Muğla 1. Tohum Takas Şenliği Yapılıyor - Son Dakika
Yerel

Muğla 1. Tohum Takas Şenliği Yapılıyor

Muğla 1. Tohum Takas Şenliği Yapılıyor

Muğla 1.Yerel Tohum Takas Şenliği, "Yerel Tohumlar Gelenek ve Geleceğimizdir" sloganıyla 30 Eylül Pazar günü Muğla il merkezinde yapılacak.

28.09.2012 23:39

Muğla 1. Yerel Tohum Takas Şenliği, "Yerel Tohumlar Gelenek ve Geleceğimizdir" sloganıyla 30 Eylül Pazar günü Muğla il merkezinde yapılacak.

Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi'nde 10.00-13.00 saatleri arasında gerçekleşecek tohum takas şenliği; Muğla Belediyesi, Muğla Kent Konseyi, Kadın Meclisi, Muğla il Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Köy-Koop Muğla Birliği, ZMO Muğla Şubesi, CKD Muğla şubesi, Muğla Çevre Geliştirme Derneği ve Akdeniz Yeşilleri Derneği tarafından düzenlendi.

Şenlik kapsamında "Yerel Tohumların Korunması" paneli yapılacak. 30 Eylül'deki şenlikle, "Yerel ve Atalık Tohumların Korunması, Paylaşılması ve Üretilmesi" amaçlanıyor. Şenlikte tohum takası için üretici standları, fotoğraf sergisi, el emeği standları ve özel tohum sergisi açılacak. Şenlikte ayrıca yöresel yemekler sergilenecek ve halkoyunları gösterisi düzenlenecek.

Ayrıca Prof. Dr. Tayfun Özkaya'nın kolaylaştırıcılığında bir panel gerçekleştirilecek. Panele Ziraat Mühendisi Prof. Gürol Ergin, Buğday Derneği Başkanı Güneşin Oya Aydemir, böcek bilimi uzmanı Dr. Füsun Tezcan ve Muğla Meyve Mirası Projesi'nden Damla Kaptan katılacak.

Yerel Tohum Takas şenlikleri birkaç yıldan beri Seferihisar, Torbalı başta olmak üzere İzmir'in bazı ilçelerinde düzenleniyor.

TOHUMCULUK KANUNU YEREL TOHUMLARIN SATIŞINI YASAKLADI

Yerel tohum; o bölgenin toprak yapısına, iklimine ve ekolojisine uyum sağlamış tohum demek. 2006 yılında kabul edilen Tohumculuk Kanunu ile yerel tohumların satışa sunulması yasaklanmış durumda. Bu yasayla üreticiler, uluslar arası büyük tohum tröstlerinin ürettiği hibrit tohumlara mahkum edildi. Hibrit tohumlardan üretilen ürünlerin besin değerleri ise yerel ürünlere göre düşük. Ayrıca bu ürünlerden genellikle tohum alınamıyor ya da alınan tohum işe yaramıyor. Bunun için üretici her yıl yeniden hibrit tohum almak zorunda. Bu tohumlarla yapılan üretim sonucunda verilen kimyasallar yüzünden topraklarımız cansızlaşıyor, verimliliği azalıyor ve çevre kirleniyor. Halbuki yerel tohumlar hiç kimyasal ilaç ve gübre kullanmadan ve daha az su ile (hatta) susuz yetiştirilebiliyor.

Ürün yetiştirilirken verilen kimyasallar bize her türlü besinden geçiyor ve başta kanser olmak üzere pek çok hastalığın tetikleyicisi oluyor. Ülkemiz tohumda dışa bağlı bir hale gelirken, hibrit tohumlar yüzünden binlerce yerli çeşit yok oluyor; çiftçiler fakirleşiyor, besinlerin kendine öz tadı ve kokusu kalmıyor.

Uzmanlar; "gıda güvenliğimizin sağlanması için, yerel tohumların çiftçi elinde yaşatılması, korunması ve çoğaltılmasına katkıda bulunmak için, üretici ve tüketicilerde yerel tohumlar konusunda duyarlılığı arttırmak için, sağlıklı nesiller için, yerel tohumlarımıza sahip çıkmak, yaşatmak ve çok uluslu tohum şirketlerinin boyunduruğundan kurtulmak zorundayız" diyor. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muğla 1. Tohum Takas Şenliği Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement