Davutoğlu: "Libya'ya Entegre Operasyon Gerçekleştirdik" - Son Dakika
Dünya

Davutoğlu: "Libya'ya Entegre Operasyon Gerçekleştirdik"

Davutoğlu: "Libya\'ya Entegre Operasyon Gerçekleştirdik"

Davutoğlu, Türkiye'nin Libya'ya gönderdiği hastane gemisinin 250 kadar yaralıyı taşıdığını belirtirken, Libya'ya "tam anlamıyla entegre operasyon" gerçekleştirdiklerini söyledi

04.04.2011 18:30

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin Libya'ya gönderdiği hastane gemisinin 250 kadar yaralıyı taşıdığını belirtirken, gemiye havadan ve denizden sağlanan korumaya dikkat çekerek Libya'ya "tam anlamıyla entegre operasyon" gerçekleştirdiklerini söyledi

Türkiye'nin Libya'daki taraflarla temaslarına işaret eden Davutoğlu, "Libya halkının talepleri doğrultusunda bir siyasi değişimi de içerecek şekilde "Bir yol haritasının ortaya konulması için elimizden gelenini yapacağız" şeklinde konuştu.

-RASMUSSEN İLE GÖRÜŞMELER-

Ahmet Davutoğlu, Ankara'yı ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Anders Fogg Rasmussen ile yapılan görüşmelerin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada Rasmussen'in ilkesel olarak özellikle Libya'daki son gelişmeler bağlamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşlerini paylaşma imkanı bulduğunu kaydetti.

NATO Lizbon zirvesi sonrası NATO komuta sistemi ile ilgili olarak istişarelerde bulunduklarını da anlatan Davutoğlu, NATO'nun geçen Çarşamba gününden itibaren Libya'da görevi devraldığını anımsatarak bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı uyarınca yürütülen bir misyon olduğunu vurguladı.

-"NATO'NUN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRMESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"-

Davutoğlu, NATO'nun insani yardımlar, silah ambargosu, uçuş kontrolü ve sivillerin korunması çerçevesinde Libya'da faaliyet yürüttüğünü, bu çalışmaların sürekli Türkiye ile koordinasyon halinde yürüdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Biz her zaman olduğu gibi egemenliği, Libya'daki kardeşlerimizin can güvenliğini ve bir an önce Libya'da normalleşmenin sağlanması, sivillere yönelik saldırıların durması bağlamında NATO'nun çalışmalarını sürdürmesine büyük bir önem veriyoruz. Bu bir haftalık çalışmaları gözden geçirdik. Ayrıca Türkiye'nin yapmakta olduğu katkılarla ilgili ben kendilerine bilgi verdim, o da daha detaylı olarak bunları almaktan memnun olacağını ifade ettiler. Bu çerçevede özellikle son dönemde insani yardımlar konusunda yaptığımız çalışmaları gözden geçirdik."

-"BAKANLAR KURULUNU BİLGİLENDİRDİK"-

Türkiye'nin NATO operasyonlarına silah ambargosu ve insani yardımlar çerçevesinde katkıda bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, "Son birkaç gün içinde de gerçekten Libya'daki insani durum bağlamında en olumsuz şartlara sahip olan Misurata'da çok önemli bir operasyon gerçekleştirdik" diye konuştu.

Operasyonun gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm devlet kurumlarımızı buradan tebrik etmek istediğini söyleyen Davutoğlu, "Bugün sabah da sayın Başbakanımızın talimatıyla Bakanlar Kurulunu bu konuda bilgilendirdik" dedi.

-TELEFON DİPLOMASİSİ-

Misurata'nın uzun süredir kuşatma altında çok sayıda sivilin çok olumsuz şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalıştıkları bir kent olduğunu anlatan Davöutoğlu, şunları söyledi:

"Bize gelen rakamlarla 350 civarında yaralı olduğu ifade ediliyordu. Biz yaklaşık bir haftadır Misurata'ya ulaşmaya çalışıyorduk sonunda geçtiğimiz hafta gemilerimiz Misurata önüne geldi. Ancak çatışmaların sürmesi dolayısıyla maalesef Misurata'ya yanaşması mümkün olmadı. Yaklaşık üç gün Misurata'nın 12 mil açığında bekledi gemilerimiz. Geçtiğimiz Cuma günü akşam sabaha kadar süren telefon diplomasisiyle her iki tarafla gerek sayın Başbakan, gerek sayın Ulusal Güvenlik Konseyi'nin üst düzey Temsilcisi Sayın Jibril ile sürekli görüşmelerde bulunduk ve Cumartesi günü bu çatışmaların kısmen de olsa durmasını temin edebildik. Bütün o gece sayın Başbakanımızla sürekli temas halinde bu çalışmaları yürüttük ve cumartesi öğle üzeri saat 1 üzeri gemi Misurata'dan hareket etti."

-GEMİDEKİ YARALILAR-

Türk gemisinin Cumartesi akşam saatlerinde ulaştığı Misurata'tan 250 yaralıyı ve bunlara refakat eden 100'e yakın sivil aldıklarını anlatan Davutoğlu, geminin bunun ardından uğradığı Bingazi'den de yaralı aldığını belirttikten sonra şu bilgileri de verdi:

"Şu anda 475 kişi gemide. Tam sayımları yapılıyor. Tabi ki kimisi hafif kimisi ağır yaralı var. 250 civarında yaralı. 8-9 ülkeden 29 sivili de gemimize aldık. 20 Türk vatandaşımız gemide. Gemi inşallah yarın akşam geç vakitlerde en geç Çarşamba sabahı İzmir'e ulaşmış olacak şu anda Türkiye'ye hareket halinde. Biz bu konudaki bütün kapasitemizi Libyalı kardeşlerimizin emrine vermeye kararlıyız."

Bunun sadece bir gemiye yaralı alma faaliyeti olmadığını, geminin korumasının da söz konusu olduğunu vurgulayan Ahmet Davutoğlu, 12 F-16 uçağı ve bir fırkateynin gemiye eşlik ettiklerini belirterek, "Tam anlamıyla entegre bir operasyondur. Korumasıyla, ulaştırma hizmetleriyle ve tabi doktorlarıyla. 15 sağlık personelimiz, 8 doktorumuz gemideydiler. Hala şu an gemide hastaların bakımlarıyla ilgileniyorlar."

-İNSANİ YARDIM SÜRDÜRÜLECEK-

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin "kudret ve şevkat elinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdiği"ni ifade eden Daövutoğlu, "Bundan sonrada nerede bir insani yardıma ihtiyaç söz konusu olursa, biz orada elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede bugün 2 C 130 uçağı da ilaç malzemeleri ile birlikte Bingaziye hareket ediyorlar, hazırlık içindeler. Yarın da bir uçağının C 130 uçağının gitmesi planlanıyor. Sahra hastanesi dahil bütün imkanlar Bingazi'de de oluşturulacak. Dolayısıyla buraya getirilmesi mümkün olmayan yararlıların orada tedavisi içinde Türkiye her türlü çabayı gösterecek. Biraz önce Bakanlar kurulunda Sayın Başbakanımız bu konuda gereken talimatları ilettiler."

-LİBYA'NIN HER İKİ TARAFINDAN ZİYARETLER-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Libya'nın her köşesi bizim için kutsaldır ve Libyalı kardeşlerimizin bizim için güvenliği önemlidir. Sivillere yönelik saldırıların durması için de bütün bu çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Açıklamaları sırasında Libya Lideri Kaddafi'nin özel temsilcisi olarak Atina'ya gönderilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdelati Obeidi ile bu akşam Ankara'da bir görüşme yapacağını da anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Libya Özel Temsilcisi sonrasında Libya Ulusal Konseyiyle de temaslarımız sürüyor. Bugün kendileriyle ben tekrar görüştüm onları da görüşeceğiz, ülkemizde ağırlayacağız ve mümkün olduğunca en kısa sürede bu acıların bitmesi ve Libya halkının talepleri doğrultusunda bir siyasi değişimi de içerecek şekilde bir yol haritasının ortaya konması için elimizden gelen her şeyi yapacağız."

Ahmet Davutoğlu, yarın gideceği Bahreyn'e değinirken Bahreyn'in istikrar ve siyasi reform bağlamında Türkiye için en önemli ülkelerin başında geldiği"ni söyledi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Davutoğlu: 'Libya'ya Entegre Operasyon Gerçekleştirdik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement