Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumu

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumu

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, "Elimizde olanın tümüne bakmadan neyi koruyabileceğimizi bilemeyiz" dedi.

22.05.2013 16:04

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, "Elimizde olanın tümüne bakmadan neyi koruyabileceğimizi bilemeyiz" dedi.

Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumu, Marmaris'te başladı.

İçmeler beldesindeki Grand Yazıcı Mares Otel'de gerçekleştirilen ve iki gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Özyanık, Türkiye'nin doğa koruma alanlarında biyolojik çeşitlilik bakımından geliştirdiği metotlarla küresel aktör olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Koruma projelerinde en önemli konunun eğitim olduğuna işaret eden Özyanık,

"Elimizde olanın tümüne bakmadan neyi koruyabileceğimizi bilemeyiz. Bu bağlamda bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz bu sempozyumun önemi büyük" diye konuştu.

Gelecek yıllarda biyolojik çeşitlilik konusunda pek çok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlandıklarını belirten Özyanık, Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 2014 yılı toplantısı için aday olduklarını kaydetti.

Biyolojik Doğa Koruma Birliğinin 2016'da düzenlenecek toplantısını da Türkiye'de yapabilmek için kolları sıvadıklarını ifade eden Özyanık, çeşitli biyolojik değerleri olan Türkiye'de bu tür etkinliklerin gerçekleşmesinin eko-sistemin korunması açısından olumlu etkiler vereceğini bildirdi.

Yürüttükleri projeler hakkında bilgi veren Özyanık, şöyle devam etti:

"Bakanlık olarak belirli projeler yürütülüyor. İlk olarak 'Nuh'un Gemisi' isimli bir veri tabanı oluşturuldu. Daha şimdiden 500 binden fazla bilimsel veri bu veritabanına işlendi ve her geçen gün de işlenmeye devam ediliyor. Ayırca envanterleri tek çatı altında toplamak için de çalışmalarımız sürüyor. Tüm Türkiye'nin biyolojik haritasını çıkartmaya başlıyoruz. Haziran ayında 10 ilin ihalesini yaparak bilimsel verilere dayanan biyolojik haritasını çıkartacağız. Temmuzda ise ikinci 10 il için ihale açılacak. Bütün bu çalışmalar doğrultusunda nerelerin korunacağını, nerelerde koruma kullanma dengesinin belirleneceğini tespit edeceğiz."

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumu'nda, Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen yaklaşık 400 katılımcı iki gün boyunca 52 sözlü, 67 poster bildiri sunacak. Ayrıca konuyla ilgili bilimsel tartışmalara katılacaklar.

Sempozyum kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 15 bölge müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından 17 stant açıldı. Stantlarda her bölge ve ilin biyolojik çeşitliliğine ait görülmeye değer örnekler sergileniyor. - MUĞLA

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement