"Tarihte Filozof Kadınlar" Konfersnsı Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

"Tarihte Filozof Kadınlar" Konfersnsı Düzenlendi

"Tarihte Filozof Kadınlar" Konfersnsı Düzenlendi

Manisa Yeni Yüksektepe Kültür Derneği, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle "Tarihte Filozof Kadınlar" konulu bir konferans düzenledi.

09.03.2012 10:10

Manisa Yeni Yüksektepe Kültür Derneği, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle "Tarihte Filozof Kadınlar" konulu bir konferans düzenledi.

Konferansın açılışında konuşan Manisa Yeni Yüksektepe Kültür Şubesi Başkanı Emel Tokuyan "Platon: Ruhun cinsiyeti yoktur, der. Filozofların erkek olduğunu düşünme eğilimimize karşın tarihte pek çok hanım filozof da olmuştur. Yaşam biçimleriyle örnek olurken, verdikleri eğitimle, çevrelerindekine yardım ellerini uzatmalarıyla ve geride bıraktıkları, yazdıkları eserlerle yolumuza ışık tutmuş aynı zamanda bize güç ve ilham vermişlerdir" dedi.

Ardından konferans veren araştırmacı Özlem Dildan, şu bilgileri verdi: " Filozof kadınlar kimi zaman tarihte sayıldılar, kimi zaman da alay konusu oldular, kimi zaman ise sayısız engellerle karşılaştılar ama hep vardılar. Bunlardan bazıları: Anna Maria von Schumann, Agnes, Arete, Arignote, Axiothea, Ayn Rand, Casandra Fedele, Catharina Bassi, Claire Demar, Constance Naden, Cristine de Pizan,Damo, Delia Steinbeng Guzman, Diotima, Dorothea Cristiane Erwleben, Dorothea Schlözer, Emilie Marquise du Chatelet, Flora Tristan,Germaine de Stael, Gertrrud die Grosse von Helfta, Ginevra Nogarola, Hannah Arendt, Harriet Hardy Taylor-Mill, Hedwig Bender, Heller, Hildegard von Bingen, Hipparchia, Helena Petrovna Blavatsky, Isotta Nogarola,İskenderiyeli Hypatia,Katharina von Sieena,Lais, Lasthenia, Laura Cereta, Laura Maria, Leontion, Leydi Anne Conway, Luc Irigaray, Margaret Cavendish, Margaret Mead, Mechthild von Magdeburg,Mechthild von Hackeborn, Miletli Aspasia, Maria Gaetana Agnesi, Marie Le Jars de Gournay, Mary Astell, Mary Daly, Mary Wollsttonecraft, Moderata Fonte, Myia,Nur-u Nisa İnayet HanOlympe de Gouges, Olympi Fulvia Morata, Periktyone, Phintys, Rosa Luxemburg Rosa Mayreder,, Sarah Kofman, Simone de Beauvoir, Sophie Germain, Theano, Theemista, Timycha,Tullia d'Aragona, Teresa von Avila (de Jesus),Yeporin."

Dildan, filozof kadınların hayatları ve kitaplarından da örnek verdiği konferansında, "Tarihteki örnekleri hatırlamak, kendi filozof tarafımızı uyandırmayı kolaylaştırır" dedi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Tarihte Filozof Kadınlar' Konfersnsı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement