejimi, aynı zamanda İsrail'den nefret ediyor ve ona karşı radikal İslamcı güçlerini destekliyor. Sadece Irak konusunda ABD ve Türk çıkarlarının temel olarak çakışıyor" iddiasında da bulunduktan sonra şu görüşleri öne sürdü:

"TÜRK REJİMİ, SİSTEMATİK BİÇİMDE DEMOKRASİYİ KISITLADI"

"İkinci sorun ise, Türk rejiminin sistematik biçimde yurt içinde demokrasiyi kısıtlamış olmasıdır. Yüzlerce ılımlı kişi, saçma suçlamalar ile tutuklandı. Eskiden laikliğin ve temel demokratik sisteminin behçisi olan silahlı kuvvetler yıkıldı. Medya da baskı altında. Radikal İslamcılar, devletin tüm kısımlarına sızdırıldı.Bu iyi koordine edilmiş, diktatöklüğe doğru yavaşça ilerleyen eğilim, Batı'da pek haber olmadı."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya İsrail'den Ankara'ya Sert Eleştiriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement