Ödemiş'te 80 Aileye İpekböceği Larvası Dağıttıldı - Son Dakika
Yerel

Ödemiş'te 80 Aileye İpekböceği Larvası Dağıttıldı

Ödemiş\'te 80 Aileye İpekböceği Larvası Dağıttıldı

Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin Bursa Koza Birlik Genel Müdürlüğü işbirliğinde, iki yıldır sürdürürülen "Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi"nin 2012 yılı üretim sezonu başladı.

25.04.2012 08:54

Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin Bursa Koza Birlik Genel Müdürlüğü işbirliğinde, iki yıldır sürdürürülen "Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi"nin 2012 yılı üretim sezonu başladı. Ödemiş Kent Konseyi, bu yıl geçen iki yıla göre daha fazla çalışma yaptı ve 80 aileye ulaşarak, 220 kutu ipekböceği larvası üreticiyle buluştu.

Ödemiş Kent Konseyi Binasında bir kısım üreticilere dağıtıldı. Ödemiş merkeze göre daha serin olan köylere de önümüzdeki hafta dağıtım gerçekleştirilecek. İpek böceği larvası dağıtım töreni için Ödemiş Kent Konseyi'ne gelen Koza Birlik Genel Müdürü İsmail Aydın ile Denetim Kurulu üyesi Durmuş Yılmaz, ipek böceğini bu sene ilk kez yetiştirecek olan üreticileri bilgilendirdi.

Genel Müdür Aydın yaptığı açıklamada, "Ödemiş asırlardır ipek böcekçiliğinin merkezlerinden birisi. Ancak gelişen şartlar ile birlikte bu sayı bir elin beş parmağı kadar kalmış. Ödemiş Kent Konseyi kadın meclisi başkanı Serpil Özben ve Gülfer Keskin olmak üzere kadın meclisinin ortak çalışması ile geçtiğimiz yıl 50 civarında aileye ulaşılırken, Bu sene bu rakamın 80 aileye çıkması, bölge ekonomisine ve ailelere büyük katkı sağlayacak. Ödemiş'teki üretimin 2012 yılında geçmiş yıllara göre oldukça arttığını ve daha çok çevreye yayıldığını, bunun Ödemiş ve çevresinde ipekböcekçiliğinin yeniden canlandırılması adına olumlu bir gelişme olduğunu görüyoruz. Geçen sene 4 ton civarında koza elde edilirken bu sene 6-7 ton ipek böceği kozası elde edilmesini bekliyoruz."dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin'in eşi ve Kadın Meclisi yönetim kurulu üyesi Gülfer Keskin de, "Bu sene ilk defa ipek böcekçiliği yetiştirme konusunda başvuru yapan kadınlarımızın arttığını görmek bizleri mutlu etmekte. Koza Birlik tohum yerine, yumurta kabuklarını kırmış ve hemen beslenmeye hazır larvaları teslim ederek, Vatandaşların üretimde büyük zayiat vermesinin önüne geçmek amacıyla başlatmış olduğu çalışma sonucu bu larvalar 26 gün sonra kozaya dönüşmeye başlayacak. Burada zaman kazanılması çok önemli. Koza Birlik tarafından alım garantili, kilosuna 24 lira ödenecek koza için, Birlik ayrıca alım merkezi de kuracak. Protokol ve sözleşmeler imzalanarak üreticilerimize teslim edildi. Burada önemli olan ipek böceklerinin iyi bakılması söz konusu. Ne kadar iyi bakıldı ve beslendi, Kozalar o kadar iyi gelişir. Bir kutu larvadan 30 kilogram koza elde edilir, Çok iyi bakıldığında da bu 40 kilograma çıkabilir" diye konuştu.

Daha sonra, ipek böceği larva kutuları üreticilere dağıtıldı.

2012 yılı üretim sezonunda ipekböceği üretilecek yerler ve üretici sayıları şöyle: Ödemiş Merkez (15 üretici), Beydağ (32 üretici), Kiraz (7 üretici), Birgi (15 üretici), Ovakent (5 üretici), Konaklı (1 üretici), Bademli (1 üretici), Çaylı (1 üretici), Ertuğrul Köyü (1 üretici), Üçkonak Köyü (2 üretici), Bıçakçı Köyü (1 üretici), Küçük Avulcuk Köyü (1 üretici), Pirinççi Köyü (1 üretici), Gereli Köyü (1 üretici), Yolüstü Köyü (1 üretici), Yeniceköy (1 üretici), Hamamköy (3 üretici), Bayındır (2 üretici), Tire (2 üretici) ve Selçuk (1 üretici).

(AG-ERG-

25.04.2012 08: 34: 14

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ödemiş'te 80 Aileye İpekböceği Larvası Dağıttıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement