Karapınar'da Çiftçilere "Pamuj Çizgili Yaprak Kurdu" Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Karapınar'da Çiftçilere "Pamuj Çizgili Yaprak Kurdu" Uyarısı

Karapınar\'da Çiftçilere "Pamuj Çizgili Yaprak Kurdu" Uyarısı

Konya Karapınar'da bazı ürünlerde "pamuk çizgili yaprak kurdu" görülmesi üzerine çiftçiler, bu zararlı böcek ile mücadele konusunda uyarıldı.

22.05.2014 10:38  Güncelleme: 10:39

Karapınar'da bazı ürünlerde "pamuk çizgili yaprak kurdu" görülmesi üzerine çiftçiler, bu zararlı böcek ile mücadele konusunda uyarıldı.

Karapınar Ziraat Şefliği binasında "Pamuk Çizgili Yaprak Kurdu" ile ilgili basın toplantısı düzenleyen şeker pancarı hastalıkları uzmanı Şeref Gürkan, Karapınar'da 150 bin dekar ekili şeker pancarında "pamuk çizgili yaprak kurdu" hastalığının görüldüğünü belirtti.

Bu böceğin sadece şeker pancarında değil kültür bitkilerinde, mısır, fasulye, sebzelerde, yonca ve ayçiçeğinde de görülebildiğini ifade eden Gürkan, "Çiftçilerimiz bu böcek ile mücadelede teknik bilgileri yüksek elemanlar ile çalışmalıdırlar" dedi.

Gürkan, böceğin yabancı otlar ile de hayatını devam ettirebildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Böcek, bitkilerin yapraklarını  damarları kalacak şekilde yer. Aslı kelebektir. Dişi kelebek döllendikten sonra yaprak olup yumurtalarını döl halinde bırakır. Yumurtalar açıldıktan sonra ortaya çıkan larvalar üçüncü döneme kadar yapraklarda toplu şekilde beslenirler. Daha ileriki dönemlerde ise yaprağın tamamını yiyip bitirebilen zararlı bitkinin gelişme yoğunluğuna bağlı olarak verim kaybına sebebiyet verebilmektedir. Bu zararlı ülkemizde hemen her yerde görülmektedir. Dördüncü dönemden sonra daha da yaygınlaşıp yayılır ve toprağa girerler. Bu zararlı ile topyekün mücadele yapılmalıdır. Eğer başarılı olunmazsa 0 zarar verebilir. Herkes tarlasına gerekli mücadelesini vermelidir. Kimyasal mücadelede çiftçiler bilinçli olmalıdırlar. İlaçların hazırlanmasında uygulanacak yönetmeler için Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bölge Pancar Ziraat Şefliği teknikerleri ile irtibata geçip destek alınmalıdır. İlacın homojen şekilde hazırlanması ve dekara 30-40 litre su ile katılarak hem bitkinin hem de toprağın ıslatılmasına özen gösterilmelidir. 10 günlük periyotlar halinde ilaçlama 3-4 kez tekrarlanmalı ve ilaçlama günün sıcak saatleri dışında ilaçlama gerçekleştirilmelidir."

Toplantıya Ereğli Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü yüksek ziraat mühendisi  Mehmet Ali Keskin, Karaman Pancar Bölge Şefi Şahin Şahin, Karapınar Pancar Bölge Teknikeri Kadir Aydın da katıldı. 

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karapınar'da Çiftçilere 'Pamuj Çizgili Yaprak Kurdu' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement