Vali Duruer'den Komşuya Günübirlik Ziyaret - Son Dakika
Yerel

Vali Duruer'den Komşuya Günübirlik Ziyaret

Vali Duruer\'den Komşuya Günübirlik Ziyaret

Bulgaristan'nın Yambol kentine günübirlik bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

05.12.2012 13:04

Edirne Valisi Hasan Duruer,

Bulgaristan'nın Yambol kentine günübirlik bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Vali Duruer, Yambol Valisi Dimitır İvanov'u ziyaretinde Edirne'de bulunan iki Bulgar kilisesinin restore edildiğini belirterek Bulgaristan'da bulunan Türk eserlerinin restorasyonu konusunda yardım istedi.

Edirne Valisi Hasan Duruer, Dışişleri Bakanlığı Ediren Temsilcisi Metin Kılıç, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Tarım İl Müdürü Necdet Bayırlı ve gazetecilerden oluşan bir heyetle Bulgaristan'ın Yambol kentine bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Vali Duruer ve beraberindeki heyet ilk olarak Yambol Valisi Dimitır İvanov'u makamında ziyaret etti. Yambol Valisi Dimitır ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu görüşme iki bölge arasındaki görüşme ve ilişkilerin olumlu olduğunun bir göstergesidir. Bu ilişkilerin ileriki günlerde artarak devam edeceğinden eminim.

Bölgemizde tarıma ve hayvancılığa ciddi yatırımlar yapıldı. İlimizde 5 belediye var ve bu belediyeler sınır ötesi işbirliği yapıyorlar" dedi.

Edirne Valisi Duruer'de yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bulgaristan Cumhurbaşkanını ağırladığını ve bu görüşmede kendisinin de bulunduğunu ifade etti. Duruer, "Cumhurbaşkanlarımızın görüşmesinde işadamları da vardı, çeşitli anlaşmalar yaptılar. Bizimde iyi ilişkiler içinde olmamız gerekiyor. Her şeyden önce biz komşuyuz, bizde bir atasözü vardır "Komşu Komşunun külüne muhtaçtır" diye. Bu arada Belediye meclisinde Ermeni Yasa tasarısı ile ilgili olarak alınan kararın geri çekilmesi ilişkilerimiz açısından iyi olduğunu düşünüyorum. Tarihte olan olayları tarihçilerin değerlendirmesi gerekiyor. Bizim kapılarımız size her zaman açık, pasaportunuzu alın ve hemen gelin ancak bizim işadamlarımıza da vize konusunda yardımcı olunmasını istiyoruz. Bu arada biz Edirne'de bulunan iki Bulgar kilisesini restore ettik ve hizmete açtık.

Bizde Bulgaristan'da bulunan Türk eserlerin restorasyonu konusunda sizlerin yardımını bekliyoruz" dedi.

Görüşmeler iki valinin birbirlerine hediye vermesinin ardından sona erdi.

Edirne Valisi Hasan Duruer ve bareberindeki heyet ikinci görüşmesini ise Yambol Belediye Başkanı Georgi Slavov ile gerçekleştirdi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Yambol Belediye Başkanı

Slavov, "İlişkilerimizi geliştirmek için elimizden geleni yapacağız. Bazı engeller olmasına rağmen

ilişkilerimizi geliştirmeye çalıştık. Bazı projeler üzerinde

çalışmalar devam ediyor. AB destekli projelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki yıl şehrimizde iş forumu düzenleyeceğiz ve sizi de burada görmek isteriz" şeklinde konuştu.

Edirne'de bulunan Bulgar okulu iade edilecek

Edirne Valisi Hasan Duruer'de komşu vilayette olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, "İki bölge arasındaki projelerin gelişerek devam etmesi bizi mutlu ediyor ve işbirliğine hazırız. Biz her şeyden önce komşuyuz ve bizim kültürümüzde komşuluk çok önemlidir.

Belediye meclisinde aldığınız Ermeni tasarısında aldığınız karardan dönülmesi bizi mutlu etti. Buradaki cami ve tarihi binaların restorasyonu konusunda yardımlarınızı bekliyoruz.

Edirne'de bulunan iki kilisenin onarımının yapılması iyi niyetin bir göstergesidir. Alınan bir kararla

Edirne'de bulunan ve yurt olarak kullanılan Bulgar okulunun iadesi söz konusu. Umarım ki buradaki Türk varlıkları da iade

edilsin" dedi.

Yambol Belediye Başkanının

verdiği çalışma yemeğinin ardından

Türk heyeti Yambol'daki tarihi Ebubekir camisini ziyaret

etti ve eksikleri konusunda bilgi aldı.

Yambol'daki ziyaretin ardından kentten ayrılan Türk heyeti daha sonra Elhovo şehrine giderek burada AB destekli Edirne ile ortak yürütülen projeyi inceledi. Türk heyeti daha sonra Türkiye'ye döndü.

05.12.2012 12: 32: 02

TSI

NNNN - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Vali Duruer'den Komşuya Günübirlik Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement