Vefa Salman: "Yalova Belediyesi'ndeki Bizim Ortaya Çıkarıp da Suç Duyurusunda Bulunduğumuz Suçun Bizden Çok Daha Önce Başladığı Netleşti" - Son Dakika
Yerel

Vefa Salman: "Yalova Belediyesi'ndeki Bizim Ortaya Çıkarıp da Suç Duyurusunda Bulunduğumuz Suçun Bizden Çok Daha Önce Başladığı Netleşti"

Görevden alınan seçilmiş Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada, 2014 öncesindeki usulsüz ödemelerle ilgili bilirkişi raporu istenmesine karar verildi. Yaklaşık 3 yıldır görevinden uzakta olan Vefa Salman, dava sonrasında “Yalova Belediyesi’ndeki bizim ortaya çıkarıp da suç duyurusunda bulunduğumuz suçun bizden çok daha önce başladığı netleşti" dedi.

19.01.2023 18:04  Güncelleme: 19:27

NEDİM GÜLER

Görevden alınan seçilmiş Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada, 2014 öncesindeki usulsüz ödemelerle ilgili bilirkişi raporu istenmesine karar verildi. Yaklaşık 3 yıldır görevinden uzakta olan Vefa Salman, dava sonrasında " Yalova Belediyesi'ndeki bizim ortaya çıkarıp da suç duyurusunda bulunduğumuz suçun bizden çok daha önce başladığı netleşti" dedi.

Mart 2019 seçimlerinde Yalova Belediye Başkanı seçilen, ancak kendisinden önceki yönetim dönemindeki bir zimmet iddiası sonucu 27 Şubat 2020'de görevden uzaklaştırılan CHP'li Vefa Salman'ın da yargılandığı davanın onuncu duruşması, Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya belediye başkan yardımcılığı görevinden uzaklaştırılan Halit Güleç, 2009-2014 yıllarında görev alan eski Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal, bazı sanıklar ve taraf avukatları katıldı. Tutuksuz yargılanan Vefa Salman ise duruşmaya katılmadı.

DURUŞMA 7 NİSAN'A ERTELENDİ

2014 yılı öncesi yapılan 2 milyon 546 bin liralık usulsüz ödemelerle ilgili birleştirilen dosya kapsamında dönemin belediye başkanı olan Yakup Koçal da ifade verdi. Koçal, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirterek, 42 milyon lira bütçesi olan belediyenin kendi döneminde 80 milyon liranın üzerinde borcu olduğunu, bunu görevi süresi içerisinde azalttığını aktardı. Usulsüz yapılan ödemelerle ilgili herhangi bir talimatının bulunmadığını, Mali Hizmetler Müdürü Ş.R.K. ile sadece ödeme planları yaptığını anlatan Koçal, zimmetine para geçirdiği iddia edilen Reşat E.'nin işe alımıyla ilgili herhangi bir tasarrufunun da bulunmadığını, 1999 depremi sonrası benzer şekilde birçok kişinin işe alındığını kaydetti. Sanıkların dinlenmesinin ardından ara veren mahkeme, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve bilirkişi raporunun beklenmesi için duruşmayı 7 Nisan'a erteledi.

"3 YIL OLUYOR, DİLE KOLAY"

Dava sonrasında açıklamada bulunan Vefa Salman, davanın trajikomik bir hal aldığını belirterek, "Şu gördüğünüz yeni adliye binasının bizim duruşma başladığındaki iddianamenin hazırlanması hafıza tazeleme adına söylüyorum 7 ay sürmüştü. İlk Eylül 2020'de başladı. Bu binanın daha temeli yoktu. Şu anda bina bitmek üzere kabası bitmiş. Tahminen de mayıs ayında falan açılacağı düşünülüyor. Bir sonraki celse 7 Nisan'a ertelendi. Sanırım mahkeme heyeti karar verirken bu binada vermiş olacak çünkü öğrendiğim kadarıyla ceza davaları yeni binada hukuk davaları eski binada görülecekmiş" dedi. Kendisinden önceki dönemle ilgili açılan davanın birleştirildiğini hatırlatan Vefa Salman, şunları söyledi:

"Bizden önceki yönetim de bugün ifadesini verdi. Dolayısıyla bu suçun, Yalova Belediyesi'ndeki bizim ortaya çıkarıp da suç duyurusunda bulunduğumuz suçun bizden çok daha önce başladığı netleşti. Orada hukuk adına bir haksızlık vardı. İddianame aşamasında da biliniyordu bu durum. Bizden önce başladığı ortaya çıkmıştı ki 5 yıl geriye gidildi daha geriye gidilmedi belki daha önce de başlamış olabilir. Geçen duruşmada ancak birleştirildi ki mahkemede yaşananları da biliyorsunuz. Ne yazık ki algı anlamında Cumhuriyet Halk Partisi mahkemeyi bastı gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı ki biz o gün önce burada mahkeme salonunda yerimizi almıştık. Daha sonra mahkeme heyeti gelmişti. Bugün bir anlamda dağın fare doğurduğu bu davada söylenmesi gereken bir durum diye düşünüyorum. Ne oldu 3 kez bilirkişiye giden dosya bu kez de 2014 öncesi ek bir rapor için bilirkişiye gitti. Umarım 7 Nisan'a yetişir. 7 Nisan'da da artık karar verilir diye bekliyoruz çünkü 27 Şubat'ta bizim uzaklaştırmamızın 3 yılı doluyor. Dile kolay."

NE OLMUŞTU?

Yalova Belediyesi'nde 6 Şubat 2020'de Mali Hizmetler Müdürlüğü'nde çalışan Reşat E.'nin muhasebe kayıtlarında yaptığı usulsüz işlemlerin tespitinin ardından İl Emniyet Müdürlüğü'ne başvurulmuş, savcılığa da suç duyurusunda bulunulmuştu. "Denetim görevini ihmal", "irtikaba göz yumma" ve "zimmet" suçlarından 3 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile Başkan Yardımcısı Halit Güleç, 27 Şubat'ta İçişleri Bakanlığı'nca görevden uzaklaştırılmıştı.

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunularak kabul edilen 150 sayfalık iddianamede, görevinden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve tutuklu bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç'in de aralarında olduğu tüm sanıkların cezalandırılması talep edilmişti. Davanın önceki duruşmalarında tutuklu 18 kişinin tahliye edilmesiyle dosyada tutuklu sanık kalmamıştı. 2009-2014 yılları arasında yapılan usulsüz ödemelerle ilgili dönemin belediye başkanı Yakup Koçal ve 3 sanık hakkında yürütülen soruşturma dosyası davayla birleştirilmiş, dosyada yargılanan sanık sayısı da 34'ten 38'e yükselmişti.

Vefa Salman: "Yalova Belediyesi\'ndeki Bizim Ortaya Çıkarıp da Suç Duyurusunda Bulunduğumuz Suçun Bizden Çok Daha Önce Başladığı Netleşti"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Vefa Salman: 'Yalova Belediyesi'ndeki Bizim Ortaya Çıkarıp da Suç Duyurusunda Bulunduğumuz Suçun Bizden Çok Daha Önce Başladığı Netleşti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement