Palu'da Tarihi Mekanlar Restore Ediliyor - Son Dakika
Yerel

Palu'da Tarihi Mekanlar Restore Ediliyor

Palu\'da Tarihi Mekanlar Restore Ediliyor

Elazığ’ın Palu ilçesinde tarihi mekanlar restore ediliyor.

04.06.2014 17:45

Elazığ'ın Palu ilçesinde tarihi mekanlar restore ediliyor. İlçe Kaymakamı Mehmet Fatih Çiçekli, projelerin tamamlanmasıyla birlikte bölgenin yeni bir soluk kazanacağını ifade etti.

Kaymakam Mehmet Fatih Çiçekli, Palu ilçesi tarihinin çok eskilere dayandığını Murat Nehri üzerinde tarihte yapılan ilk köprünün Palu ilçesinde olduğunu söyledi. Kaymakam Çiçekli, "Bunun sağladığı bir zenginlik, bunun sağladığı bir medeniyet merkezi olma özelliği var Palu ilçesinde. Tabi bunlar geçmişte yaşanan, geçmişte kalmış gibi görünen güzellikler, medeniyetler. Palu Kaymakamlığı, Palu Belediyesi ve diğer kurum ile kuruluşlarla güzel çalışmalar içerisindeyiz. Arzumuz bu bölgeyi tarihteki zenginliği ile tekrar buluşturmak ve yeniden eski günlerine kavuşturmak. Bu anlamda yapılacak çok şey var. Bir defa 3 bin yıl geriye dayanan Urartular'dan kalma bir kitabemiz var. Mesela bu kitabenin nitelik ve nicelik bakımından eşsiz bir konumu var. Malumunuz Urartu bir medeniyetti ve bu Urartu medeniyetinin başkenti Tuşba yani Van'dı. Van'da dahi Urartu medeniyetinden kalan böyle bir kitabeyi görme şansınız yok. Oradan başlıyoruz. Çünkü oradan hem zirve bakımından en yukarıda hem de tarih bakımından ilimizdeki şuan ki verilere göre en geçmişten gelen eser o. Oradan başlayarak aşağı doğru geldiğimizde Selçuklular; Osmanlılar, beylikler gibi bir dolu şey yaşanmış. Cami ve kilise 150 metre yan yana Ulu Camii ve Büyük Kilise. Hamamımız var, hanımız var. Orada yıkıntı halinde birçok eserimiz var" dedi.

2.6 MİLYON LİRALIK PROJE

Palu Kaymakamı Çiçekli tarihi mekanlarda yapılan restorasyon çalışmaları hakkında da bilgiler verdi. Kaymakam Çiçekli, "Köprünün restorasyonu yapıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü birisi Cemşitbey Külliyesi, diğeri de merkezdeki Ulu Camii olmak üzere 2 tarihi caminin restorasyonuna başlayacak. Bu konuda geçen yıl yaptığımız girişimlerden netice aldık. Ama bununla kalınmaması lazım. Bunun devam etmesi lazım. Restore edilmesi gereken eserleri inşallah biz Fırat Kalkınma Ajansı'na geçtiğimiz ay içerisinde Palu belediyemizin de olduğu, Vakıflar Genel ve Bölge Müdürlüğü'nün olduğu, karayolları genel müdürlüğünün olduğu hatta üniversitemizin de olduğu bir proje sunduk. Bu projede bizimle beraber yer alan kurumların yöneticilerine teşekkür ediyorum. Sunduğumuz proje 2.6 milyon liralık bir proje. İçerisinde 2 tane eserin restorasyonunu ihtiva eden, su kenarına da inşallah bir Palu Konağı'nı ihya edecek birtakım muhtevayı barındıran bir proje. Bu proje geçerse bu olumlu gidişata güzel bir kilometre taşı eklemiş olacağız. Devamında inşallah Palu'nun merkezinden geçen bu tarihi yolu inşallah tarihi formata uygun bir şekilde düzenlemeyi düşünüyoruz. Yeni bir soluk, yeni bir bakış ve yeni bir kazanç kapısını bölgeye kazandırmış olacağız. Bu bakımdan sizlerin vasıtasıyla bütün hemşehrilerimizden desteklerini, öneri ve eleştirilerini bekliyorum" diye konuştu. - ELAZIĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Palu'da Tarihi Mekanlar Restore Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement