Osmaniyeli Fıstık Üreticisi: "Yerfıstığımız da Destekleme Kapsamına Alınsın" - Son Dakika
Yerel

Osmaniyeli Fıstık Üreticisi: "Yerfıstığımız da Destekleme Kapsamına Alınsın"

Osmaniyeli üreticiler, ülkenin yerfıstığı üretiminde ikinci sırada olan ve tescili yapılıp coğrafi işareti alan Osmaniye yerfıstığına destekleme verilmesini istiyor. Üreticisi Mehmet Demir, "Geçen yıl Osmaniye ilinde Tarım İl Müdürlüğü’nün verilerine göre yaklaşık 63 bin dekar yerfıstığı ekim arazisi varken, bu yıl sadece 30 bin dekar civarı yerfıstığı ekimi yapıldı. Bunun en büyük sebeplerinden biri girdilerin artması ve devletin herhangi bir fiyat belirleme politikasının olmaması. Yerfıstığı ekim arazilerinin düşmesi, dışarıya bağımlı olmamızın en büyük sebeplerinden biri olacak ileri dönemde" dedi. Demir, yerfıstığının da destekleme kapsamına alınmasını istedi.

12.11.2022 11:59  Güncelleme: 12:09

BURHAN DEMİRCİOĞLU

Osmaniyeli üreticiler, ülkenin yerfıstığı üretiminde ikinci sırada olan ve tescili yapılıp coğrafi işareti alan Osmaniye yerfıstığına destekleme verilmesini istiyor. Üreticisi Mehmet Demir, "Geçen yıl Osmaniye ilinde Tarım İl Müdürlüğü'nün verilerine göre yaklaşık 63 bin dekar yerfıstığı ekim arazisi varken, bu yıl sadece 30 bin dekar civarı yerfıstığı ekimi yapıldı. Bunun en büyük sebeplerinden biri girdilerin artması ve devletin herhangi bir fiyat belirleme politikasının olmaması. Yerfıstığı ekim arazilerinin düşmesi, dışarıya bağımlı olmamızın en büyük sebeplerinden biri olacak ileri dönemde" dedi. Demir, yerfıstığının da destekleme kapsamına alınmasını istedi.

Osmaniyeli ziraat mühendisi ve yerfıstığı üreticisi Mehmet Demir, artan maliyetler nedeniyle yaşanan sıkıntıları anlattı. Demir, şunları söyledi:

"DESTEKLEME KAPSAMINA ALINMADI"

"Osmaniye yer fıstığının en büyük sorunlarından biri yıllardan beri biz burada gerek Tarım İl Müdürlüğü gerekse Osmaniye'yi temsil eden vekillerle ilgili görüşmemize rağmen herhangi bir destekleme kapsamına alınmadı. Bizim isteğimiz Osmaniye'de yer fıstığının havza bazında desteklemeye alınması. Yıllardan beri işte üretimler değişkenlik gösteriyor. Bir fiyat politikası, Osmaniye'de düzenli bir fiyat politikası yok.

"BÖYLE GİDERSE YERFISTIĞINDA DA DIŞARIYA BAĞIMLI OLABİLİRİZ"

Geçen yıl Osmaniye ilinde Tarım İl Müdürlüğü'nün verilerine göre yaklaşık 63 bin dekar yerfıstığı ekim arazisi varken, bu yıl Osmaniye'de sadece 30 bin dekar civarı yerfıstığı ekimi yapıldı. Bunun en büyük sebeplerinden biri girdilerin yani maliyetlerin artması. Yerfıstığında da devletin herhangi bir fiyat belirleme politikasının olmaması. Böyle giderse işte yıldan yıla Osmaniye'de yerfıstığı ekim arazilerinin düşmesi, üretimin düşmesi yerfıstığında da dışarıya bağımlı olmamızın en büyük sebeplerinden biri olacak ileri dönemde. İnşallah yetkililer en kısa zamanda havza bazında yerfıstığını destekleme içerisine alırlar. Üretimde belli bir fiyat politikası olmuyor, işte devletin mısırda mesela dekara bir desteklemesi var, soyada, ayçekirdeğinde, kanolada bir sürü yer mesela fındıkta, bu gibi ürünlerde destekleme olmasına rağmen Osmaniye yer fıstığının herhangi bir desteklemesi yok. Yetkililerden bununla ilgili bir an önce çözüm üretmelerini talep ediyorum."

Osmaniyeli Fıstık Üreticisi: "Yerfıstığımız da Destekleme Kapsamına Alınsın"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Osmaniyeli Fıstık Üreticisi: 'Yerfıstığımız da Destekleme Kapsamına Alınsın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement