Uluslararası Gazi Akça Koca Sempozyumu'nda Konuşan Prof. Dr. Tuncel Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Gazi Akça Koca Sempozyumu'nda Konuşan Prof. Dr. Tuncel Açıklaması

Uluslararası Gazi Akça Koca Sempozyumu\'nda Konuşan Prof. Dr. Tuncel Açıklaması

Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda konuşan Prof. Dr. Tuncel, Türkiye’nin saatini İzmit’e göre ayarladığını söyledi.

03.05.2014 17:44

Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Tuncel, Türkiye'nin saatini İzmit'e göre ayarladığını söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi ile birlikte düzenlediği Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nun 2. günü dört ayrı salonda yapılan oturumlarla devam etti. Gazi Akça Koca Salonu'nda düzenlenen ilk oturumda konuşan İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Metin Tuncel, Türkiye'nin yılın altı ayında saatlerini İzmit'e göre ayarladığını söyledi. 2-4 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen sempozyumun ikinci gününde Gazi Akça Koca Salonu'nda başlayan günün ilk toplantısında oturum başkanlığını Prof. Dr. Metin Tuncel üstlendi. 'Tarihi Coğrafya Açısından İzmit Şehrinin Ayrıcalıkları" başlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. Tuncel, bölgenin geçmişten bu yana deniz, kara ve demir yoluyla çok önemli bir tarihi sürece sahip olduğuna değindi.

Kocaeli'nin şehir fonksiyonunda hiç bitmeyen sürekliliği bulunduğuna değinen Prof. Dr. Tuncel, bölgenin kurulduğu günden bu yanan harp limanı olduğunu, Roma ve Osmanlı dönemlerinde sürekli tersane şehri konumunda bulunduğunu söyledi. Mustafa Kemal Atatürk tarafından yapılan saat inkılabıyla 26 Aralık 1925 tarihinde Milletlerarası saat ve takvimin kabulü hakkındaki kanunun çıkarıldığını hatırlatan Prof. Dr. Tuncel, "İzmit'ten geçen 30 derece doğu boylamı Türkiye için saat olarak kabul edilmiştir. Yaz ve kış saati uygulamalarını ele aldığımızda Türkiye saatini yılın altı ayında İzmit'in saatine göre ayarlamaktadır. İzmit'in coğrafyasının böyle bir özelliği vardır" dedi.

Oturumda söz alarak, "Kocaeli ve Çevresinin Erken Tarihi ve Arkeolojisine Kısa Bir Bakış" konulu sunum yapan Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Beksaç, Bulgaristan'da yapılan kazılarda Bithynia dönemine ait üzerinde kral resimlerinin olduğu sikkelerin çıktığını aktardı. Ankara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hülya Boyana ise "Nikomedia Kenti ve Men Kültü" konulu sunum yaptı. Boyana, dönemin sikkelerinin üzerinde bulunan ve bölgeye adını veren astakozun, "istakoz" canlısı olduğuna değindi.

Hicaz-İstanbul demir yolunun geçtiği Kocaeli'nin Gebze- Eskihisar bölgesine yönelik açıklamalarda bulunan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nurfeddin Kahraman, "Eskihisar-Gebze Fosil Yataklarından Yeni Bulgular" başlıklı anlatımında ilginç konulara değindi. Kahraman, bu alanda demiryolunun inşaatında yapılan kazılarda elde edilen fosillerin Almanya'ya götürüldüğünü, kendilerinin de çok yakın zamanda bu alanda incelemeler yaptığını söyledi. Doç. Dr. Kahraman, Gebze-Eskihisar ile yakın bölgelerde çok eski çağlardan kalma fil, gergedan, at ve geyik fosillerine rastladıklarını ifade etti. Bunların arasında yüksekliği 4 metre, uzunluğu 6,5 metre olan fil kalıntılarının yer aldığını vurgulayan Kahraman, Kocaeli'de bir doğa tarihi müzesi kurulmasının gerekliliğine değindi.

İlk oturumun son konuşmacısı Trakya Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Özkan Ertuğrul oldu. "Kocaeli ve Çevresinin Roma ve Bizans Tarihi ve Arkeolojisi" konulu sunum yapan Ertuğrul, bölgeye yakın Serdivan ve Yazlıkköy ile ilgili bulgulara açıklık getirdi. Soru cevap bölümüyle tamamlanan oturuma katılan akademisyenler, düzenlenen sempozyum nedeniyle Büyükşehir Belediyesi ve paydaşlarına teşekkürlerini iletti.

Aynı salondaki günün ikinci oturumu Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu başkanlığında yapıldı. Oturumda Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Enver Konukçu "Akça Koca ve Kocaeli", Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Keskin "Hem Güneşin Hem Denizin Görüldüğü Birer Merhalede Akça Koca ve Gazi Süleyman Paşa", Sakarya Üniversitesi'nden "Osmanlı'nın Kuruluşunda Akıncı Uç Beylerinin Rolü" ve Karaman Oğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Uğur Kurtaran "Gazi Akça Koca'nın Osmanlı Devleti'nin Kuruluşundaki Etkisi ve Faaliyetleri" konulu sunumlarda bulundu.

İkinci oturumda Akça Koca'nın bir Türkmen aşiret reisi olduğu, Osman Bey'in silah arkadaşı olduğu vurgulandı. Ertuğrul Bey ile birlikte Bizans'a karşı savaşlarda yararlılık gösteren Akça Koca'nın Osman Bey döneminde fetih politikasında öncü beylerden olduğu dile getirildi. Bu fetihlerde büyük başarılar elde eden Akça Koca'nın Orhan Bey döneminde de İzmit üzerine akınlara gönderildiği, elde ettiği başarılarla Osmanlı sınırlarını kuzeyde Karadeniz'e kadar ulaştırdığı vurgulandı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uluslararası Gazi Akça Koca Sempozyumu'nda Konuşan Prof. Dr. Tuncel Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement