Muzaffer Yurttaş, Güneş Enerjisi ile Üzüm Kurutma Tesisinde - Son Dakika
Yerel

Muzaffer Yurttaş, Güneş Enerjisi ile Üzüm Kurutma Tesisinde

Muzaffer Yurttaş, Güneş Enerjisi ile Üzüm Kurutma Tesisinde

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticileri Ali İhsan ve Hüseyin Ülgen isimli kardeşlen tarafından Türkiye’de ilk kez denenmekte olan güneş enerjisi ve biokütle ile üzüm kurutma tesisini ziyaret ederek bilgi aldı.

09.08.2014 15:52

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticileri Ali İhsan ve Hüseyin Ülgen isimli kardeşlen tarafından Türkiye'de ilk kez denenmekte olan güneş enerjisi ve biokütle ile üzüm kurutma tesisini ziyaret ederek bilgi aldı.

Sarıgöl'de üzüm üreticisi olan Ali İhsan ve Hüseyin Ülgen isimli kardeşler tarafından Türkiye'de ilk kez güneş enerjisi ve biokütle sistemiyle üzüm kurutma tesisi kurarak bir ilke imza attılar. Güneş enerjisi ve biokütle ile üzüm kurutma tesislerinde incelemelerde bulanan AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, ilgililerden bilgi aldı, tesisleri gezdi. Tesislerin Türkiye'de ilk kez denendiğini ifade eden üzüm üreticisi Ali İhsan Ülgen, "Sarıgöl'de üzümler özellikle eylül, ekim aylarında kurutulmaya başlanıyor. Bu aylarda yağışlar olmakta ve üzümler bazı yıllar aralık ayların sonlarına kadar sergilerde kalmakta üzümlerin kalitesi düşmektedir. Biz iki kardeş ilçede bir ilki gerçekleştirmek istedik. Güneş enerjisi ve biokütle ile sultaniye üzümlerimizi güneş enerjisi ve biokütle ile kurutma sistemi ile kurutmak için tesis kurduk. Şu an deneme aşamasındayız. Tesissilerimizde faal olan beş tonluk kabine konan üzümleri 50 saat gibi bir zamanda kuruyacak" dedi. Aktif Güneş Enerjisi ile Kurutma Sistemi (AGES) Proje Yürütme Sorumlusu Ahmet Gözlükaya, verdiği bilgide üzüm, incir ve tütün için Ege çiftçisinin daha ekonomik kurutma sağlamak için geliştirildiğini belirterek "150 yıldır, açık havada kurtulmakta olan üzüm, incir ve tütünler sergilerde kurutulmaktaydı. Bundan böyle üzüm, incir ve tütünler daha hijyenik olarak güneş enerjisi ve biokütle ile kurutulacak. Kuru üzümde, incirde ve tütünde kalıntı olmayacak" diye konuştu.

"ÜZÜMLER 65-70 DERECEDE KURUTULUYOR"

AGES Proje yürütme sorumlusu Ahmet Gözlükaya, sistemin teknik çalışmasını da şöyle anlattı: "Sistem gündüz güneş enerjisi panellerimizin verdiği 65-70 derece sıcakla ısınmakta gece veya güneşsiz havalarda biokütle sistemin devreye girmesiyle yine 65-70 derece ısıyla üzümlerimizi 50 saatte kurutmaktayız. İncir için Aydın- Elbeyli'de denendi incirler 60 derecede kurutuldu. İzmir- Menemen tütünlerimizi sapıyla kurutma denemesi yapıldı ve olumlu sonuç alındı. Şimdi üzümler için deneme yapmaktayız."

SAMSUN'DA ÖLÇÜM YAPILDI

Ahmet Gözlükaya, yaptığı açıklamada "Üzümler önce suyla yıkanmakta, ardından meşe külü ve zeytinyağı karımı ile tekrar yıkanarak kasalarla güneş enerjisi ile ısınmakta olan paneller istif edilmektedir. meşe külü bir yerde potasyum yerine kullanılmakta olup kalıntı vermiyor. Biz firma olarak önceki yıllar üzüm çubuklarından biokütle yaparak Samsun'da ölçüm yaptırdık ve 4 bin 300 kolori çıktı. Bu değerlencek" dedi.

"DESTEK YÜKSELTİLECEK"

Sarıgöllü iki girişimcinin denemekte olduğu güneş enerjisi ve biokütle ile üzüm kurutma tesislerinde inceleme yapan bilgi alan AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş da "Girişimci üreticilerimizi tebrik ederim. Çok yararlı bir hizmet vermeye çalışıyorlar. Olumlu sonuç alındığında devlet desteği için çalışacağım. Bölgemiz sıcak bir iklime sahip güneş enerjisinden yararlanması çok kolay olacak. Her bağın başında böyle bir tesisin olması çok güzel olur. Üzüm sezonu yaklaştı. Üzüm ihracatı için ton başına verilecek olan destek yükseltilecek. Önümüzdeki günlerde açıklanacak. Ayrıca yüksek sistem üzüm bağları için daha uzun süreli kalıcı örtüler için de Tarım Bakanımız inceletme başlattı ve destek kapsamına alınması için çalışmalar başlattı. Sarıgöl ve Alaşehir ilçelerinde önceki gün meydana gelen fırtına zararını gördüm. Bağcılarımıza geçmiş olsun" ifadelerini kullandı. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muzaffer Yurttaş, Güneş Enerjisi ile Üzüm Kurutma Tesisinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement