Malatya'da Dereye Akan Kirli Suya Bilirkişi Tespiti: "Gözle Görülür Şekilde Dereye Kirli Suyun Verildiğini Gördüm" - Son Dakika
Yerel

Malatya'da Dereye Akan Kirli Suya Bilirkişi Tespiti: "Gözle Görülür Şekilde Dereye Kirli Suyun Verildiğini Gördüm"

Malatya\'da Dereye Akan Kirli Suya Bilirkişi Tespiti: "Gözle Görülür Şekilde Dereye Kirli Suyun Verildiğini Gördüm"

Malatya 1. ve 2. Organize Sanayi bölgelerine ait atık suların Beylerderesi'nde çevre kirliliğine neden olduğu iddiasıyla açılan davada, mahkemenin atadığı 3 bilirkişi de kirliliğin organize sanayi bölgesinden kaynaklandığı yönünde rapor verdi. Bir bilirkişi raporunda, "Gözle görülür şekilde dereye kirli suyun verildiğini gördüm" tespiti yer alırken, diğer bir raporda ise "Boru hattından gelen sıvının Beylerderesi’ne döküldüğü ve bu boru hattının 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesine bağlı olduğu kanaatine varılmıştır" dendi.

02.11.2022 14:03  Güncelleme: 14:31

Malatya 1. ve 2. Organize Sanayi bölgelerine ait atık suların Beylerderesi'nde çevre kirliliğine neden olduğu iddiasıyla açılan davada, mahkemenin atadığı 3 bilirkişi de kirliliğin organize sanayi bölgesinden kaynaklandığı yönünde rapor verdi. Bir bilirkişi raporunda, "Gözle görülür şekilde dereye kirli suyun verildiğini gördüm" tespiti yer alırken, diğer bir raporda ise "Boru hattından gelen sıvının Beylerderesi'ne döküldüğü ve bu boru hattının 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesine bağlı olduğu kanaatine varılmıştır" dendi.

Malatya'da, zaman zaman Şahnahan ve bölgedeki diğer yerleşim yerleri sakinlerinin şikayet ve tepkisine neden olan Beylerderesi'nin Malatya 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin atık sularıyla kirletildiği iddiasıyla bir kez daha Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, bölgede tespit için bilirkişilere keşif yaptırdı. 3 bilirkişi tarafından ayrı ayrı hazırlanan raporlar mahkemeye sunuldu.

"BU HAT, 1 VE 2. OSB'YE AİT"

Bilirkişi İnşaat Mühendisi Ali Kocakaya'nın bölgede 5 Ağustos'ta yaptığı keşif üzerine hazırlayıp mahkemeye sunduğu 2 Ekim 2022 tarihli raporda, "Tahliye boru hattının yapının, hangi entegre yapıya bağlı olduğu cevabı tarafımdan talep edilmiştir. Yapı keşif esnasında incelenmiş olup, boru hattı olduğu görüldü. Yapının insan eli ile yapıldığı anlaşılmıştır. Yapı boru hattının, tahliye için dere yatağına yönlendirildiği gözlemsel olarak görülmüştür. Dosya içerisinde bulunan Fen bilirkişi Fuat Başverdi'nin raporu incelenmiştir. Belirtilen inceleme hususu, tanım ve yöntemler ışığında, Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Şahnahan mahallesi 183 ada 3 ve 19 nolu parsel sınırlarında tespit yapılmış olup konu yapı boru hattından gelen sıvının Beylerderesi'ne döküldüğü ve bu boru hattının 1. ve 2. Organize Sanayi bölgesine bağlı olduğu kanaatine varılmıştır" ifadeleri yer aldı.

"GÖZLE GÖRÜLÜR ŞEKİLDE DEREYE KİRLİ SUYUN VERİLDİĞİNİ GÖRDÜM"

Bilirkişi Çevre Mühendisi Nurcan Bozdağ tarafından hazırlanarak mahkemeye sunulan 5 Eylül 2022 tarihli raporda ise şu ifadeler yer aldı:

"Yaptığımız incelemede keşif mahallinde bulunan boru hattından pis suyun dereye verildiği gözlemlenmiştir. Konu boru hattı toprak altında gelmekte olup, boruların hangi mevkii, kurum veya yapıdan geldiği inşaat mühendisi tarafından tespit edilecektir. Tesisi gezdiğimiz zamanda yürüme mesafesinde olan bölgelere giderken; yaptığım gözlemde gözle görülür şekilde dereye kirli suyun verildiğini gördüm. Dereden kötü bir koku yayıldığını, derenin pis suyla kirletildiğini gördüm."

"DEREDEN AKAN SUYUN KİRLENMESİ VE AĞIR BİR KOKUNUN OLUŞTUĞU GÖZLEMLENMİŞTİR"

Fen Bilirkişisi Fuat Başverdi tarafından yapılan keşif sonrası hazırlanarak mahkemeye sunulan 31 Ağustos 2022 tarihli raporda ise şöyle dendi:

"05.08.2022 tarihinde mahkemenizin 2022/41 Değişik İş sayılı dosyasında yapılan keşifte Yeşilyurt İlçesi Şahnahan Mahallesi 183 ada 3 ve 19 nolu parsellerin sınırında bulunan tesiste yapılan incelemede Fen Bilirkişi olarak hazır bulundum. Mahkeme heyeti ile birlikte dava konusu yeri gezdim gördüm, yanımda getirdiğim kadastro paftasını zemine uyguladım. Dava konusu parseli keşif heyetine zeminde gösterdim. Dava konusu istenen tespit Şahnahan Mahallesi 183 ada 3 ve 19 nolu parsellerin sınırında bulunan mesire alanı tesisin bulunduğu alanda yapılmış olup tesisin önünden geçen Beylerderesi'ne 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesinin atıklarının dökülmesi sonucunda dereden akan suyun kirlenmesi ve ağır bir kokunun oluştuğu gözlemlenmiştir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Malatya'da Dereye Akan Kirli Suya Bilirkişi Tespiti: 'Gözle Görülür Şekilde Dereye Kirli Suyun Verildiğini Gördüm' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement