Kira Geliri Beyannamesi Bir Tık Yakınınızda - Son Dakika
Yerel

Kira Geliri Beyannamesi Bir Tık Yakınınızda

Kira Geliri Beyannamesi Bir Tık Yakınınızda

Mükelleflerin kira beyannameleri konusunda artık sayfa sayfa beyanname doldurma çilesi son buldu.

14.03.2012 15:25

Mükelleflerin kira beyannameleri konusunda artık sayfa sayfa beyanname doldurma çilesi son buldu.

Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı, http://www.gib.gov.tr sayfasında yer alan

'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' linki ile mükelleflerin çilesine son verdi. Mükellefler, linki tıklayıp, nüfus cüzdanı bilgilerini girerek, gerekli işlemleri bir tıkla yapabilecek. İnegöl Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş, yaptığı açıklamada, mükelleflerin 1 Ocak 2011-31 Aralık 2011 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1-25 Mart 2012 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerektiğini bildirdi.

Müdür Ertaş, "Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi, kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir. Sistemden sadece kira geliri olanlar faydalanabilirler. Kira geliri dışında ticari, zirai veya serbest meslek kazancı ile menkul sermaye iradı gibi gelir unsurlarından kazanç ve irat eden mükellefler, bu sistemden beyanname veremezler. Sistem sadece 2011 ve takip eden yılların elde edilen kira geliri beyannameleri için hazırlanmıştır. Sisteme, internet vergi dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir) veya kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabilir" dedi.

Kira bedelinin nakden tahsil edilmesinin, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesini ifade ettiğini kaydeden Ertaş, "Alınan çek bedelleri de nakden tahsilat sayılır. Mükellefler tarafından o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edildiği yılın hasılatı sayılır. Mesela 2008, 2009 ve 2010

yılları kira gelirleri topluca 2011 yılında tahsil edilirse, 2011 yılının geliri olarak dikkate alınacaktır. Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir. Örneğin, 2011, 2012 ve 2013 yılları kira gelirleri topluca 2011 yılında tahsil edilirse, her yıla ait kira bedeli ilgili yılda beyan edilecektir" diye konuştu.

KİRAYA İLİŞKİN TAHSİLAT VE ÖDEMELERİN BELGELENDİRİLMESİ

Kira geliri elde edenler ile kiracıların meskenlerde her konut için 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edilmesi halinde, işyerlerinde ise miktar sınırlaması olmaksızın kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmesinin mecburi olduğuna işaret eden Ertaş, "Söz konusu mecburiyete uymayanlara kesilecek ceza, Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesinin o yıl için belirlenen özel usulsüzlük cezası miktarından az olmamak üzere, her bir işlem için bu işleme konu tutarın yüzde 5'idir" şeklinde konuştu.

KİRA GELİRLERİNE İSTİSNA UYGULAMASI

Mesken kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2011 yılı için istisna tutarı 2 bin 800 TL) altında kira geliri elde etmesi halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına, beyanname vermesine gerek olmadığını söyleyen Ertaş, "Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, bu meskenden elde edilen kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, her bir ortak için (2011 yılı için) 2 bin 800TL'lik istisna ayrı ayrı uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.

Ertaş, konutlardan elde edilen kira gelirlerinin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, 2011 yılı için 2 bin 800 TL'lik istisnadan mükelleflerin yararlanamayacağını da sözlerine ekledi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kira Geliri Beyannamesi Bir Tık Yakınınızda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement