Dünya 'Soykırımı' Böyle Gördü - Son Dakika
Dünya

Dünya 'Soykırımı' Böyle Gördü

Dünya \'Soykırımı\' Böyle Gördü

Fransa'da "Ermeni teklifinin" kabul edilmesinin ardından Türkiye'nin atacağı adımlar tüm dünyada merak ediliyor.

23.12.2011 01:08  Güncelleme: 11:22

ABD'nin önemli gazetelerinden New York Times, Fransa Meclisi Genel Kurulu tarafından "Ermeni teklifinin" kabul edilmesinin ardından Türkiye'nin, Fransa ile diplomatik ve askeri işbirliğini durdurduğunu yazdı.

Gazetenin internet sitesinde çıkan haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa'ya karşı alınacak yaptırımları açıkladığı belirtilirken Fransız Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin yaptırım kararını üzüntüyle karşıladıkları kaydedildi.

Haberde Türkiye-Fransa ilişkilerinin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 2007 yılında göreve gelmesinin ardından kötüye gittiği yorumu da yapıldı.

Wall Street Journal gazetesi de Türkiye'nin Fransa ile ilişkilerini kestiğini duyurdu. Gazete, Fransa Meclisi Genel Kurulu tarafından "Ermeni teklifinin" kabul edilmesinin ardından sabah ilk yaptığı değerlendirmede ise teklifin kabulünün "Fransa ile Türkiye arasındaki gerginliği daha da arttırdığı" yorumunu yapmıştı.

FRANSIZ BASINI

Türkiye-Fransa ilişkilerinde gergin bir dönemi başlatan 'soykırım' krizi Fransız basınına şu şekilde yansıdı:

Le Figaro: Türkiye'nin Fransa'ya öfkesi: Alain Juppé Türkleri aşırı tepki göstermemeye çağırdı. Türk büyükelçi derhal geri çağrıldı. Türk aydınlar endişeli ve bölünmüş durumda.

Le Parisien: 'Ermeni soykırımı': Türkiye Fransa'yla ilişkileri donduruyor: Ulusal Meclisi Türkiye'nin misilleme tehditlerine rağmen yasa teklifini kabul etti.

Les Echos: 'Ermeni soykırımı' yasası: Türkiye Fransa'yla ilişkileri gözden geçiriyor. Yasa teklifinin kabulünün ardından Ankara Paris ile karşılıklı ziyaretleri, siyasi ve askeri işbirliğini askıya aldı

Marianne: 'Ermeni soykırımı': Sarkozy oy avında". Sarkozy Aznavur ve 500 bin Ermeniye verdiği sözü tuttu. Dışişleri bakanı Alain Juppé'nin, yasa teklifi hakkında çevresine 'bu teklifi entelektüel, ekonomik ve diplomatik açıdan adı konmamış bir aptallık' olduğunu söylemiş.

La Tribune: Türk-Fransız ilişkilerinde aşırı soğuk dönem: Ankara'nın Fransa'yla askeri ve siyasi işbirliğini dondurma kararı iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde kararma kaygısını yeniden alevlendirdi. Türkiye, hukuksal planda elleri bağlı olsa da, vatandaşlarını Fransız şirketleriyle ilişkileri sınırlamaya ve ürünlerine boykot etmeye şifahen teşvik edebilir.

L'Humanité: 'Ermeni soykırımı' yasası: Türkiye Fransa'ya çok kızgın. Başbakan Erdoğan, tamir edilmesi zor yaradan söz ediyor.

La Croix: Fransa ile Türkiye arasında ton yükseliyor: Fransız diplomatik kaynakları, 2001 yılında da bu senaryoyu yaşamıştık, ardından yavaş yavaş her şey yeniden yoluna girdi diyor.

SOYKIRIM YASASI İTALYAN BASININDA

Fransa Ulusal Meclisi'nde dün oylamaya sunulan ve parlamentodan oy çokluğuyla geçen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasa tasarısı, İtalyan medyasında da geniş yer buldu.

Ankara-Paris ilişkilerinde gerginliğin zirve yaptığına dikkat çeken İtalyan medyası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın inkar yasası sonrası yaptığı açıklamaları ve Türk halkının yasaya karşı tepkilerini yazdı.

Corriere della Sera La Stampa ve La Republica gazeteleri Başbakan Erdoğan'ın Fransa'ya karşı siyasi, ekonomik, askerî ve kültürel ilişkileri askıya alınacağı ile ilgili açıklamalarını okuyucularına duyurdu.

ÇİN

Çin resmi Xinhua Haber Ajansı ve Çin Uluslararası Radyosu başta olmak üzere, birçok Çinli haber sitesi Türkiye'nin bu başarını okuyucu ve abonelerine duyurdu. Haberlerde, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın dışında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da yaptığı açıklamaya ve Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nu ülkeye geri çağırılmasına yer verildi.

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ta Kırgızca yayın yapan Azattık Radyosu haberi 'Sinirlenen Ankara Paris Büyükelçisini çekti' başlığıyla verdi. Haberde, çok sayıda Türkiye vatandaşının ise dün Paris'te Fransa Meclisi'nin önünde toplanarak tepkilerini dile getirdiği aktarıldı. Haberde, kararın resmileşmesi için Fransa Parlamentosu'nun üst kanadı Senato'nun onayı ve ardın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzalaması gerektiği hatırlatıldı.

Orta Asya ülkelerine yönelik yayın yapan Rus haber portalı 'Regnum' ise Ankara'nın tepkisiyle ilgili haberini 'Türkiye, Fransa ile ilişkileri dondurdu' başlığıyla okuyucularına duyurdu. Haberde, Fransa'nın dünkü tavrı üzerine Türkiye'nin askeri, siyasi ve ticari gibi birçok alanda Fransa ile olan ilişkilerini askıya aldığı aktarıldı.

'Lenta ru' haper sitesi ise konuyla ilgili haberini 'Türkiye, Fransa ile olan ilişkilerini askıya aldı' başlığıyla verdi. Haberde Fransa Meclisi'nin aldığı karara Ankara'nın çok sert tepki gösterdiği ve iki ülke arasındaki ilişkilerin kopma noktasına geldiği kaydedildi. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Ankara'nın Paris Büyükelçisi'nin geri çekildiği dile getirildi.

Özbekçe yayın yapan 'Ozodlik Radyosu' ise haberi 'Türkiye, Fransa ile olan askeri ilişkileri durdurdu' başlığıyla aktardı. Radyo haberinde, Türkiye'nin, Paris Büyükelçisini geri çağırdığı ve Başbakan Erdoğan'ın 'Sarkozy'nin seçimler öncesinde Ermenileri çıkar amaçlı kullandığını' yönündeki sözlerini hatırlattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Dünya 'Soykırımı' Böyle Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement