Niksar'da 37 Bin Adet Bağ Çubuğu Fidanı Dağıtıldı - Son Dakika
Yerel

Niksar'da 37 Bin Adet Bağ Çubuğu Fidanı Dağıtıldı

Niksar\'da 37 Bin Adet Bağ Çubuğu Fidanı Dağıtıldı

Tokat’ın Niksar ilçesinde bağ üretimini geliştirme projesi kapsamında 37 bin 500 adet bağ çubuğu dağıtıldı.

25.12.2015 16:23

Tokat'ın Niksar ilçesinde bağ üretimini geliştirme projesi kapsamında 37 bin 500 adet bağ çubuğu dağıtıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Niksar İlçe Müdürlüğü'nde asma bağ yaprağı fidanı dağıtım töreni düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, "2014 yılında ülkemizde 10 milyar TL'lik tarımsal destekleme gördük çiftçimizde, bundan Tokat üzerine düşen payı aldı, 64 milyon TL tarımsal destekleme ödedik il olarak. Her şeye destek veriyoruz, yeter ki siz üretim yapın hayvancılık yapın" dedi.

İl Müdürü Yavaş konuşmasının devamında, "Tokat'ta bağ çok önemli, narince çeşidi Tokat'ta yetişen neredeyse başka yerde bulamayacağınız bir çeşittir. Yaprağının çok narin olması sebebiyle çok rağbet görüyor. Almanya'ya bile gitseniz Tokat yaprağı diye satılıyor. Ülkemizde tarım arazileri çok parçalı durumda. Tokat'ta durum farksız sayılmaz, biz de bu dezavantajlı durumu avantaja geçirmemizin en önemli fırsatlardan bir tanesi de bağcılıktır. Çünkü özellikle küçük alan dediğimiz alanlarda 3 dekar, 4 dekar, 5 dekar gibi alanlarda bağcılık yaparak ciddi katkı sağlayabilirsiniz. Ortalama dekar başına 300-350 kilo yaprak alabilirsiniz. Tokat genelinde 62 bin dekar alanda asma bağ yaprağı tesisinde yıllık olarak ortalama 37-38 bin ton üzüm, 15-20 bin ton ise bağ yaprağı alma kapasitemiz var. Niksar'da bugün 37 Bin 500 adet bağ fidanı dağıtıyoruz seneye inşallah daha fazlasını dağıtacağız diye konuşan İl Müdürü Yavaş, asmanın tanesini 3.5 liradan aldık. 1,75 liralık kısmını il müdürlüğü ve Tokat Valiliği İl Özel İdaresi olarak biz karşılıyoruz, 1,75'lik kısmını da sizler karşılıyorsunuz. Bu proje inşallah seneye de devam edecek. Bu projelerin uygulanmasında büyük emeği geçen başta sayın valimize, İl genel meclisimize, Özel idaremize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Daha sonra kürsüye gelen Niksar Kaymakamı Selami Kapankaya bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bu tarz faaliyetler destekler çok önemlidir. Burada görev yapmaya başladığımdan beri gördüğüm en önemli hususlardan birisi ilçelerimizdeki ilimizdeki işsizlik. Üretimdeki, tarımdaki zafiyet, dolayısıyla ne kadar çok üretirsek, ne kadar çok yatırım yaparsak o kadar durumumuz halimiz iyi olur. Burada yaşayan nüfusumuzu besleyebileceğiz ve dışarıya göç vermeyeceğiz. Dolayısıyla ilçemiz ilimiz yaşayan bir il yaşayan bir ilçe, yaşayan bir belde ve şehir olacak devam edecek. Ama üretmezsek, Tokat ili olarak Niksar ilçesi olarak bir yerde duracağız ve orada kalıp gideceğiz. Eğer gelişmiş ülkeler gelişmişlerse önce tarımda başarılı olmuşlar. Tarımda mutlaka başarılı olmamız lazım, tarımda üretken olmamız lazım, köylerimizin üretken olması lazım" diye konuştu.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan ise yaptığı konuşmada, ilçenin tarım konusunda iyi yerlere gelmesi için belediye olarak ellerinden gelen çalışmayı yapacaklarını vurguladı.

İl Özel idaresi hibe desteği kaynağı ile her çiftçiye en az 1 dekar en çok 2 dekar olmak kaydıyla çiftçilerin bağ tesisinde daha az maliyetle fidan ihtiyacı karşılanması hedeflenmekte. Bu kapsamda Niksar'da yaprak, sofralık ve şaraplık olarak tüketilebilen meşhur Tokat çeşidi narince çeşidinden 36.700, Trakya ilkeren 450, royal 200 çavuş olmak üzere toplamda 37.500 adet bağ çubuğu dağıtılarak 225 dekar alanda bağ bahçesi tesis edileceği kaydedildi.

Konuşmaların ardından çiftçilere fidanları protokol üyeleri tarafından dağıtımı yapıldı.

İl Özel İdaresi hibe desteği kaynağı ile yapılan dağıtım törenine ayrıca Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Hakan Kuşçu, İlçe Emniyet Müdürü Zeki Akyol, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Namık Özdüzgün, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Erarslan ile çok sayıda çiftçi katıldı. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Niksar'da 37 Bin Adet Bağ Çubuğu Fidanı Dağıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement