Hizan'da "Arıcılığı Geliştirme" Projesi - Son Dakika
Yerel

Hizan'da "Arıcılığı Geliştirme" Projesi

Hizan\'da "Arıcılığı Geliştirme" Projesi

Bitlis’in Hizan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, ilçede "Arıcılığı Geliştirme" projesi kapsamında 40 arıcıya teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

14.11.2015 13:54

Bitlis'in Hizan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, ilçede "Arıcılığı Geliştirme" projesi kapsamında 40 arıcıya teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

Proje kapsamında, 40 arıcıya eğitim, 30 arıcıya malzeme ve ekipman, 20 arıcı organik sertifikasyon ve 40 arıcıya ise Ordu ve Ardahan illerine teknik gezi düzenlenecektir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından finanse edilen projenin ilk aşaması olan 40 arıcıya eğitim, teorik ve uygulamalı olarak verildi. Hizan Kaymakamı Yakup Bölükbaşı yaptığı yazılı açıklamada, proje, kapsamında arıcılık ürünlerinin üretilmesi için gerekli malzeme ve ekipman temin edilerek arıcılara dağıtılacağını söyledi. "Bu proje ile Hizan arıcılık noktasında marka şehir olarak anılacak" diyen Bölükbaşı, "Hizan Arıcılığı Geliştirme Projesi" kapsamında ilçemizdeki işletmelerin üretim kapasitesinin artırılmasının yanında eğitim seviyesinin artırması olup, proje faaliyetleri ile bal dışında polen, propolis, arı sütü, arı zehiri gibi diğer arı ürünlerinin üretilmesini sağlayarak yöre ekonomisine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Üniversitelerden akademisyenlerle uygulamalı eğitimler düzenlenecek. İlçemizde demonstrasyon (uygulama merkezi) kurulacak. İlçemiz için en önemlisi olan organik arıcılığa geçiş için sertifikasyon işlemleri sağlanacaktır. Ayrıca arıcılarımıza Ordu İli Arıcılık Araştırma Enstitüsü, Ardahan ve Artvin İlerine teknik geziler düzenlenecek. Projenin ilk ayağı olan eğitimlere başlamış bulunmaktayız" dedi.

Bingöl Üniversitesi Arıcılık Bölümü Başkanı ve Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Hizan'da "Arıcılığı Geliştirme" projesi kapsamında eğitim verdiğini ve eğitimin çok başarılı geçtiğini söyledi. Eğitimde hasat dönemi ve kışa nasıl hazırlık yapılacağını anlattıklarını ifade eden Kutlu, "20 aracımızı arı sütüne yönelik olarak eğitime aldık. Hem pratik hemde teorik olarak değerlendirdik. Bu arkadaşlarımızdan 5 tanesi bir fiil arı sütü üretimini ulusal düzeyde pazarlamaya yönelmiştir. Bu arıcılarımızdan bir tanesi 10 adet kovandan 6 kilogram arı sütü üretmiştir. 1 kilogramı 15 bin liradan pazarlanmıştır. Hizan bölgesinde karakovan arıcılığı yapan üreticilere alt yapısını destekleyici şekilde bir üretim sunmaktayız. Hizan'da sonbahar ve bakımı beslenmesi beraberinde hasat sonrası yapılacak işlemler, arıyı kışa hazırlamaya yönelik eğitimleri bu hafta içerisinde arıcılarımıza vermekteyiz" dedi.

Hizan'da karakovan hasadının yapıldığını anımsatan Kutlu, "Hangi balların hasat yapılması gerektiğini anlatacağız. Hasat sonra kışa nasıl hazırlanacağını eğitimini verdik. Kovanlarda varsa hastalık yada parazitlerin teşhisini yaparak gerekli önlemlerin alınmasına yönelik bilgilendirme yaptık. Balların geç hasat edilmeye kalkışılması arı balı vermez. Arı hasat zamanında zorluk çıkarır. Erken hasatta ise nem oranı fazla olduğu içinde taşınma ve paketleme aşamasında ballar kendini koruyamayarak süzülecektir. İstenilen pazarı da bulamayacaktır" şeklinde konuştu.

15 yıldır arıcılık yaptığını ve bin adet arı kovanının olduğun belirten arıcılardan Aydın Gülmak,"Eğitimden çok verim aldık. Bir kovanda ortalama 7 ile 8 kilogram bal alıyorum. Geçen senelere göre bal bu yıl daha iyidi. İlk baharda çiçekler çok olduğu için iyi bir bal aldık. Yaz aylarında arılarımızı yüksek rakımlı yaylara çıkarıyoruz"diye konuştu. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hizan'da 'Arıcılığı Geliştirme' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement