ABD'de "Mali Uçurum" Sorunu - Son Dakika
Dünya

ABD'de "Mali Uçurum" Sorunu

ABD\'de "Mali Uçurum" Sorunu

ABD Başkanı Barack Obama, ülkenin otomatik harcama kesintileri ve vergi artışlarıyla "mali uçuruma" sürüklenmesini önlemek için bir anlaşmaya varılacağına dair iyimser olduğunu, ancak Cumhuriyetçilerin, kendisinin sunduğu planı hala kabul etmemiş...

19.12.2012 21:43

ABD Başkanı Barack Obama, ülkenin otomatik harcama kesintileri ve vergi artışlarıyla "mali uçuruma" sürüklenmesini önlemek için bir anlaşmaya varılacağına dair iyimser olduğunu, ancak Cumhuriyetçilerin, kendisinin sunduğu planı hala kabul etmemiş olmasını "şaşırtıcı" bulduğunu söyledi.

Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, ülke gündemini en çok meşgul eden konulardan biri olan "mali uçurum" tehdidi konusundaki soruları da yanıtladı.

Kongre'deki her iki partinin üyelerinin destek verebileceği bir anlaşmaya varılması için "zor şeyleri" yapmaya hazır olduğunu ve müzakerelerin başarısızlığa uğraması için hiçbir nedenin bulunmadığını ifade eden Obama, bu bağlamda "dengeli" bir plan sunduğunu hatırlatarak, bu planla Cumhuriyetçilerin kaygılarını gidermede en azından yarı yol mesafe katettiğini kaydetti.

Obama, planının Cumhuriyetçiler tarafından hala kabul edilmemiş olmasını

"şaşırtıcı" bulduğunu söyleyerek, yine de bir uzlaşıya varılacağına dair iyimser olduğunu belirtti. Dolayısıyla Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve Kongre'deki liderlerle görüşmelerini devam ettireceğini kaydeden Obama, "Bu, ulaşılabilecek bir uzlaşı. Ancak herkes yüzde yüzü isterse bu mümkün değil ve seçmenlerin istediği, burada biraz tavizler verilmesi. Ancak bu mesaj, Kongre'de henüz alınmış değil" dedi.

-Obama'dan Kongre'ye: "Benle uğraşmak yerine ülkeyi düşünün" mesajı-

Konuyla ilgili Noel'e kadar bir uzlaşının sağlanmasını arzuladığını belirten Obama, Boehner'in "B Planı" adı altında sunduğu planı eleştirdi ve bu planın aslında zenginlere vergi indirimi sağlayacağını belirterek, bunun seçim kampanyası döneminde tartışılan ana prensipleri ihlal ettiğini ve yanlış yol olduğunu savundu.

Obama, Cumhuriyetçileri sürekli olarak, kendisine "evet" demek yerine

"hayır" demenin yollarını aramakla eleştirerek, Cumhuriyetçileri, kendisiyle hesaplaşma çabası gütmek yerine, seçmenleri ve ülkenin çıkarlarını düşünmeye çağırdı.

Obama, "(Cumhuriyetçiler) Kimin kazandığı ya da kaybettiği, başkan üzerinde puan kazandıkları, son küçük tavizi de kopardıkları, onu gerçekte istemediği bir şeyi yapmaya zorladıkları gibi şeylerin hesabını yapmak yerine, ülke için neyin iyi olduğuna odaklanırsa bir uzlaşıya varabileceğimizi düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Boehner'ın teklifiyle kendi teklifinin aslında birbirine yakın olduğunu, arada sadece birkaç farklılık bulunduğunu ifade eden Obama, "Onların başladığı pozisyona ve bizim başladığımız pozisyona bakın. Benim teklifim tam ortada. Bunu

(uzlaşıyı) yapabilmeliyiz. Çok fazla zamanımız yok" diye konuştu.

-"Siyasi mücadeleleri bir kenara bırakalım"-

Obama, Boehner'in kendi partisi içinde bazı aykırı seslerin bulunduğunun farkında olduğunu belirtirken, "Ancak şu son bir hafta, biraz biraz perspektif sağlamalı. Bu haftadan sonra sahip olmamız gereken bir şey varsa bu, neyin önemli olduğuna dair bir perspektif olmalı" değerlendirmesinde bulundu. Obama, "Siyasi mücadeleleri, partiler arası çekişmeleri bir kenara bırakabilirsek, o zaman başarabiliriz" dedi.

Obama, "Cumhuriyetçilerin borç limiti konusunu baskı unsuru olarak kullanması" ihtimaline dair bir soru üzerine, "Burası ABD, dünyanın en büyük ülkesi, ekonomik süper gücü. Krizden krize yalpalanmak, her 6 ayda bir, her 9 ayda bir, borçlarımızı ödeyemememiz ve ABD'nin sahip olduğu tüm güven ve krediyi mahvetmemiz düşüncesi, büyük bir ülke böyle yönetilmez. Çok net bir prensip ortaya koydum: Borç limiti etrafında müzakere etmeyeceğim. 2011'de gördüğümüz, çok yıkıcı etkiler bırakan, ekonomimizi yaralayan ve iş camiasında diğer her şeyden daha fazla belirsizlik yaratan oyunu tekrar oynamayacağız" yanıtını verdi.

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: İbrahim Uyar - WASHINGTON

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya ABD'de 'Mali Uçurum' Sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement