Muğla Yeni Bir Laboratuara Kavuştu - Son Dakika
Yerel

Muğla Yeni Bir Laboratuara Kavuştu

Muğla Yeni Bir Laboratuara Kavuştu

Muğla’da Üniversite ve Büyükşehir ortaklığında gerçekleştirilen Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuarının açılışı Vali Amir Çiçek tarafından yapıldı.

21.10.2015 15:25

Muğla'da Üniversite ve Büyükşehir ortaklığında gerçekleştirilen Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuarının açılışı Vali Amir Çiçek tarafından yapıldı. Üniversitesi Araştırma Laboratuarı Merkezi bünyesinde açılan laboratuarın açılışına Vali Amir Çiçek'in yanı sıra İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Cumhur Çoban, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Ziraat Odaları başkanları katıldı.

Muğla'da zeytinde ağaç başına rekoltenin 2014 yılı rakamlarına göre 2.6 kg olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Nureddin Öner, "Ülkemiz ortalaması 11,5-12 kg ağaç başına verim alınıyor. Muğla'nın yağış oranına baktığımızda m2'ye en düşük yağış alan ilçemiz 273 ile Yatağan, 1250 mm ile de Marmaris en fazla yağış alan ilçemiz. Bizim için 650 mm yağış sınır. 650'nin üzerindeki rakamlarda toprakta yıkanma olur. 1250 mm yağışta 1 m2'ye 1.2 ton su demek. Bu da toprakta çok miktarda aktif olan kil ve organik maddelerin tamamının yıkanıp atılması demek. Bu da Muğla toprağı için çok ciddi problemlerin olduğunu gösterir. 13-14 elementin analizinin yapıldığında da çok ciddi sıkıntılar var Muğla için. Ama bu laboratuarımızda çok iyi bir altyapıya sahip olduk. Bundan sonra toprak olsun, narenciye olsun, zeytin olsun çok rahatlıkla analizlerini bu laboratuarımızda yapabileceğiz" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan, Üniversite ile yapılan ortak çalışma sonrası açılışı yapılan laboratuarın Muğla çiftçisine hayırlı olmasını dilerken, "Büyükşehir olduktan sonra kurulan daire başkanlığımız Muğla çiftçisine nasıl daha faydalı olabiliriz diyerek yaptığımız çalışmalarda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile ortak bir laboratuar kurma fikri ortaya çıktı. İnşallah çiftçimiz bundan toprak, su ve bitkilerin tahlilleri ve analizlerinden sonra verim artışı yaşanır" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Üniversitelerin temel görevleri bulunduğunu, ülkenin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını temin etmek olduğunu belirterek, "Şu anda üniversitemiz bünyesinde 320 farklı programda diploma veriyoruz. İnsan kaynağı yetmiyor, üniversitelerin bilim üretmesi gerekiyor. Bu bilimin de toplum yararına kullanılmasını sağlamamız gerekiyor. Ürettiğimiz bilimsel çalışmaların sonuçlarını uygulanabilir hale getirmemiz gerekiyor. Güzel bir ilişki sonunda Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ile ortak laboratuar kurmaya karar verdik. Bu çalışmamız Üniversite-Kamu işbirliğinin sağlandığı en güzel örneklerden birisi oldu çalışmamız. Tarımsal ürün bakımından İspanya ve Yunanistan'dan çok gerilerdeyiz. Arazi bakımından yeterli ama, alınan ürün açısından gerideyiz. Özellikle zeytin konusunda verim arttırmaya çok ihtiyacımız var" dedi.

Muğla Büyükşehir belediye Başkan Yardımcısı Cumhur Çoban Muğla'nın en önemli iki sektörünün inşaat ve tarım olduğunu belirtti. Çoban, "Biz Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Üniversite olarak tarım sektörünün önemini bilerek köylümüze, çiftçimize ve tarı ile uğraşan insanlarımıza tohum temini ve yetiştirilen ürünlerin alım garantisi gibi her türlü desteği veriyoruz" dedi.

Muğla Valisi Amir Çiçek ise kollektif çalışmanın önemini değindi. Vali Çiçek, "Muğla coğrafyasının yüzde 19'u toprak. İklim müsait, hava müsait ve su var. İnsan gücü var ve toprağımızda isteğimiz zaman en verimli ürünü verebilecek bir ortama sahip. Ama biz bunu sağlayamıyoruz. Ortak akılla, kollektif hareket ile daha çağdaş, daha verimli, maliyeti düşürebilen çiftçi kardeşlerimizin bu konuda üretim yapabilmesi için çok şeyler yapılması gerekir. Eksiklerimizi tespit edip, ona göre hareket etmemiz gerekir. Eksiklerimizi adım adım takip ediyoruz. Bunlardan birisi bu toprağı nasıl kullanıyoruz. Bunun için de Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuarı eksikliğimiz vardı ve o da artık çiftçimizin hizmetine sunuldu" dedi.

Konuşmaların ardından Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuarının açılışı Vali Amir Çiçek ve katılan protokol tarafından açılışı yapıldı. Açılışı yapılan laboratuarı gezen protokole Yrd. Doç. Dr. Nureddin Öner bilgi verdi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muğla Yeni Bir Laboratuara Kavuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement