"Kralların Ressamı"Nın Eserleri, Doğduğu Evde Sergilenecek - Son Dakika
Yerel

"Kralların Ressamı"Nın Eserleri, Doğduğu Evde Sergilenecek

"Kralların Ressamı"Nın Eserleri, Doğduğu Evde Sergilenecek

Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde, "Kralların ressamı" olarak tanınan merhum Rahmi Pehlivanlı'nın doğup büyüdüğü ev restore ediliyor Çalışmaların tamamlanmasının ardından müzeye dönüştürülecek evde, ünlü ressamın eserleri ile kişisel eşyaları ve ödülleri sergilenecek

21.07.2013 12:19

FATİH GÖKMEN - Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde, "Kralların ressamı" olarak tanınan merhum Rahmi Pehlivanlı'nın doğup büyüdüğü evin restorasyon çalışmaları sürüyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından ev, ünlü ressamın eserleri ile kişisel eşyaları ve ödüllerinin sergileneceği müzeye dönüştürülecek.

Keskin Kaymakamı Niyazi Ulugölge, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki tarihi mekanları turizme kazandırma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Merhum ressam Rahmi Pehlivanlı'nın evinin de kamulaştırılarak restorasyon çalışmalarına başlandığını ifade eden Ulugölge, "Turizm birdenbire, akşam yatıp sabah kalktığımızda getirisini göreceğimiz bir sektör değil. Uzun vadede, uzun soluklu, sabır, özveri ve çalışma gerektiren bir sektör. İlçemizdeki tarihi mekanların restore edilmesiyle bir yandan eserlerin tahrip edilmeden gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, diğer yandan da ilçenin tanınması ve kalkınmasına katkı sağlamak amacındayız" diye konuştu.

Rahmi Pehlivanlı Sanat Kulübü Başkanı Nazmi Çaykara ise Pehlivanlı'nın ödüllü eserlerinin bir bölümünün Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye'deki 17 farklı müzede sergilendiğini belirtti.

Pehlivanlı'nın ışığında Kırıkkale'yi tanıtmak istediklerini ifade eden Çaykara, şunları söyledi:

"Pehlivanlı'nın Türkiye'de bulunan eserlerinin birçoğu Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) sergileniyor. Bazı eserlerini ise Bahşılı ilçesindeki Celal Bayar Parkı'nda bulunan Rahmi Pehlivanlı Sanat Konağı'nda sergiliyoruz. Konak haftanın her günü ziyarete açık. Sanatseverler burada eserleri inceleyebiliyor. Özellikle yurt dışından akrabalarını ziyaret için Kırıkkale'ye gelen vatandaşlar, sanat konağına yoğun ilgi gösteriyor. Gurbetçilerimiz, Rahmi Pehlivanlı isminin diğer ülkelerde halen yaşadığını söylüyor. Bu, bizim için gurur kaynağı."

Evi müzeye dönüştürülecek

Çaykara, Pehlivanlı'ya geçmişte birçok takdirname ve nişan verildiğini belirterek, "Pehlivanlı, birçok kral ve kraliçenin portresini çizmiş birisi. Zaman zaman Kıbrıs, Lübnan, Irak ve Libya'ya giderek sergiler açmış ve portreler yapmıştır. En ünlü tablolarından biri olan Zina, 1967 yılında Vatikan tarafından çok beğenilmiş ve dönemin papası IV. Paul tarafından madalyayla ödüllendirilmiştir. Bu tablo, Vatikan tarafından Roma'daki Dal Vaticano Floransa Müzesi'ne alınmıştır. 65 yıllık hayatında 5'i Türkiye'de olmak üzere 60'dan fazla kişisel sergi açmıştır. Bu sergilerin büyük bölümünün açılışı devlet başkanları ve ileri gelen devlet adamları tarafından yapılmış. Yaşadığı dönemlerde birçok ülkede Türkiye'nin elçisi gibi görev yapmış birisi" diye konuştu.

Pehlivanlı'nın Keskin'deki evinin eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatıyla kamulaştırıldığını anımsatan Çaykara, "Evin restorasyonunu İl Özel İdaresi yapıyor. Gelecek ay tamamlanması planlanan çalışmaların ardından burası müzeye dönüştürülecek. ODTÜ'den getirilecek eserleri ile kişisel eşyaları ve aldığı ödüller burada sergilenecek" ifadesini kullandı. - Kırıkkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Kralların Ressamı'Nın Eserleri, Doğduğu Evde Sergilenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement