Muğla'da Türk Macar Akademik ve Bilimsel İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Açıldı - Son Dakika
Yerel

Muğla'da Türk Macar Akademik ve Bilimsel İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Açıldı

Muğla\'da Türk Macar Akademik ve Bilimsel İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Açıldı

Muğla Valisi Güvençer: "Dünya, Avrupa ve içinden geçtiğimiz süreç barışa, barış için sarf edilen yüreklere ihtiyaç duyuyor.

11.03.2014 15:37

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde (MSKÜ) Türk Macar Akademik ve Bilimsel İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜMACAM) açıldı.

Açılışın ardından Macaristan Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, "Tarih Boyunca Macarlar ve Türkler" konulu konferans verdi. Konferansın açılışında konuşan Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, merkezin önemli çalışmalar yürüteceğine inandığını dile getirdi. Güvençer, "Dünya, Avrupa ve içinden geçtiğimiz süreç barışa, barış için sarf edilen yüreklere ihtiyaç duyuyor. Barış arayışı öncelikle dost ellerin birleşmesini bekliyor. Bugün mütevazı bir şekilde tohumunu attığımız TÜMACAM'da iki dost el, güzellikler üretmek adına bir araya gelecektir" dedi.

İki ülkenin sahip olduğu kültürel, siyasi, ekonomik dinamiklerle bir araya geldiklerinde çok önemli işler yapacaklarına işaret eden Güvençer, şöyle konuştu:

"Tohumu küçük olabilir. Her tohum küçüktür ama muhteşem yapılara dönüşecektir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bu değerli tohumu bugün kucaklayarak geleceğe yolcu edecektir. Bu tohum önce çiçeğe sonra meyveye duracaktır. Her iki toplum açısından da daha somut adımlar atmaya ihtiyaç vardır. Birbirimizi biliyoruz, birbirimizi tanıyoruz, birbirimize saygı duyuyoruz. Ortaklığımızın bugüne kadar olan kıymetini biliyoruz. Ortak projeler üretebildiğimizde her iki devlet içinde olumlu sonuçlar ortaya çıkacaktır. Açılışını yaptığımız TÜMACAM dünyada ismi sayılır akademik merkezlerden biri olacaktır."

Macaristan Ankara Büyükelçisi Janos Hovari ise diller arasında olduğu gibi toplumlar arasında da akrabalık olduğunu vurguladı. Macaristan ve Türkiye arasındaki tarihsel ilişkileri araştırmak için bir merkez kurulduğuna değinen Hovari, "Bu merkez bir ilktir ama umarım son olmayacaktır. Geçmişimiz ortak inşallah geleceğimiz de ortak olacaktır. Bizim konumuz, ortak tarihimiz, tarih boyunca Macarlar ve Türklerdir. Bu konuyu dört temel noktada ele alacağız. Bunlar, Türkler ve Macarların akrabalığı, Türkler ve Macarlar arasında tarihsel bağlantılar, Soğuk Savaş zamanında Macarlar ve Türkler arasında olanlar ve şimdiki durumumuzdur" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil de merkezin üniversitelerinde açılmasında duyduğu mutluluğu dile getirdi. TÜMACAM'ın Macaristan ile ilgili Türkiye'de açılan dokuzuncu araştırma merkezi olduğuna dikkati çeken Erdil, "Fakat Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak en iyisi olmak için çalışacağız. Biz birbirimize çok yakın toplumlarız" dedi.

Açılışa Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kurucu Rektörü Ethem Ruhi Fığlalı, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pervin Çapan, Türk Macar Akademik ve Bilimsel İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜMACAM) Müdürü Prof. Dr. Melek Çolak ve öğrenciler de katıldı. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Muğla'da Türk Macar Akademik ve Bilimsel İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement