Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı - Son Dakika
Yerel

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı

Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Sorumlu Tabibi Dr. Orhan Demirel, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

26.11.2013 14:13  Güncelleme: 17:08

Demirel yaptığı açıklamada, son günlerde mevsim normallerinin üzerinde giden hava sıcaklıklarının, ani düşmesi nedeniyle vatandaşlardan baca gazı zehirlenmelerine karşı çok dikkatli olmalarını istedi.

Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal sonucu kış mevsiminde ve özellikle alçak basınçlı havalarda yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin basit ve küçük tedbirlerle önlenebileceğini belirten Demirel şunları kaydetti:

"Isının düşmesi özellikle soba kullanımını artırmakta, buna bağlı zehirlenmelerde de artış yaşanmakta. Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda, güneybatıdan esen lodos nedeniyle tehlikeli boyutlara ulaşmakta. Bunun sonucu olarak da her yıl onlarca kişi zehirlenerek hayatını yitirmekte. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken aynı odada uyumamalıyız. Yatmadan önce sobayı mutlaka söndürmeliyiz."

Demirel, sobalı evde oturan vatandaşlarda yorgunluk, baş ağrısı baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik hissi, uyku hali, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi belirtiler görülmesi durumunda,  vakit kaybetmeden 112 Acil Yardım Servisi'nden yardım talep edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. - Yozgat

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement