Taşlık Araziler Tarım Alanlarına Dönüştürülüyor - Son Dakika
Yerel

Taşlık Araziler Tarım Alanlarına Dönüştürülüyor

Taşlık Araziler Tarım Alanlarına Dönüştürülüyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla başlatılan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma...

18.09.2013 10:36

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla başlatılan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Programı kapsamında Acıgöl İlçesi Çullar Köyünde taş toplama etkinliği gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Resul Türk isimli çiftçinin tarlasında gerçekleştirilen etkinliğe Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Acıgöl Kaymakamı Murat Demirci, TKDK İl Koordinatörü Murat Asıltürk, belediye başkanları, şube müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Buradaki törende konuşan tarla sahibi Resul Türk, eskiden arazilerinin çok taşlı olduğundan ekim yapamadıklarını, mağdur olduklarını ancak Çatak Projesi uygulamaları ile taşlık arazilerinin devlet desteği ile taşlardan arındırarak ekilebilir alanlara kavuştuklarını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Okan Yılmaz ise, ÇATAK Programının Türkiye'de 2006 yılından beri uygulanmakta olduğunu ve ilk defa 9 ilde 50.000 dekar pilot alanda uygulanan projenin, Nevşehir'in Kaymaklı beldesinde patates ekim alanlarında aşırı gübreleme ve aşırı sulamadan dolayı toprak PH 'nın düşmesiyle, zayıf fiziksel yapıya sahip toprakların ıslahı amaçlı 2009 yılından itibaren uygulanmaya başlandığını ifade etti. 2011 yılından itibaren de Acıgöl İlçesinin köy ve kasabalarının da söz konusu proje kapsamına alındığını söyleyen Yılmaz, "Aşırı taşlılıktan verim alınamayan tarlalardan yüzlerce ton taş toplandı. Islah edilen tarım arazileri ahır gübrelemeleri de yapılarak verimli hale getirilmiştir. Ayrıca 2012 yılında Acıgöl İlçemiz köy ve kasabalarından 41 çiftçimiz, 733 dekar alandan taş toplama ve gübreleme yaparak 43 bin 968 TL destek almışlardır" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, arazide makine ile taş toplama işlemi gerçekleştirildi. - NEVŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Taşlık Araziler Tarım Alanlarına Dönüştürülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement