Pişiği Önlemenin Yolları - Son Dakika
Anne Çocuk

Pişiği Önlemenin Yolları

Pişiği Önlemenin Yolları

Bebekleri rahatsız eden en büyük sorunlardan biri olan pişik, bebekte kaşıntı, batma ve yanmaya neden olur. Pişiği önleme yöntemleri ile bebeğinizi bu sorundan kurtararak rahatlatabilirsiniz.

15.03.2019 16:50

Genellikle bebek bezinin temas ettiği kısımlarda hafif kızarıklık şeklinde ortaya çıkan pişik, bebeğin acı duymasına neden olur. Doğru şekilde müdahale edilmediği zaman ilerleyerek bebek sağlığını tehdit eden pişik, bezin temas alanı dışına çıkarak yayılabilir.

TEMEL KURAL: TEMİZLİK

Pişiği önlemede temel kural bezin kapladığı bölgenin temiz ve kuru olmasıdır. Bebeğin bezi sık sık değiştirilmeli ve bez değiştirilirken 10-15 dakika havalandırılarak altı açık tutulmaya özen gösterilmelidir. Bez bağlanırken de hava geçecek şekilde bağlanmalıdır.

DOĞRU BEZ SEÇİMİ

Pişik oluşumuna neden olan etkenlerden biri de yanlış bebek bezi seçimidir. Bebeğin yaşına, ve kilosuna uygun bebek bezi seçilmelidir. Bezin normalden büyük olması sızdırma yapar. Bezin küçük olması ise sıkma yaparak bebeğin poposunu rahatsız eder.

Pişiği Önlemenin Yolları

BEZ BÖLGESİ TEMİZLİĞİ

Bez bölgesi temizliği yapılırken suya batırılmış pamuk kullanılmalıdır. Fazla köpürmeyen, ılık bir dezenfektan sabunla ya da duru su ile yıkanıp, kaka ve idrar bebeğin cildinden arındırılmalıdır. Temizlik için tercih edilen mendiller de bebek cildine uygun yapıda alkolsüz ve yumuşak olmalıdır.

YETERİNCE KURU MU?

Bebeğin altını değiştirirken yeni bezi bağlamadan önce bez bölgesinin yeterince kuru olduğundan emin olmalısınız.

SENTETİK GİYSİLERE DİKKAT

Alt bezin üzerine bebeğe sentetik giysiler giydirmemeye özen gösterin.

Pişiği Önlemenin Yolları

KUMAŞ ALT BEZİ

Kumaş alt bezi kullanıyorsanız, kullandığınız bezi kimyasal maddelerden arındırmak için 15 dakika boyunca kaynatmalısınız.

ANNE BESLENMESİ

Anne sütüne nüfuz eden antibiyotikler ve tüm ilaçlar bebeği de etkilemektedir. Bu noktada anne beslenmesi önem kazanmaktadır. Anne, doğal ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, doktor kontrolünde ilaç kullanmalıdır. Aksi takdirde bebeğe geçen etken maddeler pişik oluşumuna ve farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.

BEBEK BEZİ KONTROLÜ

Anne bebeğin bezini devamlı kontrol etmelidir. Kaka ve idrarın, rengi, sıklığı ve miktarı devamlı takip edilmelidir. İdrar, renksiz ve hafif sarı renkte olur. Bebek eğer yeterli beslenmiyorsa idrar pembemsi ya da sarı olur.

Son Dakika Anne Çocuk Pişiği Önlemenin Yolları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement