"Türkiye'de Kuru Fasulye ve Patates Sorunu" Toplantısı - Son Dakika
Yerel

"Türkiye'de Kuru Fasulye ve Patates Sorunu" Toplantısı

"Türkiye\'de Kuru Fasulye ve Patates Sorunu" Toplantısı

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Aksoy, "Patateste sorunun çözümü için ihracat imkanları ile iklim koşullarını dikkate alınmalı" dedi.

11.02.2014 18:15  Güncelleme: 10:13

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy, artan patates fiyatlarına çözüm bulmak için arz-talep ve ihracat imkanları ile iklim koşullarını dikkate alan bir üretim planlaması yapılması ve elverişli yeni üretim bölgeleri belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

Aksoy, Bursa Akademik Odalar Birliğinde düzenlenen "Tarımda Gerçekler, Türkiye'de Kuru Fasulye ve Patates Sorunu" konulu basın toplantısında, tarım politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Ülkenin toprağa, suya ihtiyaç duyduğunu belirten Aksoy, "Her yıl nüfusumuza 1 milyon kişi ekleniyor. Üretimdeki artış hızı, nüfus artış hızının gerisinde kaldı. Gıda açığı da günden güne büyüdü" değerlendirmesinde bulundu.

Patates ve fasulye üretiminin, nüfus artışının gerisinde kaldığına işaret eden Aksoy, şunları kaydetti:

"Kuraklık ve iklimdeki değişiklikle bu fark artmıştır. 2000 yılı sonrası dönem dikkate alındığında, nüfusun yüzde 19 oranında artmasına karşılık patates üretiminin yüzde 26 oranında gerilediği görülmektedir. 2012'de patates 4,8 milyon ton iken 2013'de yüzde 18'lik düşüşle 3,9 milyon tona gerilemiştir. Çiftçi, 2013'de patates ekimini azaltmış, bazı tüccarlar elindeki ürünü daha yüksek fiyatlara satmak için stok yapmış, ayrıca Irak'a yapılan ihracatın da etkisiyle fiyatlar olağanüstü seviyelere çıkmış ve geçen yılki fiyatını neredeyse 5'e katlamıştır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014 ocak ayında patatesin fiyatı yüzde 57,5 oranında artmıştır. Özetle patates üreticisi, uzun yıllar siğil hastalığı nedeniyle ürün alamamış, ekim alanları boş bırakılmıştır. Patateste sorunun çözümü için vakit geçirmeksizin arz-talep ve ihracat imkanları ile iklim koşullarını dikkate alan bir üretim planlaması yapmalı, patates yetiştirmeye elverişli yeni üretim bölgeleri belirlenmelidir."

Aksoy, ülkede son 5 yılda ortalama 190 bin ton kuru fasulye üretildiği bilgisini verdi. Buna karşı yıllık ortalama 40 bin ton seviyesinde ithalat yapıldığına dikkati çeken Aksoy, "Son bir yılda yüzde 60'a yaklaşan kuru fasulyedeki fiyat artışının 'Amerika ve özellikle Arjantin'de yaşanan kuraklıktan kaynaklandığı' belirtilmiştir. Kuru fasulyedeki üretim artışının önündeki en büyük engel, kontrolsüz girdi fiyatlarıdır" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Türkiye'de Kuru Fasulye ve Patates Sorunu' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement