Konya'da Ayakkabı Tasarımı ve Eğitimi Paneli - Son Dakika
Yerel

Konya'da Ayakkabı Tasarımı ve Eğitimi Paneli

Konya\'da Ayakkabı Tasarımı ve Eğitimi Paneli

Konya'da 9-11 Ekim tarihleri arasında birincisi düzenlenen "Ulusal Sanat ve Tasarımı Sempozyumu" kapsamında "Türkiye'de Ayakkabı Tasarımı ve Eğitimi" paneli gerçekleştirildi.

10.10.2013 14:42

Konya'da 9-11 Ekim tarihleri arasında birincisi düzenlenen "Ulusal Sanat ve Tasarımı Sempozyumu" kapsamında " Türkiye'de Ayakkabı Tasarımı ve Eğitimi" paneli gerçekleştirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi (SÜ), Konya Ayakkabıcılar Odası ve Konya Ayakkabıcılar Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 1'inci Ulusal Sanat ve Tasarımı Sempozyumu sürüyor. Bu kapsamda Aykent Ayakkabıcılar Sitesinde bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi Ayakkabıcılık Mesleki Eğitim Merkezi'nde "Türkiye'de Ayakkabı Tasarımı ve Eğitimi" konulu panel yapıldı. Panele, SÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Boran, Konya Sanayi Odası (KSO) ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükçü, SÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Dr. Mesut Uyaner, Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, Konya Ayakkabıcılar ve Anadolu Ayakkabıcılar Derneği adına Mustafa Lamcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"TASARIM OLMADAN ÜRETİME GEÇEMEYİZ"

Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, yaptığı açılış konuşmasında, İstanbul'dan sonra Konya'nın ilk kez lise düzeyinde ayakkabıcılık eğitiminin başlaması ve Selçuk Üniversitesi'nde bölümün açılmasıyla ayakkabıcılık sektörünün 7-8 yılda ciddi bir ivme kazandığını ifade etti. Selçuk Üniversitesi'nde 4 yıllık lisans eğitiminin başlamasının ardından 2014 yılında buraya öğrenci alacaklarını aktaran Uzman, "Öğrenci alarak gerek sektörde gerek eğitim camiasında ciddi noktalara geleceklerini ümit ediyorum. Ayakkabıcılık ülkemizin coğrafi konumu gereği gerek Avrupa, gerekse Orta Doğu ülkelerine merkezi olması hasebiyle Türkiye ve Konya ciddi bir merkez. Orta Doğuya son yıllarda ciddi anlamda ihracatlar gerçekleştiriliyor" dedi.

Konya Ayakkabıcılar ve Anadolu Ayakkabıcılar Derneği adına konuşan Mustafa Lamcı ise, düne kadar ayakkabının bir ihtiyaç malzemesi olduğunu vurgulayarak, "Bugün ise bir moda kültür ve kariyer ürünü olmaya başladı. Ayakkabıcılık sektörünü geliştirme çabasındayız. Yıllardır ayakkabı sektörünü küçük atölyeden büyük sanayiciye nasıl geliştiririz, moda kültürünü nasıl yaratırız bunun çabası içerisindeyiz. Dün 300-500 liralık aletle yapılan ayakkabı, bugün 10 milyon liralık tek bir robot makineyle yapıldığı imalat sektörü noktasına geldik. Ama ne yaparsanız yapın, tasarım olmadan üretime geçemeyiz" şeklinde konuştu.

SÜ Teknik Bilimler MYO Müdürü Dr. Mesut Uyaner de, "Bizler burada sizin için geleceği tasarlarken eksik kalan binanın elemanlarını tamamlamak yıkılan yerini onarmak daha yeni şartlar oluşturmak için buradayız. Bu nedenle panelin sizler için mesleğimiz ve Konya için hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

"TASARIMA YATIRIM YAPMAMIZ GEREKİYOR"

KSO Başkanı Memiş Kütükçü, dünyada rekabetin hızlı geliştiğini ve değiştiğine dikkat çekerek, "Rekabete ayak uyduramazsak, kendimizi geliştiremezsek dünyada söz sahibi olmamız da, hayatımızı sürdürmemiz de mümkün değil. Ancak bu yarış dünyada artık bir bilgiyle yapılıyor. Bilgiye dayalı olarak yapılıyor. Dolayısıyla biz de bilgiye dayalı üretimi artık mutlaka başarmamız gerekiyor" dedi.

Dünya'da artık katma değer üreten sektörlerin yarışabildiğini ifade eden Kütükçü, "Biz de bu sektördeki katma değer oranımızı mutlaka artırmamız gerekiyor. Katma değer oranımızı artırmamız için mutlaka tasarım aşamasında çok ciddi bilimsel çalışmalara ihtiyacımız var. Tasarıma yatırım yapmamız gerekiyor. Tasarım kabiliyetimizi geliştirmemiz gerekiyor. Geliştirdiğimiz bu tasarım kabiliyetimizi de uygulamamız ve ekonomikleştirmemiz gerekiyor. Ayakkabıcılık sektöründe hatta ayakkabıcılık sektörünün mütemmimi olan çanta cüzdan kemer sektöründe bizim de tasarım aşamasından başlayarak dünyayı takip eden, dünyadaki moda akımlarını takip eden ve bu endüstrinin hiçbir aşamasında arkasında ve gerisinde kalmayan, hatta ona yön veren bir aktör haline gelmemiz gerekir. Bizim sektörümüzü mutlaka markalarımızla yukarıya taşımamız gerekiyor. Ne ürettiğiniz, nasıl bir ürün ürettiğiniz çok önemli ancak hangi markayla ürettiğiniz de artık ondan daha önemli hala geldi" ifadelerini kullandı.

SÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Boran, hedeflerinin 2014 yılında ayakkabıcılık bölümünü açmak olduğunu söyleyerek, "Yani amacımız lisans düzeyinde öğrenci almak. Bu kapsamda çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnşallah üç kişilik akademik kadromuzu tamamladıktan sonra bunu da açacağız" dedi. Artık AR-GE'ye önem verme zamanının da geldiğini aktaran Prof. Dr. Boran, "Yani insana yatırım yapma zamanı geldi. İnsana yatırım yapacağız. Ama artık modanın yani tasarımın olmadığı hiçbir sektör gelecekte olmayacak. Artık markalara üretim yapan bir firma değil, kendi markasını üreten bir dünya çapında marka olan pastadan payını kendisi alan bir Konya olmalı, bunun alt yapısı hazır" dedi.

Konuşmaların ardından panele katılan konuşmacılar Dr. Perihan Tunç, Dr. Cengiz Kastan, Ayakkabı Tasarımcıları İpek Yılmaz ve Neslihan Çelik, Türkiye'de Ayakkabı Tasarımı ve Eğitimi konusunda birer sunum gerçekleştirdi.

Panele, SÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Boran, Konya Sanayi Odası (KSO) ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükçü, SÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Dr. Mesut Uyaner, Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, Konya Ayakkabıcılar ve Anadolu Ayakkabıcılar Derneği adına Mustafa Lamcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konya'da Ayakkabı Tasarımı ve Eğitimi Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement