STK'lar Mısır'daki İdam Kararlarını Kınadı - Son Dakika
Yerel

STK'lar Mısır'daki İdam Kararlarını Kınadı

STK\'lar Mısır\'daki İdam Kararlarını Kınadı

AK Parti Şanlıurfa Gençlik Kolları'nın organize ettiği eylemde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları Mısır'daki idam kararlarını kınadı.

10.04.2014 11:56

AK Parti Şanlıurfa İl Gençlik Kolları'nın düzenlediği ve Memur-Sen, MÜSİAD, Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu gibi birçok sivil toplum kuruluşunun da destek verdiği eylemde Mısır'da 529 kişi hakkında verilen idam kararı protesto edildi ve kınandı. Topçu Meydanı'nda bir araya gelen ve aralarında kefen giyenlerin de bulunduğu grup Rabia işareti olan dövizleri taşıdı ve sık sık tekbir getirdi. 'Bin nefer bir nefer için', '529 idama dur de', pankartları taşıyan grup adına açıklama yapan AK Parti Şanlıurfa İl Gençlik Kolları Başkanı Osman Uludağ, "Bugün bir zulme karşı olduğumuzu göstermek için buradayız" dedi. Uludağ, "Bildiğiniz üzere Mısır'da 2012'de yapılan seçimlerde yüzde 51 oranında oy alarak cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi bir darbe ile görevinden uzaklaştırılmıştır. Bu darbe Muhammed Mursi'nin şahsına karşı değil Mısır halkının iradesine karşı yapılan bir darbedir. Bu darbe sonrasında milyonlarca kardeşimiz meydanlarda demokratik hak arama mücadelesine girişti.

Müslüman kardeşimizin bu mücadelesi taktire şayandı. Onlar haklarını şiddetin hiçbir türlüsüne başvurmadan meydanlarda aradı. Ve bu hak arama sürecinde birilerinin taşeronluğunu üstlenen dikta rejim Esma gibi gencecik kardeşlerimizi katletmekten geri durmadı. Esma'ların şehadete yürüyüşü İslam alemine 'hadi artık uyanın' mesajıydı" diye konuştu.

'ALINAN KARAR HUKUKSUZDUR'
"Meydanlarda haklarını ararken bu 529 kardeşimizin 'şiddete teşvik' suçu gibi saçma sapan bir suçlamayla idamlarına karar verilmeleri bu kararın ne kadar adaletsiz olduğunu gösteriyor" diyen Uludağ, "20 dakika süren bir duruşmada 529 idam kararının çıkması hiçbir evrensel hukuk kaidesiyle bağdaşmaz. Bu da bu dikta rejimin hukuku rafa kaldırdığının en büyük kanıtıdır. Üstüne basa basa söylüyoruz ki, alınan bu idam kararları hukuksuzdur. Kardeşlerimizin haklı mücadelelerini sindirmeye yönelik kararlardır. Biliyoruz ki, müslümanlar böyle sindirme çabalarına hiçbir devirde boyun eğmemişlerdir. Tıpkı bir Seyyid Kutup'un asılıp binlerce Seyyid Kutup'un doğması gibi. Özelde Mısır'da, genelde İslam coğrafyasındaki tüm müslüman toplulukları ümmet olmanın şuuru ile hareket etmeye davet ediyoruz" dedi.

KESİN KARAR 28 NİSAN'DA
Uludağ sözlerini şöyle tamamladı: "28 Nisan'da kesin kararın verileceği güne kadar tüm İslam coğrafyasını bu adaletsiz karara karşı direnmeye ve seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Sisi ve avanesi unutmamalı ki; Mısır asırlardır Firavun'larla Musa'ların mücadalesinin başkenti olmuştur. Bugün de yine aynı mücadeleye tanıklık ediyoruz. Ve biz her zaman Musa'ların tarafında yer aldık. Biz gençler olarak Mısırlı kardeşlerimizin bu hak davalarında her zaman yanında olacağız ve onların her platformda sesi olacağız. Kararın onaylanmasını yapacak müftüye gönderilmek üzere hazırlanacak mektubun altına imza toplayacağız."

Bu sırada grubun yanından geçen bir vatandaş ise gruptakilere, "Tecavüze uğrayan ve ölü bulunan 9 yaşındaki Mert Aydın için neden toplanmıyorsunuz. Bunun gibi birçok olay bu ülkede yaşanıyor onları neden protesto etmiyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

Tepkili vatandaşın sivil polisler tarafından uzaklaştırılmasının ardından idamların durdurulması için imzalar toplandı. Aralarında kadınların da bulunduğu grup daha sonra sessizce dağıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel STK'lar Mısır'daki İdam Kararlarını Kınadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement