Osmaniye'de Gaziler Günü Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Osmaniye'de Gaziler Günü Kutlandı

Osmaniye\'de Gaziler Günü Kutlandı

Osmaniye'de 19 Eylül Gaziler Günü düzenlenen törenle kutlandı.

19.09.2013 13:48

Osmaniye'de 19 Eylül Gaziler Günü düzenlenen törenle kutlandı.

Devlet Bahçeli Meydanı Atatürk Anıtı önündeki törene Vali Dr. Mehmet Oduncu, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Ersin Kaya, Belediye Başkanı Kadir Kara, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yabanoğlu, OKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Ulukanlı, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul Yetimleri Derneği Osmaniye Şubesi Başkanı Durmuş Öksüz, kamu kurum müdürleri, gaziler, siyasi parti temsilcileri ve askeri erkan katıldı.

Kutlama programı Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Osmaniye Şubesi ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul Yetimleri Derneği Osmaniye Şubesi'nin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Osmaniye Şube Başkanı Halil Yamacı, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

19 Eylül'ün Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gün olduğunu ifade eden Yamacı, "Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki kahraman Türk ordusu, 13 Eylül 1921'de, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesi'nde sömürgecilerin maşası olarak Anadolu içlerine kadar ilerleyen, işgalci yunan ordusunu Polatlı önlerinde durdurmuş, ona tarihinin en büyük yenilgisini yaşatarak cephede bozguna uğratmış ve kaçmaya mecbur etmiştir. Sonuç olarak düşman, bir sene sonra topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu halkının ölüm-kalım savaşı olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi, Anadolu'nun paylaşım planı olan Sevr Antlaşması gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hayal olarak kalacaktı. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman askerleri, canlarını ortaya koyarak Anadolu halkına böyle karanlık bir tablo yaşatmadılar. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, savaşın seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk Devleti'nin yolunu açmıştır" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 19 Eylül 1921 tarihinde, zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e "Gazilik" unvanı ile "Mareşallik" rütbesini tevcih ettiğini söyleyen Yamacı, "19 Eylül; 1919-1922 yıllarında kurtuluş savaşında, 1950'de Kore'de, 1974'de Kıbrıs'ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis tüm gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül Gaziler Günü; bu aziz vatana canını adayan kahramanların günüdür. Kahraman gaziler, gaziler gününüz kutlu olsun. Sizler, en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Şehit ve gaziler, toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir. Vatan savunmasında, şehit ve gazi olmak kadar güzel kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir" diye konuştu.

Kutlama töreni, Vali Dr. Mehmet Oduncu'nun günün anısına şeref defterini imzalamasının ardından sona erdi. - OSMANİYE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Osmaniye'de Gaziler Günü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement