"Küresel Sorunlar ve Din" Konuşuldu - Son Dakika
Yerel

"Küresel Sorunlar ve Din" Konuşuldu

"Küresel Sorunlar ve Din" Konuşuldu

İnönü Üniversitesi'nde "Küresel Sorunlar ve Din" konulu konferans düzenlendi.

17.01.2012 19:07

İnönü Üniversitesi'nde "Küresel Sorunlar ve Din" konulu konferans düzenlendi.

Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz'ün sunduğu konferansı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler izledi.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Şinasi Gündüz, "İçinde yaşadığımız dünyada çok farklı bir takım sorunlarla insanlık olarak baş etmeye çalışıyoruz. Bunlardan özellikle yakın çevremizde cereyan eden siyasal ve sosyal hadiseler ve bunların ürettiği kaos durumu, çatışma, işgaller, savaşlar bir takım toplumsal hareketler ve bunların yol açtığı çeşitli sorunlar ve fırsat eşitsizliğine dayalı problemler, ahlaki sorunlar, inanç zaafları, ırkçılık gibi hepimizi meşgul eden meseleler olarak dikkati çekmektedir.

Dünyada vuku bulan bu sorunlar lokal gibi görünse de etkisini küresel anlamda hepimizi içerisine alacak şekilde bağladığını biliyoruz. Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan ekonomik krizin ülkemizde de nasıl cereyan ettiğini yakinen görmekteyiz. Kuşkusuz bunun en önemli nedeni küreselleşen bir dünya haline gelmesi ve bir sosyoloğun ifadesiyle, adeta küçük bir köyü andırmasıdır. Başka bir sosyolog da küreselleşmeyi 'dünyanın her anlamda daralması' olarak tanımlamaktadır" dedi.

"Bizim kendimize özgü bir arada yaşayabilme tecrübemiz üç temel değere dayanmaktadır" diye devam eden Prof. Dr. Gündüz, "Bunlardan bir tanesi farkındalık bilincidir. Bu dünyada sadece bizler yaşamıyoruz. Çok farklı inanç ve kültürlere sahip insanlar ve toplumlar bulunmaktadır. Bunların farkında olarak yaşamalıyız. İkincisi, farklı görülen bu unsurlara yönelik bir anlama ve tanımanın esas olduğunu görmemiz gerekmektedir. İslam tecrübesinin öngördüğü anlama ve tanıma çabası, oryantalist tanımlamadan

farklıdır. Üçüncü olarak da ortak aklın üretimine yönelik medeniyet inşasıdır. Farklılıkların medeniyet inşasında temel bir zenginlik olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Biz bunlara dayalı bir söylem geliştirdiğimiz zaman bu çerçevede modern dünyaya, sadece Müslümanlara değil, tüm insanlığa sunacağımız çok şeyimiz olur" ifadelerini kullandı. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Küresel Sorunlar ve Din' Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement