Ödemiş Kent Müzesinde "Yunan Ordusu Anadolu'da" Sergisi - Son Dakika
Yerel

Ödemiş Kent Müzesinde "Yunan Ordusu Anadolu'da" Sergisi

Ödemiş Kent Müzesinde "Yunan Ordusu Anadolu\'da" Sergisi

Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM) "Yunan Ordusu Anadolu'da" başlıklı fotoğraf sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Zülküf Yılmaz'ın katılımı ile açıldı.

15.05.2012 15:11

Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM) "Yunan Ordusu Anadolu'da" başlıklı fotoğraf sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Zülküf Yılmaz'ın katılımı ile açıldı. Ödemiş başta olmak üzere Küçük Menderes havzasının tarihine ışık tutan ÖYKAM'da açılan "Yunan Ordusu Anadolu'da" sergi açılışına Zülküf Yılmaz'ın yanı sıra, Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, Belediye başkanı Bekir Keskin, Garnizon Komutanı Albay Fuat Alakoç, Ödemiş Müzesi müdürü Sevda Çetin ve çok sayıda daveti katıldı.

ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber, açılışta yaptığı konuşmada, ÖYKAM'ın çalışmalarından bahsettikten sonra serginin bölgede 3 yıl 3 ay süren Yunan işgalinin şimdiye kadar görülmemiş siyah-beyaz fotoğraflar, belgeler ve objelerden oluştuğunu söyledi. Berber, "Yunan Ordusu Anadolu'da adını taşıyan bu sergimizi haksız işgalin başladığı günün 93. yıldönümü olan 15 Mayıs'ta açmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Berber konuşmasında şunları söyledi: "Bundan tam 93 yıl önce Yunanistan, Birinci Dünya Savaşı galibi büyük devletlerin izniyle İzmir'e asker çıkarmış, Kuva-yı Milliye ve TBMM Orduları ile vuruşarak Ankara yakınlarına kadar ilerlemişti. Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Türk ulusu, emperyalizme ve emperyalizmin taşeronluğunu üstlenmiş Yunanistan'a hak ettiği cevabı vermiş, işgal güçlerini Türkiye'den sürüp çıkarmıştı. Mazlum milletlere örnek olan Türk Kurtuluş Savaşı onbinlerce canın, milyonlarca lira değerinde malın kaybı ve sayıları 1.000.000'dan fazla olan insanın, Anadolu ile Yunanistan arasında zorunlu olarak değiştirilmesine yol açmıştı. Türk ulusu, Türk vicdanında onarılmaz yaralar açan bu haksız işgali hiç unutmadı, unutamadı. Yunan işgal ordusuna İzmir'de ilk kurşunun atıldığı 15 Mayıs 1919 gününü, 'Emperyalizme Direniş ve Ulusal Gurur Günü' olarak, bir dizi etkinlikle anmaya karar verdik."

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Zülküf Yılmaz da açılışta yaptığı konuşmada, geçmişin unutulmaması fakat bunun yeni düşmanlıklara yol açmaması gerektiğini söyledi. Yılmaz, Ödemiş'te eski bir otelin müzeye dönüştürülmesinden de ayrıca mutluluk duyduğunu belirterek, emeği geçenleri kutları.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ise Ödemiş ve İlkkurşun köyünün, Türk Kurtuluş Savaşı tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Hafızalarımızı tazelemek ve unutmamak zorundayız. Bu nedenle böyle bir sergi anlamlıdır" dedi.İlçe kaymakamı Abdurranman Koçoğlu da Atatürk'ün savaş ve barış kavramlarının altını çok güzel bir ifade ile doldurduğunu belirterek, "Savaş barış için zorunludur; fakat zorunlu değilse cinayettir" dedi. Koçoğlu, sergi için belediye başkanı Bekir Keskin ve Müze Müdürü Engin Berber'i kutladı.Konuşmaların ardından konuklar müzede sergilenen belge ve fotoğrafları görmek için sergi salonuna geçtiler.

3,5 yıl boyunca Batı Anadolu'yu işgal altında tutan ve Türk halkına acılar yaşatan Yunan Ordusu'nun kaçarken geride bıraktığı, ÖYKAM ve özel koleksiyonerlere ait objelerin yanı sıra Müze Müdürü Prof. Dr. Engin Berber'in arşivinde yer alan ve işgal dönemine ait şimdiye dek görülmemiş fotoğraflar da 6 ay boyunca görülebilecek.

(HK)

15.05.2012 14: 51: 38

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ödemiş Kent Müzesinde 'Yunan Ordusu Anadolu'da' Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement