Samsun Düşevi Sanat Merkezi 120. Yaşında Nazım Hikmet'i Anıyor - Son Dakika
Yerel

Samsun Düşevi Sanat Merkezi 120. Yaşında Nazım Hikmet'i Anıyor

Samsun Düşevi Sanat Merkezi’nin ‘Düşevi Oyuncuları’ 25. yılında özgün bir Nazım Hikmet yorumu ile seyirci karşısına çıkacak. Nazım Hikmetin 'Talihsiz Yusuf' adlı şiirinin ana çatısını oluşturduğu, metniyle, animasyonlarıyla, müzikleriyle özgün bir oyun olan 'Dil Yurdu Kuyunun Dibindeki Taş' seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

09.11.2022 12:57  Güncelleme: 13:16

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun Düşevi Sanat Merkezi'nin 'Düşevi Oyuncuları' 25. yılında özgün bir Nazım Hikmet yorumu ile seyirci karşısına çıkacak. Nazım Hikmetin 'Talihsiz Yusuf' adlı şiirinin ana çatısını oluşturduğu, metniyle, animasyonlarıyla, müzikleriyle özgün bir oyun olan 'Dil Yurdu Kuyunun Dibindeki Taş' seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

Düşevi Sanat Merkezi oyuncuları Nazım Hikmet'i 120. yaş gününde 'Dil Yurdu Kuyunun Dibindeki Taş' oyunu ile anacak. Oyuncu Ferda Kaynar, "Benim bu oyundaki rolümde Nazım'ın hayatına giren kadınlara yazdığı şiirleri, o kadınların ağzından okuyorum. Yani aslında tam belli olarak Nazım'ın hayatına giren bütün kadınları simgelemiyorum ama o kadınlara Nazım'ın yazdığı şiirleri birazcık o kadınların gözünden yorumluyorum" dedi.

"120. YILINDA NAZIM HİKMET'İ 'DİL YURDU' İLE ANIYORUZ"

Düşevi Oyuncuları Genel Sanat Yönetmeni Cem Kaynar şunları söyledi:

"Geçen sezon çıkardığımız bu sezon devam eden, 'Sardunya Kokan Kadınlar' oyunumuz var. 7 sezondur oynadığımız 'Bimarhane' oyunumuz ve 'Dil Yurdu' oyunumuz var. Dil Yurdu oyunu Nazım Hikmet'in şiirlerinden yola çıkarak, öykü, şiir ve müziğin bir araya geldiği 55-60 dakikalık bir gösteri aslında. Ferda Kaynar ve ben oynuyorum. Oyunu Murat Can Kibiroğlu yönetti, müziklerini Hasan Yükselir yaptı. Hem Almanya'da hem Türkiye'de yaşayan çok önemli bir müzisyen. Animasyonlarını şu anda gazete Pencere'de görevli olan Bülent Çelik çizdi. Seslendirmelerini de Cezmi Baskın yaptı. Onun dışında çok iyi ve çok yetenekli bir kadro ile çalıştık. İyi bir asistan kadrosuyla iyi bir, teknik kadro ile çalıştık. Geçen sene bu oyunu oynamaya başladık. Bu sezonda tekrar "Dil Yurdu Nazım Hikmet Kuyunun Dibindeki Taş" oyunumuzu oynamaya devam ediyoruz. Bizim 50 kişilik bir salonumuz var.  Samsun Merkezde Gazi caddesinde Düşevi Sahne, oyunlarımızı genelde burada oynuyoruz. Turneler dışında ya da özel programlar ya da büyük sahne isteyen projeler dışında Düşevi Sahnede oyunlarımızı oynuyoruz."

"NAZIM'IN HAYATINA GİREN KADINLARA YAZDIĞI ŞİİRLERİ YORUMLUYORUM"

Oyuncu Ferda Kaynar ise şunları söyledi:

"Biz Düşevi oyuncuları olarak geçen yıl çıkardığımız, Nazım Hikmet'in eserlerinden şiirlerinden yola çıkarak 'Dil Yurdu Kuyunun Dibindeki Taş' diye bir oyunu oynuyoruz. Geçen yıl başladık, bu sezon da devam ediyoruz oynamaya. Oyun evet Nazım Hikmet'in şiirlerinden yola çıkarak şiirin içindeki 'talihsiz Yusuf'tan' yola çıkarak, Yusuf'un insan olması aydınlanmasıyla Nazım'ın insanlığın aydınlanmasını birleştiren bir oyun. Benim bu oyundaki rolüm ne? Benim bu oyundaki rolümde Nazım'ın hayatına giren kadınlara yazdığı şiirleri, o kadınların ağzından okuyorum. Yani aslında tam belli olarak Nazım'ın hayatına giren bütün kadınları simgelemiyorum ama o kadınlara Nazım'ın yazdığı şiirleri birazcık o kadınların gözünden yorumluyorum."

Samsun Düşevi Sanat Merkezi 120. Yaşında Nazım Hikmet\'i Anıyor
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Samsun Düşevi Sanat Merkezi 120. Yaşında Nazım Hikmet'i Anıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement