Dışişleri: "Şangay İşbirliği Örgütü'ne Gözlemci Üye Olmak İstiyoruz" - Son Dakika
Dünya

Dışişleri: "Şangay İşbirliği Örgütü'ne Gözlemci Üye Olmak İstiyoruz"

Dışişleri: "Şangay İşbirliği Örgütü\'ne Gözlemci Üye Olmak İstiyoruz"

Dışişleri Sözcüsü Ünal, Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) toplantılarına "diyalog ortağı" olarak katıldığını belirterek "Tabii ki gözlemci üye olmak istiyoruz, imkanları nispetinde bu örgütle işbirliğini geliştirmek istiyoruz" şeklinde...

31.01.2013 14:09

Dışişleri Sözcüsü Ünal, Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) toplantılarına "diyalog ortağı" olarak katıldığını belirterek "Tabii ki gözlemci üye olmak istiyoruz, imkanları nispetinde bu örgütle işbirliğini geliştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ)'ne "gözlemci üye" olmak ve imkanları nispetinde örgüt ile işbirliğini geliştirmek istediğini bildirdi.

Bakan Özel Müşavirliğine getirilen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, 1 Şubat itibariyle yeni görevini üstlenmeden önce düzenlediği son basın toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği ŞİÖ ile ilgili soruları da yanıtladı.

-"ŞİÖ İLE İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"-

Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü'nün "diyalog ortağı" olan üç ülkeden biri olduğuna dikkat çeken Ünal, Türkiye'nin her uluslararası örgüte katılması, gözlemci olunması veya faaliyetleri izlenmesinin "çok taraflı diplomasisi"nin temel esasları biri olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin ŞİÖ toplantılarına "diyalog ortağı" olarak katıldığını anlatan Ünal, "Tabii ki gözlemci üye, ikinci kategori olmak istiyoruz, imkanları nispetinde bu örgütle işbirliğini geliştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

-EL HATİP'İN ÖNERİSİ-

Sözcü Ünal, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Muaz El Hatip'in Suriye hükümetine görüşme çağrısına ilişkin sorular üzerine Koalisyon'un Türkiye ve birçok ülke tarafından Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanındığını, Hatip'in Türkiye'de görevine başladığını anımsattı.

"Dolayısıyla Suriye halkının adına konuşacak kişiler belli" diyen Ünal, herkesin bir çözüm arayışında bulunmasını "gayet doğal" olarak niteledi.

Buna karşın Ünal, öneriye Esad rejiminden henüz bir tepki gelmediğine dikkat çekerek görüşmelerin olup olmayacağını ve nerede yapılacağını söylemek için henüz erken olduğunu kaydetti.

Görüşmeler için ön koşul olup olmadığına Suriye halkının karar vereceğini ifade eden Ünal, diğer bir soru karşısında Koalisyon ile her zaman görüştüklerini de söyledi.

-"SURİYE SORUNU BİRAN ÖNCE ÇÖZÜMLENMELİ"-

Bir soru üzerine İsrail'in Suriye'deki bir askeri tesise düzenlediği saldırı konusunda kendilerine ulaşan resmi bilgi bulunmadığını belirten Ünal, söz konusu gelişmenin Suriye'deki durumun ne kadar karmaşık ve kötü olduğunu ve uluslararası bölgesel barışı ne kadar tehdit edecek hale geldiğini gösterdiğini söyledi. Ünal, "Bu nedenle Suriye konusunun biran önce her boyutu ile çözümlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

-AVUKAT KAÇIRMA GİRİŞİNE KINAMA-

Suriye rejimi unsurlarınca Türkiye'de bulunan muhalif bir avukatı kaçırma girişimini "Bildiğim kadarıyla o kadar cüretkar bir olay yaşanmamıştı" sözleriyle kınayan Ünal, "Bu olay bile Suriye rejiminin kendi vatandaşlarına karşı nasıl bir zihniyet içinde olduğunu bence gayet iyi gösteriyor" dedi.

Selçuk Ünal, Bakanlık olarak bu olayın her aşamasında takip ettiklerini de sözlerine ekledi.

-"MISIR İLE İŞTİŞARELERİMİZ SÜRÜYOR"-

Mısır'daki olayları çok yakından izlediklerini belirten Ünal, "Yeni Mısır hükümetiyle her konuda olduğu gibi bu konuda da istişarelerimiz sürüyor" dedi.

Mısır halkının daha istikrarlı bir döneme geçmesini arzuladıklarını kaydeden Ünal, "bir takım gelişmelerin rayına girmesi zaman alan konulardır, dolayısıyla bu geçiş sürelerinde her yerde olduğu gibi Mısır'da da bir takım siyasi gelişmeler yaşanıyor" şeklinde konuştu.

Dışişleri Sözcüsü Ünal, Türkiye'nin Mısır halkına desteğini sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

-PATRİOTLAR-

ABD'li Patriot bataryalarının "bürokratik engellere takıldığı" yönündeki savlar ile ilgili olarak da Ünal, Türkiye açısından herhangi bir ülke ile bu aşamada bir sorun olduğunu düşünmediğini belirterek konuşlanmanın NATO kuvvet intikali kuralları çerçevesinde yapıldığını söyledi.

Selçuk Ünal, bir soru üzerine Türkiye ile İsrail arasında yeni bir görüşmenin yapılmadığını anlattığı basın toplantısında Türkiye'nin İran'ın "5+1" grubu ile arasındaki görüşmelere ev sahipliğini yapması olasılığına ilişkin olarak da birçok görüşmenin Türkiye'de yapıldığını anımsattı.

Ünal, Türkiye'nin bu görüşmelere en başından beri destek verdiğini belirtikten sonra Türkiye için önemli olan sürecin devamı olduğunun altını çizdi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Dışişleri: 'Şangay İşbirliği Örgütü'ne Gözlemci Üye Olmak İstiyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement