Şarköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası İşyeri Sahiplerini Uyardı - Son Dakika
Yerel

Şarköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası İşyeri Sahiplerini Uyardı

Şarköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası İşyeri Sahiplerini Uyardı

Şarköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Yavuz, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 Tarihli ve 28339 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğine dikkat çekerek "Kamu ve Özel Sektör"...

12.06.2013 10:58

Şarköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Yavuz, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 Tarihli ve 28339 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğine dikkat çekerek "Kamu ve Özel Sektör Çalışanları ayrım yapılmaksızın tüm çalışanlar kanun kapsamına alınarak, işyerleri "Tehlike Sınıfı"na ayrıldı. Bu nedenle iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek üzere "Risk Analizleri" hazırlanacak. İşyerleri "Acil Durum Planları" hazırlayacak." İfadesinde bulundu.

Kanun'un bazı maddeleri uygulamayı kolaylaştırmak adına kademeli olarak yürürlüğe gireceğini belirten Yavuz, uygulamayı kolaylaştırmak için etkin idari yaptırımlar getirileceğini de belirterek "İşverenler, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı ne olursa olsun, risk analizi yaptırmak zorundadır. Buna göre, işverenler; işyerlerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi ve bertaraf edilmesi için risk değerlendirmesi yaptırmak zorundadır.

İşyerlerinde yeni risk unsurları oluşmadığı taktirde bu risk değerlendirmesi tehlike sınıfına göre 2 ile 6 yıl arasında geçerlidir.

Risk Değerlendirmesi yaptırmayan işveren; 3 bin 234 TL ceza öderken, aykırılığın devam etmesi halinde her ay için 4 bin 851 TL para cezası ile karşı karşıya kalacaktır.

İşverenler, Acil Durum Eylem Planı hazırlatarak yılda bir kez yangın ve doğal afet tatbikatı da yaptırmak zorundadır.

Acil Durum Planlarının hazırlanmaması, Acil Durum Ekiplerinin oluşturulmaması, Tahliye Planlarının hazırlanmaması halinde, her bir yükümlülük için ayrı ayrı 1.078 TL idari para cezası uygulanacak.

İşveren, tüm çalışanlarının, İş Sağlığı ve Güvenliği ile çalışma hayatına dair hak ve sorumlulukları hakkında bilgilendirmek zorundadır. Bu eğitimler yılda bir kez tüm çalışanlara verilecektir. Çalışanların eğitimleri, yetkili Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinde verilecektir.

Çalışanlara, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda eğitim verdirmeyen İşveren'e, çalışan başına 1.078 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Çalışanların hassasiyetlerinin saptanması, riskli durumların belirlenmesi amacıyla, tüm çalışanlar sağlık taramasına tabi tutulacaklardır. Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerlerinde çalışanlar yapacakları işe uygun olduklarını belirleyen "Sağlık Raporu"nu almadan işe başlatılmayacaktır.

Sağlık Raporu, İşyeri Hekimi veya yetkili Ortak Sağlık Güvenlik Biriminden alınabilir. Bu yükümlükleri yerine getirmeyen işverene, aylık 1.078 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Kanun; 50 kişiden az çalışanı olan Çok Tehlikeli ve Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerleri Temmuz 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.

50 kişiden az çalışanı olan, Az Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerleri Temmuz 2014 tarihi itibariyle İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi bulundurmak zorundadır." Dedi.

Şarköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Yavuz tehlike sınıflarına örnek vererek "Pastane, fırın, bakkal ve market, manav, giyim eşyası satışı, genel temizlik işleri, eğitim, lokanta ve karayolu taşımacılığı, "Az Tehlikeli Sınıf" ta yer alırken;

Et ürünleri imalatı, gıda işleme, bay/bayan kuaförü, güzellik salonu, kombine temizlik, mobilya imalatı, kaporta tamiratı, karayolu il kargo taşımacılığı, "Tehlikeli Sınıfta";

İnşaat işleri, kimyasal imalatı, mobilya boyanması, binaların iç ve dışının boyanması, endüstriyel temizlik işleri, hastane hizmetleri, katı yakıtlı apartmanlar "Çok Tehlikeli Sınıfta" bulunan işyerlerine örnek olarak gösterilebilir."dedi.

Şarköy'de işyeri sahibi konumunda olan ve bir işletme faaliyeti içinde olanlara yönelik, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda eğitim almaları için, Tekirdağ Odalar Birliği, Çerkezköy'de faaliyet gösteren, Çözüm İçin Danışmanlık Eğitim Rehabilitasyon İş Sağlığı ve Güvenliği Sağlık Hizmetleri San.Tic.Ltd.Şti. ile bir anlaşma yapıldığını belirten Yavuz,

Şarköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak, Şarköy'deki işyeri ve çalışanlarına yönelik, İş"Sağlığı ve Güvenliği konusunda eğitim verilmesi için söz konusu şirketle protokol imzaladık.

İşyeri sahipleri Odamıza başvurarak, işyeri analizi için 50 TL, kendisi ve sigortalı çalışanlar için kişi başına 15 TL ücret ödeyeceklerdir. Bu alınacak ücret, protokol yapılan şirkete ödenecektir.

İş Sağlığı ve İşyeri Analizi ilgili kanun gereği zorunlu olması nedeniyle, tüm işyeri sahiplerini, yükümlüklerini yerine getirmeleri için Odamıza bekliyoruz." Dedi.

12.06.2013 10: 46: 09

TSI

NNNN - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şarköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası İşyeri Sahiplerini Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement