Konak, "Kadına Şiddete Hayır" Dedi - Son Dakika
Yerel

Konak, "Kadına Şiddete Hayır" Dedi

Konak, "Kadına Şiddete Hayır" Dedi

Konak'tan 'Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde anlamlı mesajlar verildi.
Konak Belediyesi ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu'nun düzenlediği 3.Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sempozyumu Dr.

26.11.2013 12:16

Konak'tan 'Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde anlamlı mesajlar verildi.

Konak Belediyesi ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu'nun düzenlediği 3.Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sempozyumu Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği'nin de destek verdiği sempozyum, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin birçok ilinden kadınları, akademisyenleri, çeşitli meslek gruplarından iş kadınlarını ve kadın dernekleri temsilcilerini bir araya getirdi.

'Kadına Şiddete Hayır' konusunu işleyen sempozyum açılışına Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mine Kavala, Kadın Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Canan Güllü, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Emel Denizaslanı, Kadın Dernekleri Federasyonu Ege Bölge Temsilcisi Engin Demir, 3 Kadın 3 Kader filmi yönetmeni Ahmet Faik Akıncı ve oyuncuları katıldı.

Kadın Hakları Koruma Derneği'nin ilk erkek üyesi olan ve her zaman kadınlara en büyük desteği veren Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, gündemdeki konuları değerlendirdiği konuşmasında yaşanan şiddete ve gündeme gelen tartışmalara anlam veremediğini söyledi. Kimi zaman yaşananları kamera şakasına benzettiğini dile getiren Başkan Tartan şöyle konuştu:

"Gündemdeki konuları incelediğim zaman kendimi 'Acaba bunlar kamera şakası mı?' demekten alamıyorum. Öyle bir gündem var ki, her anlamda bir ötekileştirme, bunun baskı ve şiddetle yansıması, kızlı erkekli tartışmaları… Peki ne yapalım, kadınları bir yere mi kapatalım? İşte böyle bir yaklaşımın nasıl, neden, nereden, ne mantıkla gündeme getirildiğine şaşırıyorum. Ancak bizler, kadına şiddete 'Hayır' dediğimiz için ayakta duruyoruz. Eğer bu duruş kesilirse çok daha vahim bir durumda olacağımızı, olumsuz tabloların yaşanacağını görüyorum. İşte bu yüzden kadının ayakta durabilmesi için gösterilen çabalara katkı vermemiz gerekiyor. Türkiye'de bir değişimi, dönüşümü tepeden tırnağa yaratmalıyız. Beylik lafları bırakıp taşın altına elini koymak gerekiyor. Sese ses, nefese nefes, sevgiye sevgi olduğumuz sürece ayakta kalacağız."

Kadın derneklerinin önder isimleri Mine Kavala, Canan Güllü, Emel Denizaslanı ve Engin Demir sempozyum açılışında artık kadınların harekete geçme zamanının geldiği konusunda görüş birliğine vardı. 'Kadına şiddete hayır' diyebilmek için evlere kapanmak değil sokaklarda olmak, seslerini duyurmak zorunda olduklarını belirten öncü kadınlar, kadın sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin işbirliği içinde olması gerektiğini vurguladılar.

3.Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sempozyumu, açılış konuşmalarının ardından Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Ege Bölge Temsilcisi Engin Demir'in moderatörlüğünde gerçekleşen panelle devam etti. 'Kadına Şiddete Hayır' konulu panelde Avukat Vildan Yirmibeşoğlu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Füsun Döşkaya, yaşanan olayların hukuki ve insani boyutunu inceledi. Konak Belediyesi Eşrefpaşa Semt Merkezi kursiyerlerinin sahneye koyduğu skeç ise izleyenlerin dikkatini bir kez daha kadına şiddet olaylarına çekti.

Sempozyumun en can alıcı noktası ise Ahmet Faik Akıncı yönetmenliğinde geçtiğimiz eylül ayında vizyona giren '3 Kadın 3 Kader' filmi oldu. Kadınların gördüğü fiziksel ve ruhsal şiddeti, cinsel tacizleri ve istismar gerçeğini Zeynep adında üç farklı karakter üzerinden anlatan filmin gösterimi Konak Belediyesi tarafından ücretsiz yapıldı. Filmin oyuncularıyla birlikte sempozyumda yerini alan yönetmen Ahmet Faik Akıncı, bir süre İzmir'de kalacağını belirterek "Tatil yapmıyorum, kızlı erkekli sinema filmi çekiyorum. Gelin şöyle inadına kızlı erkekli bir film çekelim İzmir'de" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konak, 'Kadına Şiddete Hayır' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement