Kadirlili Çiftçi: Fıstık Altından Kıymetli. Amele Tutup Tek Tek Toplatıyoruz - Son Dakika
Yerel

Kadirlili Çiftçi: Fıstık Altından Kıymetli. Amele Tutup Tek Tek Toplatıyoruz

Osmaniye’de yer fıstık hasadı yapan çiftçi Ömer Çınar, bu yıl ilk defa tarlasını vatandaşlara açmadı ve sökülen fıstıklardan tarlaya dökülenleri kendi tuttuğu yevmiyecilere toplattı. Çınar, "Geçen sene bundan iyiydi. Geçen sene mazot ucuzdu, gübre ucuzdu, biraz kurtarıyordu ama bu sene kurtarmıyor. Mazot 30 lira olursa nasıl kurtarsın? Yani makineye toplatacak halimiz yok, mecbur amele tutup tek tek toplatıyoruz. Şu an altından kıymetli" dedi.

31.10.2022 11:57  Güncelleme: 12:11

BURHAN DEMİRCİOĞLU

Osmaniye'de yer fıstık hasadı yapan çiftçi Ömer Çınar, bu yıl ilk defa tarlasını vatandaşlara açmadı ve sökülen fıstıklardan tarlaya dökülenleri kendi tuttuğu yevmiyecilere toplattı. Çınar, "Geçen sene bundan iyiydi. Geçen sene mazot ucuzdu, gübre ucuzdu, biraz kurtarıyordu ama bu sene kurtarmıyor. Mazot 30 lira olursa nasıl kurtarsın? Yani makineye toplatacak halimiz yok, mecbur amele tutup tek tek toplatıyoruz. Şu an altından kıymetli" dedi.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Azaplı köyünde yer fıstık tarlasında hasat yapan çiftçi Ömer Çınar, bu yıl ilk defa tarlaya dökülen fıstıkları vatandaşların toplamasına izin vermedi. Çınar, makineyle yapılan hasadın ardından, tarlaya dökülen fıstıkları toplatmak için yevmiyeci tuttu. Ömer Çınar, şunları söyledi:

"ALTINDAN KIYMETLİ"

"Fıstığın yarısı tarlada kalıyor, amele tutup toplatıyorum, ettiğim masrafı kurtarmıyor. Mazot pahalı, gübre pahalı, bir de ameleye para veriyoruz üstelik. İşimiz zor, kötü. Yerde kalıyor, mecbur topluyoruz. O zaman mazot ucuz, gübre ucuzdu, toplatıyorduk vatandaşa. Şimdi mazot pahalı, gübre pahalı, kurtarmıyor. Mecburen toplatıyoruz amele tutup. Geçen sene bundan iyiydi. Geçen sene mazot ucuzdu, gübre ucuzdu, biraz kurtarıyordu ama bu sene kurtarmıyor. Mazot 30 lira olursa nasıl kurtarsın? Yani makineye toplatacak halimiz yok, mecbur amele tutup tek tek toplatıyoruz. Şu an altından kıymetli."

"GEÇİNEMİYORUZ"

Yevmiyeci Halil Başarır da "Çalışıyoruz işte, ekmek parası çıkarıyoruz, ne yapalım? Geçinemiyoruz tabii ki, nerede geçiniyoruz? Geçinemiyoruz, geçinemiyoruz. Akşam kadar 15 ile 20 kilogram topluyoruz işte, başka ne toplayalım? İhtiyacımızı karşılıyoruz, başka ne yapacağız" diye konuştu.

Tek kolu kazayla kesilen sarılı halde tarlaya fıstık toplamaya gelen Hüseyin Doğan ise, "Ben tek kolla, bir kaza geçirdim, tek kolla çalışıp geçim sağlamaya çalışıyorum çoluma çocuğuma. Burada günlük 200-300 lira para alıyorum. Tek kollu da olsam mücadele ediyorum. Yani elim kesik, bir tane bir tane alıp alıp torbaya katıyorum. Allah herkesin yardımcısı olsun" dedi.

Doğan'ın eşi Neriman Doğan da "Akşama kadar çalışıyoruz, 200-300 lira ancak. Parayı ne yapayım, evin içine... Eşim çalışıyor, elini kestirdi, şimdi çalışamaz oldu. Zor, geçim zor" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Fıstık hasadı detaylar

Fıstık toplayanlar

Ömer Çınar

Halil Başarır

Hüseyin Doğan

Neriman Doğan

Kadirlili Çiftçi: Fıstık Altından Kıymetli. Amele Tutup Tek Tek Toplatıyoruz
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Kadirlili Çiftçi: Fıstık Altından Kıymetli. Amele Tutup Tek Tek Toplatıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement