Sgk İl Müdürü Çalışkan Esnaf Odaları Birilğini Ziyaret Etti - Son Dakika
Yerel

Sgk İl Müdürü Çalışkan Esnaf Odaları Birilğini Ziyaret Etti

Sgk İl Müdürü Çalışkan Esnaf Odaları Birilğini Ziyaret Etti

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Balıkesir İl Müdürü Ömer Çalışkan, Esnaf Odaları Birliğini ziyaret etti.

08.01.2013 20:32

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Balıkesir İl Müdürü Ömer Çalışkan, Esnaf Odaları Birliğini ziyaret etti. Ömer Çalışkan, SGK teşkilatı olarak zihniyetlerinin 'vatandaş odaklı hizmet' olduğunu söyledi.

SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) yönetimini ziyaret etti. Birlik başkan vekili Necdet Erkan ve Kazım Avcı'nın ağırladığı müdür Çalışkan'ın ziyaretinde; mevzuat değişikliğinden kurumdaki yeniliklere ve ilçelerdeki yapılanmalarla ilgili konular konuşuldu. Ömer Çalışkan, "Zihniyetimiz vatandaş odaklı. Elimizdeki her imkanı vatandaşın kolaylığı için kullanıyoruz" dedi. SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, 2013 yıl sonunda Edremit ve Burhaniye'nin SGK hizmet binalarına kavuşacağını açıkladı. Balıkesir'de Kalkınma Ajansının yanındaki arazinin kurum binası için belirlendiğini yineleyen Çalışkan, 2012 yılında Bandırma, Edremit ve Burhaniye ile İl Müdürlüğünün arsa çalışmalarıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını kaydetti. Merkez ve ilçelerdeki SGK binalarının durumuyla ilgili bilgi veren Ömer Çalışkan, "Bandırma ve Edremit 2013 yılının yatırım projesi içinde yer alıyor ve ödenekler hazır halde. Şu anda Burhaniye ve Susurluk gibi bazı müdürlükler toplu ihaleye çıkılarak yapılmıştı. Şimdi Türkiye'de TOKİ aracılığı ile arsa sıkıntısını halletmiş ilçelerde SGK binaları yapılacak. 2013 sonuna gelmeden bandırma ve Edremit'e bir bina kazandırmış olacağız. Burhaniye'nin de bitmiş olacak. Böylece Ayvalık, Burhaniye ve Edremit SGK binalarına körfezde bir inci gibi dizilmiş olacak binalarımız. Kendi binalarımızın olduğu yerlerde iş ve işlem çeşitliliğini artırmaya çalışıyoruz. Mesela Ayvalık'ta ne oldu? Bağ Kur ile ilgili tahsis, hizmet verme, işveren buna benzer iş ve işlemler oldu. Burhaniye'de de olacak. Edremit'te yer sıkıntımız olduğu için bazı işlemleri yapamıyoruz Bağ Kur ile ilgili olarak. Edremit'teki ve Havran'daki vatandaşlarımız Balıkesir'e geliyor. Çünkü oradaki dosyaları koymak için sıkıntı var arşiv olmadığı için. Ama Burhaniye bittiği zaman o dosyaları oraya koyacağız. Edremit ve Havran'a ait Bağ Kur dosyalarını Burhaniye binasına koyup servis ile biz kamu kurumu olarak araç tahsis edip dosya lazım olduğunda Burhaniye'den Edremit'e getirmeyi düşünüyoruz" dedi.

ESNAF ZORDA

BESOB Başkan Vekili Necdet Erkan arşiv sorunu için Edremit'teki Eski Bağ Kur binasının önerilebileceğini söyledi. Erkan, "Edremit'te daha önce Bağ Kur'un olduğu bir yer vardı. Edremit'teki oda başkanı arkadaşlarımızla görüşüp orasının arşiv olması için girişimde bulunabiliriz, şu anda boş. Belediyeden oradaki oda başkanları ile görüşüp istesek arşivi oraya koysak nasıl olur? Gerçekten esnafın durumu zor. Edremit'te bir esnafımızı Balıkesir'e gelmekten kurtarsak hayır duası alırız" diye öneride bulundu. SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan şunları söyledi;

"Bizim zihniyetimiz fikrimiz vatandaş odaklı. Biz diyoruz ki elimizde bir imkan varsa vatandaş çile çekmesin. Biz kurum olarak mazot parası vermeye, araç kiralamaya razıyız ama yeter ki vatandaş Balıkesir'e gitmek zorunda kalmasın. 2012 yılı bizim için ilçeleri güçlendirme yılı oldu. Sındırgı'da sadece sağlık işlemleri yapılırken, Bağ Kur tescil hizmet verme işlemleri yapıldı. Bigadiç'te Bağ Kur tahsis işlemleri yapılıyor. Dursunbey'e dosyaları gönderdik. Gönen'e hem dosyaları gönderdik hem Bağ Kur tahsis işlemleri yapılıyor. Gönen ve Manyas'taki vatandaşlarımız hiçbir Bağ Kur hizmeti için Balıkesir'e gelmiyor. Tahsis ise tahsis, emeklilikse emeklilik işlemi yapılıyor. Borçlanma ise borçlanma işlemi yapılıyor. Tescil kaydı yapılıyor. Edremit için düşündüğümüz yer ile ilgili meseleyi aslında Bandırma için de düşündük. Bandırma'da 162 metrekarede yerde hizmet veriliyor. Vatandaş Balıkesir'e gitmesin Gönen'e gitsin diye düşündük. Biz kurum olarak Balıkesir'den çok memnunuz. Hem sivil toplum örgütleri hem kamu kurumlarından çok memnunuz. Bu anlamda kendi çalışan personelimizden de memnunuz. Fırsat verildiği sürece ekibimizle ki hiçbir zaman güzellikleri kendi üzerime almıyorum, ben il müdürüyüm ama müdür yardımcılarımla, şeflerim ile diğer personelimizle biz bu başarıları sağlıyoruz. Balıkesir'de her ay bir kurum veya kuruluşta kendi konularına göre eğitim ve seminer vermeyi planlıyoruz. Şoförler Odası Başkanımızla görüştük. Baro ile görüştük. Sosyal Güvenlik ile ilgili neleri öğrenmek istiyorlarsa, neyde sorun yaşıyorlarsa onunla ilgili eğitim veya seminer vereceğiz. Mevzuatlar çok değişti. Dilekçe yazılacaksa biz yazarız, faks çekilecekse biz çekeriz. İnsanlar gariban. Bir dilekçe yazılacaksa 20-30 lira bir iş takipçisine vermesin. Vatandaş bunları bilmiyor. Hala eskisi gibi zannediyor. Gittiğinde azarlanacak, horlanacak sanıyor."

BESOB Başkan Vekili Necdet Erkan esnaf odaları birliği olarak kurumun düzenleyeceği seminerlere her zaman destek vereceklerini söyledi. Şoförler Odası Başkanı ve BESOB Yönetim Kurulu Üyesi Fehmi Erdem de, "Üyelerimiz pek çok konuyu bize soruyor SGK ile ilgili. Bu seminerler çok faydalı olur. Ama Bağ Kur ile ilgili ama vergi ile ilgili. Bir kısım defterleri zaten oda olarak biz tutuyoruz" diyerek verilecek seminerin çok isabetli olacağını kaydetti.

PRİM BORÇLARINA TAKSİT UMUDU

BESOB Başkan Vekili Kazım Avcı da af ile ilgili taksitlendirme olup olmadığını, bu soruların üyelerden çok fazla geldiğini aktardı. SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, "Sayın Başkan, kanun 2003 yılında çıktı. Sosyal Güvenlik Destek Primi. Yeni adları ile 4A, 4B eski adları ile ilgili vatandaşlar emekli olup da çalıştıkları takdirde sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışması gerekiyordu ve bununla ilgili olarak bildirim yükümlülükleri kendilerine aitti. Bununla ilgili sıkıntılar oldu, vatandaşlar çalıştıkları halde bize bildirim yapmadılar. Kurum da bununla ilgili bir çalışma başlattı. 2003 yılından 2013 yılına kadar kimler SGK Destek Primine bağlı çalışmış ama bildirmemiş yani primini kesmediğimiz. Sadece Balıkesir'de bu durumda olan 16 bin kişi tespit edildi. Bununla ilgili geçmişe yönelik cezalar çıkıyor. Böyle olunca da sıkıntı oldu. Devlet de baktı bu sıkıntıyla ilgili bir taksitlendirme, bir yapılandırma ile ilgili çalışma yaptı. Şu anda mecliste. Eğer bu tamamlanırsa 36 aya kadar bir taksit imkanı olacak. Gecikme faizini kaldırıp bir kolaylık getirilecek" dedi.

(YU)

08.01.2013 20: 06: 43

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sgk İl Müdürü Çalışkan Esnaf Odaları Birilğini Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement