Şanlıurfa'da 2 Hastaya Kalp Pili Takıldı - Son Dakika
Yerel

Şanlıurfa'da 2 Hastaya Kalp Pili Takıldı

Şanlıurfa\'da 2 Hastaya Kalp Pili Takıldı

Hastanede ilk defa üç odacıklı kalp pili, Kardiyak resenkronizasyon tedavisi bir operasyonla 2 hastaya uygulandı.

02.06.2014 10:39  Güncelleme: 11:29

Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi'nde ilk defa üç odacıklı kalp pili (Bİ-VENTRİKÜLER-PACİNG-ICD) Kardiyak resenkronizasyon tedavisi bir operasyonla, 2 hastaya uygulandığı bildirildi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Uz. Dr. Mehmet Han Mercen, tarafından hastanede kalp yetmezliği nedeniyle anjiyo ünitesinde uzun süredir tedavi gören Bekir Uçar ve Ahmet Sakızcı'ya yapılan tetkik ve değerlendirmede üç odacıklı kalp pili (Bİ-VENTRİKÜLER-PACİNG-ICD) Kardiyak resenkronizasyon tedavisi uygulanmasına uygun olduğuna karar verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uz.Dr. Mercan sağlıklı bir kalbin erişkinlerde dakikada 60-100 arasında vurum yaptığını, kalp vurumunun bu değerlerin altında ve üstünde olmasının "kalp ritm bozukluğu" olarak adlandırıldığını belirtti.

Genellikle az vurum yapan kalbin normal hızda çalışmasını sağlamak için kullanılan kalp pilleri, adeta bir yaşam destek ünitesi görevini yerine getirdiğini aktaran Mercen, Şanlıurfa'da binlerce kalp ritm bozukluğu hastası olduğunu belrterek şunları kaydetti:

"Hastaların bir kısmı bu durumun farkında bile değil. Hemen hemen her insanda hayatının bir döneminde kalp ritm bozukluğu olabilir, bunların mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilip tedavi edilmesi gerekiyor. 'Kalp belli hızın altındaysa, özellikle bayılma, bayılacak gibi olma, baş dönmesi, sendeleme veya aşırı halsizlik gibi şikayetlere yol açıyorsa kalp pili takılır. ICD ise genellikle ani ölüm riski fazla olan hastalara (kalp krizi geçirmiş, önemli derecede doku kaybı olmuş veya (ölüm gerçekleşmiş ise) takılabilir. Yaş sınırı yok, yeni doğmuş bebeğe de, 90 yaşındaki kişiye de kalp pili ya da ICD takılabilir" uygulanan bu işlem hastaların hayat kalitelerini arttırarak daha konforlu bir yaşam sunmaktır."

Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. Abdülkadir Yetişgün ise  Şanlıurfalı vatandaşların il dışına gitmeden her türlü hastalıkta tedavilerinin hastanede yapılabilmesi için yoğun çaba içerisinde olduklarını belirtti. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Şanlıurfa'da 2 Hastaya Kalp Pili Takıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement