Kendi Paranızla Sağlığınızdan Olmayın - Son Dakika
Yerel

Kendi Paranızla Sağlığınızdan Olmayın

Kendi Paranızla Sağlığınızdan Olmayın

İnternetten veya televizyonlardan satılan sağlık ürünleri tehlike saçmaya, zehir olmaya devam ediyor. Eczacı Cevdet Kara, konuyla ilgili çok önemli ve uyarıcı bilgiler paylaştı.

13.04.2016 17:06

Kontrolün zor ve cezai yaptırımların yetersiz olmasından dolayı büyük bir boşluktan yararlanan para tüccarları halkın sağlığını tehlikeye atarak çoğu zaman ne olduğu belirsiz ürünleri mucize ürün veya ilaç gibi göstererek hem vatandaşın cebindeki üç kuruşa göz dikmekte hem de sağlığını çok ciddi bir şekilde riske atıyor.

Konuyla ilgili 23 yıllık tecrübesi ve deneyimiyle aynı zamanda Diyarbakır Eczacılar Odası'nda çeşitli ünite ve kademelerde yıllarca idarecilik yapan Eczacı Cevdet Kara ile görüştük. Sohbet ortamında gerçekleştirdiğimiz röportajda Kara konuyla ilgili çok önemli ve uyarıcı bilgiler paylaştı.

Gıda Takviyesi' hilesi

Gıda takviyesi' hilesiyle ne olduğu belirsiz ürünlerin vatandaşa fahiş fiyatlara satıldığını anlatan Kara, "Son zamanlarda internetten veya televizyonlardan hatta kurulan çağrı merkezlerinden veya bizatihi vatandaşların aranması veya kampanya şeklinde mesajlar yollanarak ilaç gibi lanse edilip 'Gıda takviyesi' hilesi ile ne olduğu belirsiz, merdiven altı ürünlerin çok fahiş bir fiyatla vatandaşa kandırılarak satıldığına şahit oluyoruz" dedi.

Sineyi çekmek durumunda kalıyorlar

Bu ürünlerin şifadan çok halk sağlığını çok ciddi şekilde tehdit ettiğini bizatihi kullananlar ifade ettiğini anlatan Eczacı Cevdet Kara, "Ancak hem mesafe, hem geri dönüşlerde muhatap bulunmadığı için yaşadıkları durumu sineye çekmek durumunda kalıyorlar. Oysaki hepimiz biliyoruz ki; sağlık ilaç konusunda uzman olan doktor, eczacı ve bu alanda eğitim almış diğer sağlık personelleridir. Bu yüzden halkımıza bir kez daha ifade etmek isterim ki; internetten, televizyondan veya eczane dışındaki sağlıksız ve güvensiz ortamlarda asla ve asla sağlığınız için ürün satın almayın" diye konuştu.

Cevdet Kara, "Bir yakınım kullandı" veya 'Tavsiye etti' gibi telkinlerle asla sağlık ürünlerinin kullanılmaması gerektiğini de dile getirdi.

"Sağlık hizmeti değil, pazarlama ve ticaret"

İnternetten veya televizyonlarda yapılanın bir sağlık hizmeti değil, bir pazarlama ve bir ticaret olduğunu anlatan Eczacı Cevdet Kara, 'Mucize ürünler' veya 'Her derde deva ürünler' gibi lanse edilen ürünlerle hem vatandaşın kandırıldığını hem de cebindeki paranın haksız bir şekilde alındığını ifade etti. Kara, konuyla ilgili Sağlık ve Tarım Bakanlığının caydırıcı önlem alması gerektiğini kaydederken, sağlık sorunu nedeniyle ilaç alması gereken vatandaşların mutlaka doktora, uzmana, işin ehline danışması gerektiğini de belirterek şu önemli bilgileri paylaştı:

"Unutulmamalıdır ki; internetten veya televizyonlarda yapılan bir sağlık hizmeti değil, bir pazarlama ve bir ticarettir. Konu pazarlama olunca tek hedef bu ürünü vatandaşa nasıl satarım sorusunun cevapları aranmakta ve bu ürünler 'Mucize ürünler' veya 'Her derde deva ürünler' gibi lanse edilip hem vatandaş kandırmakta hem de cebindeki para haksız bir şekilde alınmaktadır.

"Sağlık ve Tarım Bakanlığının Caydırıcı Önlem Alması Gerekiyor"

Bu yüzden söylenecek çok şey var ama vatandaşlarımızın şunları çok iyi bilmesi ve bu konuda çok dikkatli olmalı gerekiyor. İnternet veya televizyonlardan asla sağlığınız ile ilgili ürün almayın mutlaka eczacı veya doktora danışın veya hastaneye gidin. Piyasada çok daha ucuz, sağlıklı ve güvenli olan ürünlerin aksine bunların çoğu zaman patentli ismi kullanılarak taklit, sağlıksız, güvensiz ve çok pahalıya satıldığı mutlaka bilinmelidir. Bu ürünleri pazarlayanların hiç birinin sağlıkçı veya uzman değil. Kendilerine uzman gibi gösterseler de uzman olmadıkları sağlık bakanlığımızın yaptığı denetimlerde ortaya çıkmaktadır. Gözleri para hırsı bürümüş bazı tıp doktorları halkın sağlığını tehlikeye atarak bu işi yapıyorlarsa da bakanlığın kestiği cezalar milyon TL'leri geçmektedir. Ancak bu konuda hala cezai müeyyideler yetersiz olduğundan bunların elini kolunu sallaya sallaya pazarlamaya devam ettikleri unutulmamalıdır. Sağlık ve Tarım Bakanlıklarının mutlaka bu konuda caydırıcı önlemler alması ve yaptırım uygulaması çok önemlidir.

Doktora, uzmana, işin ehline danışın

Eğer mutlaka sağlıkları için ilaç dışında bitkisel veya benzeri bir ürünü alacaklarsa da mutlaka eczacı ve doktora başvurarak onların bilgisi dahilinde alınmalıdır. Yazdıkları sorunlarla ilgili mutlaka tüketici derneklerine ve sağlık bakanlığının ilgili birimlerine şikayette bulunmalıdırlar. Bununla ilgili önerim: Fizyo terapi konusunda yıllarca eğitim almış eczacıların bu konuda tek söz sahibi olması ve bu ürünlerin sadece eczanelerde satılması ve internet veya televizyonlarda satış yapan bu üçkağıtçı ve sahtekarlardan daha fazla halk sağlığını tehdit edip vatandaşı soymaması için aynen bilişim suçları gibi sadece internet veya televizyonlarda bu sağlıksız ürünlerin takibini yaparak eczacıların istihdam edilip bu umut tüccarları ile mücadele edilmelidir. Böylesine hassas bir konuyu gündeme taşıdığınız için bir kez daha teşekkür ederim"

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Kendi Paranızla Sağlığınızdan Olmayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement