Türkiye Belçika Lüksemburg İşbirliği Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Türkiye Belçika Lüksemburg İşbirliği Toplantısı

Türkiye Belçika Lüksemburg İşbirliği Toplantısı

Türk Belçika Lüksemburg Ticaret Derneği'nin organizasyonu ile Manisa'yı ziyaret eden Belçika ve Lüksemburg delegasyonu ülkeler arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir araya geldiler.
Manisa Ticaret ve...

03.12.2013 16:53

Türk Belçika Lüksemburg Ticaret Derneği'nin organizasyonu ile Manisa'yı ziyaret eden Belçika ve Lüksemburg delegasyonu ülkeler arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir araya geldiler.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Erbil, Meclis Başkan Yardımcısı Gültekin Aşçı, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Bankoğlu, Murat Erbil, Mehmet Baki Kılıç, Fatih Özer, Tolga Tunç Çalışkan, Bora Çaylan ve Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Yılmaz ile bir araya gelen Belçika ve Lüksemburg delegasyonu ülkeler arasındaki işbirliği fırsatlarını değerlendirdiler. Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau, Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius, Belçika Fahri Konsolosu Nezih Öztüre, Türk Belçika Lüksemburg Ticaret Derneği üyeleri, Belçika ve Lüksemburg büyükelçilik ataşe ve ekonomi danışmanlarının yer aldığı toplantıda Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Erbil, Manisa'nın ekonomik yapısı ve BALO projesi hakkında bilgi verdi.

"İHRACATTA 7. SIRADAYIZ"

Böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Erbil, Manisa ekonomisi hakkında delegasyona bilgiler verdi. Erbil, dünya kuru üzüm piyasasında Manisa'nın hakim olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Erbil, "Zaman zaman sanayi sektöründe daralmalar yaşanabiliyor. Bunun küresel pazarlarda daralma veya hammadde maliyetlerindeki artışlar gibi çeşitli nedenleri olduğunu biliyoruz. Ancak 2000 yılından bu yana böyle dönemlerde tarımsal üretim ve ihracatımızın adeta tampon görevi gördüğünü ifade etmek isterim. Türkiye tarımında ilk 5'te yer almamıza rağmen 2000'li yılarda sanayide çok mesafe kat ettik. Geçtiğimiz pazartesi günü 50. yılını kutlayan ve bugün sizinde ziyaret edeceğiniz Manisa Organize Sanayi Bölgesi tamamen odamız kaynaklarıyla kurulmuş ve bugünlere kadar getirilmiştir. Bugün gelinen noktada 9 milyon 400 bin metrekarelik alanda yaklaşık 37 bin 500 kişiye istihdam sağlayan 200'e yakın firma ile ülke ekonomimiz için katma değer yaratmaya devam etmektedir. Manisa Sanayisini sadece Manisa Organize Sanayi Bölgesi ile değerlendirmemek gerekir. Ayrıca Akhisar, Turgutlu, Salihli gibi ilçelerimizle de Organize Sanayi Bölgeleri ve Türkiye'nin ilk bin ihracatçısı arasında yer alan firmalar bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl Manisa il genelinde 4,1 milyar $ ihracat gerçekleştirdik. Bunun karşılığında da 3,6 milyar $ ithalatımız mevcut. Türkiye'de ihracat sıralamasında 7. sıradayız. Ancak daha önemlisi 580 milyon $ dış ticaret fazlası veriyor olmamız. Bu durum bu yıl içinde geçerli. Bu yılın ilk dokuz ayında yarım milyar $ dış ticaret fazlası verdik." dedi.

"BALO İHRACATI ARTTIRACAK"

Erbil'in ardından konuşan Lüksemburg büyükelçisi Arlette Conzemius Manisa'da olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, "Lüksemburg'un ülkenizde fazla tanındığını düşünmüyoruz. Burada sizlere kendimizi daha fazla tanıtacağımıza inanıyorum. 2 yıl önce Türkiye'de büyükelçiliğimizi açtık. Çok yakında Lüksemburg dükü Türkiye'ye geldiler. Türkiye'de yapılabileceklerle ilgili görüş alışverişinde bulundular. Türkiye'den Avrupa'ya ihracatı artırmak amacıyla neler yapabiliriz, bunları görüşmeye geldik. Bu arada önderliğini üstlenmiş olduğunuz BALO projesini hayata geçirmenizden dolayı sizleri kutluyorum. BALO projesinin Avrupa ile olan ihracatı olumlu anlamda artıracağını düşünüyorum." şeklinde kaydetti.

Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau ise, Türkiye ile Belçika'nın ticareti ilişkilerinin giderek büyümekte olduğunu belirterek, "Türkiye ile aramızda 7 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz bulunuyor. 2005-2012 yıllarında Belçika, Türkiye'de 4. yatırımcı konumundadır. Belçika'da oldukça çok Türk vatandaşı yer almaktadır. Karşılıklı olarak ticaret yapmak istemekteyiz. Belçikalı firmalarımız Türkiye'de yer almak, yatırım yapmak istemektedirler. Bu konuda birazdan ataşelerimiz sunumlarını yapacaklar. Belçika ve Lüksemburg Avrupa'nın tam ortasında yer almaktalar. Türkiye'den yapılacak ihracatlarda başta limanlarımız olmak üzere bir çok avantajlarımız bulunmakta." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Lüksemburg Büyükelçiliği Ekonomi Danışmanı Esra Misrahi, Belçika Brüksel Bölgesi Ticari Ataşesi Sabih Akay ve Belçika Valon Bölgesi Ataşesi Eric Bletard, Lüksemburg ve Belçika'nın ticari yapısı hakkında bir sunum gerçekleştiler. Ardından ise toplantıya katılan Manisalı işadamları ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Erbil, günün anısına Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau ve Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius ile Türk Belçika Lüksemburg Ticaret Derneği Yöneticisi Mine Dimicoğlu'na fincan takımı hediye etti. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türkiye Belçika Lüksemburg İşbirliği Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement