Oldenburg ile Bursa Arasında İş Birliği - Son Dakika
Yerel

Oldenburg ile Bursa Arasında İş Birliği

Oldenburg ile Bursa Arasında İş Birliği

Almanya'nın Oldenburg Belediye Başkanı Prof.Dr.Gerd Schwandner, 2014 yılında Oldenburg şehrindeki Türk etkisini gösterebilmek için kutlanacak olan kültür festivali  "Türkei Begegnungen"  (Türkiye Girişimleri) dolayısıyla Bursa protokolünü ve...

31.05.2013 12:56

Almanya'nın Oldenburg Belediye Başkanı Prof. Dr. Gerd Schwandner, 2014 yılında Oldenburg şehrindeki Türk etkisini gösterebilmek için kutlanacak olan kültür festivali  "Türkei Begegnungen"  (Türkiye Girişimleri) dolayısıyla Bursa protokolünü ve Bursagaz'ı ziyaret etti.

İlk EWE Turkey Holding Genel Müdürü Dr. Frank Quante ve Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola ile birlikte Bursa Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri'yi ziyaret eden Oldenburg Belediye Başkanı Prof. Dr. Gerd Schwandner, "Türkiye ve Almanya arasında gittikçe güçlenen ilişkiler ışığında, Türk ortaklarla birlikte güçlü ağlar kurma arzusundayız. Oldenburg'un bu ortaklarından birinin Bursa olmasından da büyük onur duyacağız. Enerji alanında halihazırda mevcut olan bağlantımız EWE Turkey Holding, ayrıca farklı şirketlerin, araştırma kurumlarının ve Oldenburg Carl von Ossietzky Üniversitesi ile Jade Yüksekokulu'nun bilgi alışverişi yapma yönündeki ilgileri, verimli bir işbirliği için harika bir temel oluşturmaktadır. Şehrimiz de, bu çabaları desteklemektedir. Bu nedenle, özel bilim stratejimizi size sunmak ve üniversitelerimiz arasındaki potansiyel işbirliği konularını görüşmek beni çok memnun etti" dedi.

Prof. Dr. Schwandner'dan sonra konuşan Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, Bursa şehrinin öneminden bahsetti ve gittikçe Türkiye ekonomisindeki rolünün arttığını ifade etti. Prof. Dr. İleri, kendilerinin 2011 yılında kurulmuş yeni bir üniversite olmalarına rağmen çok dinamik, istekli ve deneyimli kadrolara sahip olduklarını, kısa zamanda dünya klasmanında yaklaşık 5 bin öğrencisi ile sosyal bilimler, mühendislik ve tıp alanlarında eğitim vereceklerini dile getirdi. Prof. Dr. İleri, belediye başkanının ziyaretinden memnuniyet duyduklarını ve ileride Oldenburg'taki üniversitelerle ve EWE ile her türlü ortak harekete açık olduklarını, bunun her iki ülkeye de fayda sağlayacağından emin olduklarını belirtti.

Akşam yemeğinde EWE Turkey Holding Genel Müdürü Dr. Frank Quante ve Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola ile birlikte Bursa Büyük Şehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile bir araya gelen Prof. Dr. Schwandner, yemek sırasında Türk - Alman ilişkilerine dikkat çekerek, "2014 yılında şehrimizdeki bu güçlü Türk etkisini bir 'Türkei Begegnungen' ile kutlayacağız. 'Begegnungen'ler, yılda iki kez düzenlenen ve yüksek bir kalite anlayışına sahip kültür festivalleridir. Temel amacımız, günümüz Türkiye'sinin özgün bir portresini çizmek. Sergiler, konserler, oyunlar, müzakere ve konferanslar aracılığıyla, modern kültür ve sanata odaklanıyoruz. Ancak bunu yaparken klişelerden, kalıplaşmış düşüncelerden ve önyargılardan kurtularak, Türkiye'yi modern bir toplum olarak tanımak istiyoruz. Bursa ve Oldenburg arasında özellikle EWE AG tarafından başlatılmış olan bağlantılar halihazırda mevcut olduğundan, projemize destek olmanız bizlere mutluluk verecektir. Hiçbir Alman, Türkler kadar Türkiye hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olamaz. 'Türkei Begegnungen'in olabildiğince gerçekçi ve iyi bir temsil olmasını istiyorsak, Türklerin yardımına ihtiyacımız olacak. Bu konudaki desteğinizden büyük mutluluk duyarız. Umarım ki bu, şehirlerimiz arasında stratejik bir ortaklığın ilk adımı olur. Göstermiş olduğunuz misafirperverlik ve samimi yaklaşımınız dolayısıyla teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Oldenburg Belediye Başkanı ile akşam yemeğinde bir araya gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, yapılan ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu, Bursagaz'a her iki belediyenin de hissedar olması dolayısıyla kendilerini yakın hissettiklerini ifade etti. Son 4 yılda Bursa'da yaptıkları faaliyetleri anlatan Altepe, oluşturulacak her türlü iş birliklerine açık olduklarını, daha önceden de Almanya'nın Darmstad şehri ve Hessen Eyaleti ile kardeş şehir olduklarını, talep edilmesi durumunda ise Oldenburg şehri ile de kardeş şehir olabileceklerini belirtti. Altepe, Oldenburg Belediye Başkanı'nın yakın dönemdeki belediyelerde mali-idari çalışan personelin karşılıklı değişimini sağlayarak birbirlerine tecrübelerini aktarmalarını olumlu karşıladıklarını ifade etti. Beraber yenilen akşam yemeğinden sonra karşılıklı hediyeler takdim edildi.

Ziyaretinin ikinci gününe Bursagaz Genel Müdürlük yerleşkesinde başlayan Prof. Dr. Schwandner, şirketi gezdi ve faaliyetleri ve bitirdikleri projeler hakkında şirket yetkililerinden bilgi aldı. Şirket terasında düzenlenen kahvaltı ile Bursa İl Genel Meclis Başkanı Nedim Akdemir, Bursa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik ve yerel basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Prof. Dr. Schwandner; "Oldenburg şehri günümüzde 2 bin 400 Türk'e ev sahipliği yapıyor. Türkler bu şehrimizdeki en kalabalık yabancı toplum. Türkiye'nin, şehrimizde varlığı en çok hissedilen yabancı ülke olduğunu söylemek yanlış olmaz. Hatta şehrimizde bir minare yapımı ile ilgili sürmekte olan görüşmeler var ve belediye de bu fikrin arkasında. Oldenburg'un, herkese kendi inançlarına uygun bir biçimde yaşayabileceği bir alan sunan, açık fikirli bir toplum olduğunu düşünüyoruz. Şehirlerimizin enerji ve sürdürülebilirlik, bilim ve eğitim, kültür ve sanat alanlarında işbirliği yaptığını hayal etmek hiç de güç değil. Tüm bu hususlarda bizlere destek olacağınızdan ve iş birliğine olumlu bakacağınızdan şüphemiz yok" şeklinde konuştu.

Kahvaltı sonrası Bursa Valisi Şahabettin Harput'u da ziyaret eden Prof. Dr. Schwandner, planlamış oldukları projeler ile ilgili olarak Harput'a da bilgi aktardı. Schwadner, projelerin kendilerini heyecanlandırdığını ve stratejik ortaklık konusunda iyi intibalar edindiğini, bu projelerin nasıl şekil alacağının daha sonraki görüşmeler sırasında şekillenebileceğini belirtti. Bursa Valisi Şahabettin Harput'a teşekkür eden Prof. Dr. Schwandner, görmüş olduğu yakınlık ve samimiyetten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Harput da, Alman-Türk dostluğuna önem verdiklerini, sadece ekonomik iş birliklerinin değil, aynı zamanda dostluk, sevgi ve kardeşlik köprülerinin de kurulmasını temenni ettiklerini ifade etti.

(MŞ)

31.05.2013 12: 47: 21

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Oldenburg ile Bursa Arasında İş Birliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement