Engelli Stand Up'çı 'Engellerini' Ti'ye Alıyor - Son Dakika
Yerel

Engelli Stand Up'çı 'Engellerini' Ti'ye Alıyor

Engelli Stand Up\'çı \'Engellerini\' Ti\'ye Alıyor

Eskişehir’de yaşayan ortopedik engelli Soner Çoban, "Harbi Sakat Muhabbetler” isimli sergilediği stand up gösterisiyle var olan engellerini kendi deyimiyle “ti”ye alıp, hayata olan bakış açılarının ne kadar canlı olduğunu diğer insanlara göstermeyi hedefliyor.

11.10.2014 11:56

Eskişehir'de yaşayan ortopedik engelli Soner Çoban, "Harbi Sakat Muhabbetler" isimli sergilediği stand up gösterisiyle var olan engellerini kendi deyimiyle "ti"ye alıp, hayata olan bakış açılarının ne kadar canlı olduğunu diğer insanlara göstermeyi hedefliyor.

Harbi Sakat Muhabbetler isimli gösterisine "1990'lı yıllarda Ankara'da bir eyleme katıldık, en önde görme, arkasında işitme, onun arkasında zihinsel ve en son da ortopedik engelliler sıraya girdik. Polis önümüze barikat kurdu, kör barikatı görmedi devam etti, megafonla bağırıyorlar ama işitme engelli arkadaşlarımız duymadığı için devam ediyor. Polis ne yapacağını bilemediği için yolu açıyor. Yani demem o ki; engellilerin önünde hiçbir engel duramaz" diyerek başlayan Soner Çoban, kendisinden ve çevresindeki engellilerden yola çıkarak, yaşadıklarını esprili bir dille seyircilerle paylaşıyor.

SIKINTILARI İYİ BİLİYOR

Aynı zamanda Ak Parti Eskişehir Engelliler Koordinasyonu Başkanı olan Soner Çoban, başta Türkiye Sakatlar Derneği Eskişehir Şubesi Başkanlığı olmak üzere, Eskişehir Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanlığı, Engelliler Spor Kulübü gibi birçok sivil toplum kuruluşunda da görev yapıyor. Çoban, "Uzun zamandır engellilerle birlikteyim, kader arkadaşlarımın ne kadar sıkıntı çektiğini, neler yaşadığını çok iyi biliyorum" dedi.

TOPLUMA VE DÜNYAYA BAKIŞ AÇIMIZ SEVECEN

Çoban, stand up yapmaya başlamasındaki amacının, kader arkadaşlarım olarak ifade ettiği kendi gibi engelli olan diğer insanların iç dünyalarının göründüğü gibi karamsar olmadığını, topluma ve dünyaya bakış açılarının sevecen olduğunu anlatmak olduğunu ifade ediyor.

"SONRADAN ENGELLİ OLANLARIN PSİKOLOJİLERİ ÇOK KÖTÜ"

Dernek içinde bulunan diğer engellilerle muhabbetlerinin samimi olduğunu dile getiren Çoban, sonradan engelli olanların psikolojilerinin, doğuştan engelli olanlara göre daha kötü olduğunu belirterek şunları anlatıyor:

"Biz birbirimize her türlü şakayı yaparız. Tabii ki bizim derneğe gelen ilk etapta durgun oluyor. Özellikle sonradan engelli olanların psikolojileri çok kötü. Ben mesela çok küçük yaşta böyle olduğum için sağlam halimi hatırlamadığımdan çok önemli değil. Derneğe gelenler duygusal bir şekilde bir kenarda oturup bize katılmaz, biz çeşitli etkinlikler yaparız ama o bir kenarda durur. Yavaş yavaş bize katılır ve psikolojisi normale döner"

ÇOCUKLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Toplumun engellilere karşı olan bakış açısının çok önemli olduğunu, ailelerin çocuklarını engelli birini gördüğü zaman nasıl davranması konusunda bilinçlendirmesi gerektiğini de değinen Çoban, "Önceki yıllarda ben yoldan geçerken çocuklar 'aaa.... adama bak, küçük adam, kambur adam' diyorlardı. Ben bunu pek takmıyordum, ama bu durumdan rahatsız olan arkadaşlarım vardı. Mühim olan çocuk değil, ailesi. Ailenin çocuğunu bilinçlendirmesi lazım. Son zamanlarda bu durum değişti. Eskişehir halkı daha çok bilinçlendi" diyor.

"OYUNCUYU COŞTURAN ALKIŞTIR"

Yaptığı gösteriler sonrasında izleyicilerden olumlu tepkiler aldığına da söyleyen Çoban, ama deyip ekliyor ve gösteri sırasında yaşadığı anısını şu şekilde anlatıyor,

"Son gösterimde çok büyük bir alkış koptu, ama ben o alkışın engellilere moral vermek için yapıldığını anladım. Fakat sonrasında konuşmalar benim ağzımdan çıktıkça kahkahalarla karışık alkışlar yükselmeye başladı. Tabii bu beni çok fazla motive etti. 'Garsonu coşturan bahşiş, oyuncuyu coşturan alkıştır' lafı aklıma geldi o an. ve daha çok mutlu oldum." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Engelli Stand Up'çı 'Engellerini' Ti'ye Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement